Tempranillo-dagen: Ett fyrfaldigt leve för spanjorernas favorit.

Den andra torsdagen i november firas internationella tempranillodagen runt om i vinvärlden. Vi berättar mer om denna populära druva och tipsar om välgjorda viner på tempranillo.

En skylt med ordet Tempranillo på en vingård.

Den 14 november (andra torsdagen) firas internationella tempranillodagen och vi höjer självklart våra glas till denna fantastiska druva. Tempranillo är världens tredje mest odlade druva och den odlas överlägset mest i Spanien. Vi tipsar även fyra välgjorda viner på tempranillo.

Tempranillos olika namn

Det är ingen tvekan om att den blå druvan tempranillo är Spaniens mest kända druvsort och ligger bakom några av landets främsta röda viner. Druvan har många olika namn beroende på var den odlas. I Ribera del Duero heter den tinta del pais, i Katalonien ull de liebre. Det finns totalt mer än 25 olika synonymer på tempranillo.

Var odlas tempranillo?

Tempranillo är faktiskt världens tredje mest odlade druvsort med cirka 231.000 hektar, men det är bara cirka 25.000 hektar av odlingarna som finns utanför Spanien. Tempranillo odlas framförallt i norra och mellersta delen av Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.

Druvan har med största sannolikhet sitt i ursprung i norra Spanien i regionerna La Rioja och Navarra. Denna spanska favorit odlas också i Argentina och i Portugal, där den bland annat heter tinta roriz och ingår i portviner.

Bild över stad i Rioja med vinodlingar utanför.
I spanska Rioja odlas mycket tempranillo.

Trivs både solo och i blandningar

Namnet tempranillo kommer av spanskans temprano som betyder tidig. Ett lämpligt namn för en druvsort som mognar jämförelsevis tidigt på säsongen.

Det är vanligt att tempranillo blandas med andra druvsorter som exempelvis garnacha, graciano, cariñena och mazuelo, men även mer internationella druvsorter som cabernet sauvignon och merlot.

Vad smakar tempranillo?

Det finns en spansk tradition att lagra viner under lång tid i fat av amerikansk ek vilket ger en kryddighet och tydlig vaniljsmak. Ibland finner man även tydliga inslag av dill.

På senare år har det blivit allt vanligare med fat av europeisk ek som ger mer cederträaktig fatkaraktär. På grund av fatlagringen kan det vara svårt att uppfatta vad som är den druvtypiska karaktären. Men de vanligaste associationerna är mörka bär, torkade frukter och kryddor.

Tips på goda tempranillo-viner:

Mat som passar till tempranillo:

Till viner gjorda på tempranillo serverar du med fördel köttiga rätter med lamm- eller nötkött. Även kraftiga fiskrätter och mustiga grytor är goda att matcha till tempranillo.

05.11.2021

Spansk köttgryta med chorizoSpansk köttgryta med chorizo.

Linnéa har denna vecka gjort en spansk köttgryta med varma smaker.

Läs mer
Parmalindad oxfilé med svamp- och tryffelkräm och hasselbacksrödbetor.Parmalindad oxfilé med svamp- och tryffelkräm och hasselbacksrödbetor.

Linnéa lindar oxfilén med parmaskinka och serverar med en smakrik svamp- & tryffelkräm och hasselbacksrödbetor med brynt smör.

Läs mer
Bräserad lammstek med delikatesspotatis i ugn.Bräserad lammstek med delikatesspotatis i ugn.

Linnéa har gjort en klassisk lammstek med härliga smaker av vitlök och rosmarin, som serveras med delikatesspotatis i ugn.

Läs mer
köttgryta med potatisMustig köttgryta med rotfrukter.

Finns det något godare än en mustig gryta under ruggiga höstkvällar? Linnéa har gjort en riktigt köttgryta med rotfrukter som serveras med rostad potatis och ett glas tempranillo. 

Läs mer