Osso Buco.

Osso buco – "ben med hål i" om det översätts ordagrant. En riktig klassiker från Italien som består av kalvlägg som får sjuda länge tillsammans med hela konserverade tomater, selleri och morötter.

Klassisk Osso Buco.
Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2678

199,00 kr


logo

4

logo

2 h 30 min

Osso Buco är lättlagad mat som ändå känns riktigt lyxig. Traditionellt serveras den till risotto. Gärna med smak av saffran. Men jag tycker det blir godare med ett riktigt krämigt potatismos till. Men det är helt en smaksak hur man gör med det.

Linnéa

Osso Buco:

Ingredienser

  • 3 msk vetemjöl

  • ca 1,3 kg kalvlägg i skivor

  • smör att steka i

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 medelstora morötter

  • 3 stjälkar selleri

  • 400 g konserverade hela tomater

  • 2 dl vitt vin

  • 3 dl kalv eller köttbuljong

  • salt & svartpeppar

  • färsk persilja

Gör så här

    1. Pudra mjölet över kalvläggen och stek i smör tills de fått fin färg på båda sidor i en gryta med lock.

    2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär ner morot och selleri till mindre bitar.

    3. Lyft ur kalvläggen och ha i de båda löksorterna, morötter och selleri i grytan. Slå på tomater, vin och buljong.

    4. Lägg i kalvläggen igen och låt allt koka upp och sedan sjuda under lock tills köttet är helt mört i cirka 2 timmar. De sista 20 minutrarna tar du bort locket så att såsen får reduceras och tjockna något.

    5. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö färsk persilja över den färdiga grytan.

    6. Servera ett gott potatismos eller risotto till.

Vin till Osso Buco:

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter.

Recept: Linnéa Seidel