Expedition Carmenère - ett klimatsmart fruktigt rött vin.
Nu lanseras Expedition Carmenère som utforskar världens populäraste regioner, ett fruktigt rött vin som presenteras i en klimatsmart PET-flaska.
Läs mer »Lamm blir extra gott att grilla en varm sommardag. I sällskap med en fräsch myntatzatziki, libabröd och mammas goda tomatsallad blir det här en middag att minnas.
Tomatsalladen har serverats till grillat hela min barndom, men här har jag gjort om den lite för att passa bättre in till dagens recept. Vill du göra den mer matig går det fint att blanda i ett par deciliter kokt, kall couscous.
De grillade citronerna får en underbart söt smak som är god att pressa över maten innan servering.
Linnéa
800 g lammytterfilé
2 vitlöksklyftor
0,5 citron
färsk persilja och rosmarin
1 dl olivolja
libabröd
citroner
Skär köttet i jämnstora bitar.
Skala och finhacka vitlök, riv skalet och pressa saften från 1 citron. Finhacka persilja och rosmarin. Blanda samman detta med oljan till en marinad. Lägg i köttet och låt gärna marinera ett par timmar.
Trä upp köttet på grillspett (använder du spett av trä, se till att de fått ligga i blöt innan så de inte tar eld på grillen). Grilla köttet tills de får fin färg och han en innertemperaturer på ca 58 °C. Pensla köttet med resterna av marinaden du har kvar medan du grillar. Strö lite färska örter över de färdiggrillade lammspetten.
Dela citronerna och låt dom få fin färg på grillen medan du grillar lammspetten. Värm gärna på libabröden en stund på grillens eftervärme.
500 g tomater
1 rödlök
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
färska örter
salt & svartpeppar
Dela tomaterna. Skala och finhacka rödlöken.
Ringla över olja, balsamvinäger och färska örter. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i minst 30 minuter innan servering.
1 gurka
1 vitlöksklyfta
4 dl naturell fet yoghurt
1 msk finhackad färsk mynta
ca 1 msk olivolja
salt
Grovriv gurkan och lägg i en finmaskig sil eller silduk. Strö över salt och låt stå en stund innan du pressar ur all vätska ur gurkan.
Skala och finhacka/pressa vitlöken. Blanda i den i den naturella yoghurten tillsammans med gurkan, färsk mynta och olja. Låt stå i minst 30 minuter och smaka sedan av med lite salt.
79,00 kr
Till grillat lamm passar ett smakrikt, fruktdrivet vin som Expedition Carmenère mycket väl. Vinet har en fruktig doft med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, vanilj och lakrits. I smaken finns inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad.
Recept: Linnéa Seidel
Nu lanseras Expedition Carmenère som utforskar världens populäraste regioner, ett fruktigt rött vin som presenteras i en klimatsmart PET-flaska.
Läs mer »Linnéa bjuder på ett recept på härliga, örtmarinerade lammracks.
Läs mer »I grilltider är det perfekt att slänga en hel lammfilé på grillen. Servera med en somrig sallad och en god dressing - mer behövs liksom inte. Eller jo - möjligtvis ett gott vin också!
Läs mer »