Den andra torsdagen i november firas internationella tempranillodagen runt om i vinvärlden. Vi berättar mer om denna populära druva och tipsar om välgjorda viner på tempranillo.
Den 14 november (andra torsdagen) firas internationella tempranillodagen och vi höjer självklart våra glas till denna fantastiska druva. Tempranillo är världens tredje mest odlade druva och den odlas överlägset mest i Spanien. Vi tipsar även fyra välgjorda viner på tempranillo.
Det är ingen tvekan om att den blå druvan tempranillo är Spaniens mest kända druvsort och ligger bakom några av landets främsta röda viner. Druvan har många olika namn beroende på var den odlas. I Ribera del Duero heter den tinta del pais, i Katalonien ull de liebre. Det finns totalt mer än 25 olika synonymer på tempranillo.
Tempranillo är faktiskt världens tredje mest odlade druvsort med cirka 231.000 hektar, men det är bara cirka 25.000 hektar av odlingarna som finns utanför Spanien. Tempranillo odlas framförallt i norra och mellersta delen av Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.
Druvan har med största sannolikhet sitt i ursprung i norra Spanien i regionerna La Rioja och Navarra. Denna spanska favorit odlas också i Argentina och i Portugal, där den bland annat heter tinta roriz och ingår i portviner.
Namnet tempranillo kommer av spanskans temprano som betyder tidig. Ett lämpligt namn för en druvsort som mognar jämförelsevis tidigt på säsongen.
Det är vanligt att tempranillo blandas med andra druvsorter som exempelvis garnacha, graciano, cariñena och mazuelo, men även mer internationella druvsorter som cabernet sauvignon och merlot.
Det finns en spansk tradition att lagra viner under lång tid i fat av amerikansk ek vilket ger en kryddighet och tydlig vaniljsmak. Ibland finner man även tydliga inslag av dill.
På senare år har det blivit allt vanligare med fat av europeisk ek som ger mer cederträaktig fatkaraktär. På grund av fatlagringen kan det vara svårt att uppfatta vad som är den druvtypiska karaktären. Men de vanligaste associationerna är mörka bär, torkade frukter och kryddor.
Spanien
79 kr
Vinet är medelfylligt och har en sammetslen, koncentrerad smak med väl integrerade tanniner som ger en behaglig struktur. En aning torkad frukt framträder i avslutningen, vilket ger en extra dimension till detta seriösa vin som erbjuder mycket kvalitet för sitt pris.
Australien
279 kr
Unikt blend från Australien med smak av röda bär och kryddor. Passar perfekt till tapas och medelhavsrätter.
Australien
239 kr
I glaset ett parfymerat och intensivt vin med smak av mörka plommon, björnbär och körsbär, med inslag av sandelträ, nejlika, lakrits och ett stråk av lavendel.
Spanien
109 kr
I glaset ett kryddigt, nyanserat och fylligt rödfruktigt vin med smak av mörka körsbär och röda plommon, kryddor, en hint av kardemumma samt eleganta fattoner.
Spanien
329 kr
405 kr
Detta vin är gjort till 100 procent på druvan Tinta de Toro och har en djup doft med inslag av vanilj, kakao, kaffe, skogsbacke, kryddor och torkade blåbär. Smaken är rik och lång med toner av fat, vanilj, kakao, kaffe, torkade mörka frukter och ett stråk av torkade örter och kryddor.
Spanien
329 kr
405 kr
Detta är ett vin med nyanserad doft av kryddor, ceder och charkuterier, men även mörka plommon, viol och lakrits. Samma toner går igen i smaken som är fyllig och har bra längd. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.
Spanien
129 kr
El Niño de Campillo har en god, fruktig doft av moreller, björnbär och andra mörka bär. Vinet har en medelfyllig och fruktig smak som samsas med lätt rostade och kryddiga toner av fat.
Spanien
279 kr
Portia Prima har en stor och nyanserad doft av mogna mörka bär, plommon, muskotnöt, tobak och vanilj. Generöst fruktig och nyansrik med inslag av rika, mörka bär och frukter samt kaffe, fat och torkade örtkryddor.
Spanien
99 kr
Faustino VII har en medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.
Spanien
199 kr
Exklusivt rödvin från Rioja med smak av mörka körsbär och torkad frukt. Perfekt till smakrika och kryddiga rätter.
Till viner gjorda på tempranillo serverar du med fördel köttiga rätter med lamm- eller nötkött. Även kraftiga fiskrätter och mustiga grytor är goda att matcha till tempranillo.
05.11.2021
Linnéa har denna vecka gjort en spansk köttgryta med varma smaker.
Läs merLinnéa lindar oxfilén med parmaskinka och serverar med en smakrik svamp- & tryffelkräm och hasselbacksrödbetor med brynt smör.
Läs merLinnéa har gjort en klassisk lammstek med härliga smaker av vitlök och rosmarin, som serveras med delikatesspotatis i ugn.
Läs merFinns det något godare än en mustig gryta under ruggiga höstkvällar? Linnéa har gjort en riktigt köttgryta med rotfrukter som serveras med rostad potatis och ett glas tempranillo.
Läs mer