Mustig köttgryta med rotfrukter.

Finns det något godare än en mustig gryta under ruggiga höstkvällar? Linnéa har gjort en riktigt köttgryta med rotfrukter som serveras med rostad potatis och ett glas tempranillo. 

köttgryta med potatis
Faustino VII, 750ml

Faustino VII, 750ml

Spanien

Systembolaget nr:

22662

99,00 kr


logo

4

logo

3 h 0 min

Finns det något godare att ställa fram på middagsbordet en ruggig höstdag än en god och värmande gryta? Jag har alltid morot och palsternacka i mina köttgrytor. Jag tycker det ger en bra bas med god smak. Så här på hösten blir det ofta lite pumpa i också. Den kokar sönder mycket fortare än både palsternacka och morot, så se till att göra betydligt större bitar av pumpan för att dom ska bli klara samtidigt.

Jag har i rotfrukterna mot slutet då jag inte gillar att dom blir för sönderkokta. En skvätt balsamvinäger ger en härlig smak till grytan, men det brukar jag ha i mot slutet, annars upplever jag att mycket av smaken kokar bort. Jag reder gärna av grytan med lite maizena så såsen tjocknar lite. Hur mycket redning som går åt beror på hur mycket vätska du haft i grytan.

Mustig köttgryta med rotfrukter:

Ingredienser

  • 600 g högrev

  • smör att steka i

  • 1 stor gul lök

  • 2 dl rött vin

  • 3 msk oxfond

  • 2 tsk soja

  • ca 6 dl vatten

  • 2 lagerblad

  • 2 kanelstänger

  • 2 morötter

  • 1 palsternacka

  • 200 g butternut pumpa

  • 1/2 dl balsamvinäger

  • salt och svartpeppar

  • ca 1 msk maizena redning

Gör så här

    1. Skär ner köttet i 2x2 cm stora bitar. Bryn köttet i omgångar i smör. Skala och skiva löken, blanda i den och låt löken steka med allt kött i några minuter tills den mjuknat.

    2. Slå på rött vin, oxfond, soja och vatten. Lägg i lagerblad och kanelstänger. Låt grytan småkoka i cirka 2 timmar.

    3. Skala och slanta morötter och palsternacka ganska tunt. Skala och skär ner pumpan i bitar. Lägg i rotfrukterna i grytan och låt koka med i ytterligare 20-30 minuter eller tills de mjuknat helt. Slå eventuellt på lite mer vatten om det behövs.

    4. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar. Rör ut redningen i lite vatten och ha i grytan. Låt sjuda några minuter så såsen tjocknar något.

Rostad potatis:

Ingredienser

  • 1 kg potatis

  • olja

  • salt

Gör så här

    1. Skär ner potatisen i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över olja och strö över salt.

    2. Rosta i 225°C i cirka 40 minuter eller tills de är helt mjuka och har fått fin färg.

    3. Servera grytan med potatis och ett glas tempranillo.

Vin till mustig köttgryta:

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Faustino VII har en medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten. Ett perfekt vin till mustiga grytor!

Recept: Linnéa Seidel