Moules Frites.

Moules Frites är en jättegod nordfransk/belgisk maträtt bestående av vinkokta musslor som serveras med pommes frites. Otroligt gott!

Moules Frites
Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

USA

Systembolaget nr:

274601

115,00 kr

129,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

Moules Frites är en jättegod nordfransk/belgisk maträtt bestående av kokta musslor i vin som serveras med krispiga pommes frites. Får du inte tag i svart vitlök (som är fermenterad vitlök) går det bra att ugnsbaka vitlöksklyftor i ugnen med skalet på i 180°c i cirka 30 minuter eller tills de är helt mjuka. Detta ger en mild och lite sötare vitlökssmak.

Musslorna:

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • 4 klyftor svart vitlök

  • 1 selleristjälk

  • 2 msk smör

  • 1 bunt färsk persilja

  • 2 dl grönsaksbuljong

  • 2 dl Robert mondavi private selection sauvignon blanc

  • 2 kg blåmusslor

Gör så här

    1. Skala löken och finhacka den. Finhacka vitlök. Skär ner selleristjälken i små bitar. Stek lök, vitlök och selleri i lite smör i en gryta. Hacka persiljan (spar lite blad till dekoration).

    2. Tvätta och skrubba musslorna rena. Släng de som inte stänger sig eller är trasiga.

    3. Tillsätt persilja, buljong och vin. Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter. Sänk värmen, tillsätt musslorna och sätt på lock. Låt musslorna ångas i cirka 3-5 minuter eller tills alla musslor öppnat sig.

    4. Strö finhackad färsk persilja över och servera tillsammans med nyfriterade pommes.

Pommes Frites:

Ingredienser

  • 8 st (ca 1 kg) potatisar, fast sort

  • ca 2 l olja till fritering

  • salt

Gör så här

    1. Skär potatisen i stavar. Skölj potatisen i ett durkslag. Torka helt torra.

    2. Hetta upp en gryta med olja till 120°C.

    3. Fritera potatisen i omgångar, i cirka 5 minuter. Den ska inte få färg. Låt svalna helt. Så här långt kan du förbereda i förväg om du vill.

    4. Hetta upp grytan med olja till 180°C och fritera sedan stripsen i omgångar tills de får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och servera direkt.

Vintips till Moules Frites:

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

115,00 kr

129,00 kr


Det här vinet är en underbar matchning till moules frites. Vinet har en inbjudande och fruktig doft med inslag av krusbär, färska örter, honungsmelon och persika. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av krusbär, färska örter, melon, citron och persika.