Vildsvinsstek med rotsaker och örtig gräddsås.
Vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt vin från Châteauneuf-du-Pape.
Läs mer »I Linnéas älggryta trängs olika rotfrukter, fina bitar av älg och lingon. Grytan toppas med frasig, smörstekt svartkål.
Krispig, hög och klar höstluft. Och en gryta som puttrar på spisen. Det hör ihop på något vis. När hela huset fylls av de underbara dofterna från grytan, man får tända ljus och mysa inne. Då vet man att hösten är på ingång.
Idag lagade jag en rejäl älggryta, som tack vare alla härliga rotfrukter får en otroligt god smak. I älggrytan trängs morötter, palsternacka och kålrot med schalottenlök, fina bitar av älg och såklart lingon. Vad vore en älggryta utan sina lingon? Älggrytan har jag sedan toppat med något av det bästa jag vet, nämligen smörstekt svartkål. Kålen blir lite frasig, smörig och otroligt god när den steks och passar perfekt att servera till höstens alla goda middagar.
ca 1 kg grytbitar av älg
Smör att steka i
200 g schalottenlök
5 lagerblad
2 dl rött vin
1 L vatten
3/4 dl köttfond (jag gillar viltfond eller oxfond bäst)
2 msk vetemjöl
400 g kålrot
200 g palsternacka
200 g morötter
2 dl grädde
1 dl lingon
salt och svartpeppar
150 g svartkål
25 g smör
Flingsalt
6 port kvarngryn, matvete eller ris att servera till
Skär köttet i 1x1 cm stora bitar. Bryn köttet i omgångar tills grytbitarna fått fin färg runt om.
Tillsätt skalad, men hel lök, lagerblad, vin och vatten. Rör ut mjölet i lite vatten och häll i det. Låt allt koka upp och koka under lock.
Skala rotfrukterna och skär i bitar. Ju längre du tänkt låta grytan koka, ju större bitar av rotfrukterna kan du göra.
När köttet kokat i cirka 30 minuter, lägg i rotfrukterna. Låt grytan koka i minst 20 minuter till, gärna längre.
Tillsätt grädde, lingon, salt och peppar i älggrytan mot slutet. Låt allt koka upp igen och koka i 5 minuter innan servering.
Repa svartkålen från stjälken och skär kålen i mindre bitar.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek kålen på medelvärme tills den börjar bli frasig i kanterna. Strö över flingsalt.
Koka valfria gryn (på bilden ser ni kvarngryn) enligt anvisningarna på paketet och servera älggrytan tillsammans med kokta gryn och stekt svartkål.
89,00 kr
Till en god älggryta med rotfrukter passar det såklart fint med ett glas rött vin. Varför inte ett glas CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon som är både Fairtrade-märkt och ekologiskt? Det är ett medelfylligt vin med härliga toner av blå plommon, vanilj och kryddor.
Recept: Linnéa Seidel
Vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt vin från Châteauneuf-du-Pape.
Läs mer »Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla som Boeuf Bourguignonen.
Läs mer »Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs mer »