Midsommartårta med jordgubbar.

En klassisk gräddtårta med jordgubbar går alltid hem. Linnéa avslöjar dessutom flera smarta tips för att lyckas riktigt bra med midsommartårtan.

Midsommartårta med jordgubbar
Nederburg Noble Late Harvest

Nederburg Noble Late Harvest

Sydafrika

Systembolaget nr:

274102

130,00 kr


Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

811902

189,00 kr

199,00 kr


logo

6

För att verkligen lyckas med midsommartårtan finns det några små, fiffiga knep att ta till. Det första knepet är att baka tårtbottnen i god tid, och att faktiskt frysa in den över natten. Dela den sedan när det är halvtinad, då smular den mycket mindre.

Det andra knepet är att använda jordgubbsmarmelad istället för sylt. Det då enklare att få till ett fint lager som inte "äts upp" av tårtan med marmeladen. Lägg gärna ihop tårtan dagen innan den ska ätas och täck med ett tunt lager grädde. Under samma dag som tårtan ska servera så adderar du mer grädde och dekorerar.

Botten:

Ingredienser

  • 3 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 1/2 dl vetemjöl

  • 1/2 dl hett vatten

Gör så här

    1. Värm ugnen till 175°C.

    2. Blanda ägg, socker och vaniljsocker i en skål. Vispa vitt och pösigt.

    3. Rör ut bakpulver i mjölet och sikta i det i äggsmeten.

    4. Vänd försiktigt runt mjölet med en slickepott, tillsätt det heta vattnet och rör tills du har en jämn och klumpfri smet.

    5. Smörj och bröa en form och ha i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 minuter.

Fyllning:

Ingredienser

  • 2 1/2 dl mjölk

  • 1/2 tsk vaniljpulver

  • 3/4 dl strösocker

  • 3 äggulor

  • 3 msk maizenastärkelse

  • 50 g smör

Gör så här

    1. Koka upp mjölk och vaniljpulver i en kastrull.

    2. Vispa samman socker, äggulor och maizena. Häll detta i den varma mjölken under konstant omrörning.

    3. Värm vaniljkrämen försiktigt på låg värme under fortsatt omrörning. Tag från värmen när krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt det smälta.

    4. Ha upp i en ren skål och täck med plastfolie (jag brukar trycka ner folien så den täcker hela ytan av såsen, på det viset undviker man att skinn bildas på ytan). Ställ kallt.

Montering och dekoration:

Ingredienser

  • 1 burk, ca 300 g jordgubbssylt/marmelad

  • 1/2 dl koncentrerad jordgubbssaft

  • 5 dl vispgrädde

  • 1 liter svenska jordgubbar

Gör så här

    1. Dela tårtbotten i tre lika stora bottnar.

    2. Riv ett ark bakplåtspapper i 4 lika stora bitar och placera ut på ett tårtfat så det täcker hela botten (på det viset slipper du grädde på tårtfatet).

    3. Skeda ut saft på bottnen. Bred ut ett lager jordgubbssylt/marmelad, lägg på en botten och ha på ett lager vaniljkräm. Lägg på en sista bottnen.

    4. Vispa cirka 2 dl av grädden och täck hela tårtan med ett tunt lager. Låt gärna stå i kylen över natten. Detta gör att du ”låser” fast alla smulor som kan lossna och enklare får en fin och jämn yta när du har på det sista lagret grädde sen.

    5. Vispa resterande mängd grädde. Bred ett jämntjockt lager över hela tårtan. Spritsa ut det sista i ett fint mönster.

    6. Dekorera tårtan med jordgubbar och vackra blommor.

    7. Lossa försiktigt arken med bakplåtspapper, jag brukar dra i de två motsatta samtidigt. Fastnar ett papper tar jag en kökskniv och för in under tårtan, då brukar man kunna dra loss bakplåtspappret.

Dessertvin till jordgubbstårta:

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

189,00 kr

199,00 kr


Ruffino Serelle Vin Santo passar också fint till råtan och har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.

Recept: Linnéa Seidel