Mia Gahnes magiska morotssallad.

Mia Gahne är aktuell med kokboken "Somriga Sallader" och här kommer ett gott och härligt recept på morotssallad ur boken.

Mia Gahnes magiska morotssallad.
Mia Gahnes magiska morotssallad.
logo

4 portioner

logo

0 h 15 min

Mia Gahne är aktuell med kokboken "Somriga Sallader" och här kommer ett gott och härligt recept på morotssallad ur boken.

Morotssallad

Ingredienser

  • 2 knippen morötter, helst späda

  • 2-3 tsk spiskummin, gärna hel

  • 1 lagerblad

  • 1 hel oskalad vitlök, skuren på tvären

  • färsk timjan

  • olivolja

  • 3 apelsiner

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 1 msk socker

  • valfria örter, tex dragon, mynta och/eller bladpersilja

  • ev. 1 liten rödlök, tunt skivad

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader.

    2. Skrapa morötterna och dela dem på längden om de är grova.

    3. Rosta 2-3 tsk spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta. Stöt den i mortel om du använder hel.

    4. Blanda morötter, smulat lagerblad, vitlök, timjankvistar och olivolja i en bunke. Tillsätt ca ½ tsk spiskummin, salt och peppar och blanda väl.

    5. Rosta alltsammans i ugnen i ca 45 minuter.

    6. Filea apelsinerna, men se till att spara alla saft som rinner av. Kläm ur saften ur det som blir kvar av apelsinerna och blanda med den sparade saften, vinäger, socker och en rejäl skvätt olivolja. Häll apelsindressingen över morötterna när de är klara och fortfarande lite varma.

Till servering

Ingredienser

  • 1 dl créme fraiche

  • 2-2 ½ tsk spiskummin

  • ½ msk citronsaft

  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. Blanda créme fraiche med resten av spiskumminen, citronsaft och lite salt.

    2. Varva morötter, apelsinklyftor och vitlök med mycket kryddgrönt på ett fat.

    3. Tillsätt rödlök om du känner för det. Strö över lite flingsalt och ringla över créme fraiche-dressingen.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

79,00 kr


Ett mycket trevligt vin med inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat,  och vanilj. Det passar fint till fisk- och skaldjur, eller till somriga sallader som den ovan.