Mousse med ädelost, grädde och honung på pepparkaka.

Recept på ljuvligt god mousse med blåmögelost på en botten av pepparkaka. Använd gärna en avlång brödform så får du höga fina bitar.

Mousse med ädelost, grädde och honung på pepparkaka
Mousse med ädelost, grädde och honung på pepparkaka
Blossa Vinteräpple
Blossa Vinteräpple

Blossa Vinteräpple

Finland

Systembolaget nr:

1197801

49,00 kr


Det är något speciellt med kombinationen ädelost och pepparkaka. Den som upptäckte den kombinationen kanske borde nomineras till något form av pris ändå?Jag har gjort en mousse med en otroligt len och mild smak av ädelost, som passar mig helt i smaken. Använd gärna en avlång brödform till dessa, då får du höga fina bitar!

Ingredienser

  • ca 150 g pepparkakor

  • 50 g smör

  • 3 gelatinblad

  • 150 g ädelost

  • 3 1/2 dl vispgrädde

  • 1 msk honung

  • Granatäpple till dekoration

Gör så här

    1. Krossa pepparkakorna helt.

    2. Smält smöret och blanda det med pepparkakorna.

    3. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och tryck ut pepparkakssmulorna i botten på den. Pressa med baksidan av en sked så du får ett hårt lager. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. Låt svalna helt.

    4. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter och värm under tiden ca 1 dl av grädden.

    5. Krama ur all vätska ur gelatinbladen och rör sedan i dem i grädden. Blanda tills de har lösts upp och låt sedan svalna.

    6. Mosa ädelosten och häll sedan i resterande mängd grädde. Vispa tills det är helt klumpfritt. Tillsätt geltatingrädden och honung.

    7. Häll moussen i formen med den gräddade pepparkaksbottnen. Ställ in i kylen i minst 2 timmar, gärna längre.

    8. Använd en vass kniv som du sköljer i vatten med jämna mellanrum när du skär rutorna. Dekorera med pepparkakssmul och granatäpple.

Glögg till mousse med ädelost på pepparkaka:

Blossa Vinteräpple

49,00 kr


Blossa Vinteräpple har en fruktig, kryddig smak med inslag av röda äpplen, ingefära, citrus och kanel. Värm vinteräpple varsamt då smakar den som bäst.