Ostfylld fläskfilé och blomkålspuré med ugnsbakad vitlök.

Idag tänkte jag dela med mig av ett super-duper-bra tips som räddar den tråkigaste av såser, lyfter potatismoset till nya höjder, gör kryddsmöret oförglömligt eller som i det här receptet - förvandlar en helt vanlig blomkålspuré till något betydligt mycke

Baconlindad fläskfilé
Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

Tyskland

Systembolaget nr:

5728901

149,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Idag tänkte jag dela med mig av ett super-duper-bra tips som räddar den tråkigaste av såser, lyfter potatismoset till nya höjder, gör kryddsmöret oförglömligt eller som i det här receptet - förvandlar en helt vanlig blomkålspuré till något betydligt mycket roligare.

Jag pratar om vitlök som fått rostats i sitt skal i ugnen. Så att den blir precis så där härligt mjuk, söt och smakrik som man vill ha den! Inte bitter och stark, utan bara otroligt smakrik! Olika vitlökar smakar olika mycket, så prova dig fram hur många du behöver till receptet. Förutom blomkålspuré, så bjuder jag idag på ett väldigt uppskattat recept. Nämligen baconlindad fläskfilé. Det är en kär klassiker men som alltid blir otroligt god.

Själva filén kan du fylla med vad du vill. Ost, feta, kryddor, soltorkade tomater, ölkorv… Ja ni fattar grejen. Men idag tog jag bara helt vanlig, smaksatt färskost som jag smulade i lite ädelost i. Så gott i all sin enkelhet!

Ostfylld baconlindad fläskfilé med blomkålspuré

Ingredienser

 • 600 g fläskfilé

 • 150 g färskost

 • ca 100 g ädelost

 • 2 paket bacon

 • salt & svartpeppar

 • ca 4 vitlöksklyftor

 • olivolja

 • 1 kg blomkål

 • 2 grönsaksbulkongtärningar

 • 1/2 dl grädde

Gör så här

  1. Börja med att putsa fläskfilén.

  2. Gör ett snitt i filén, som en ficka, men skär inte hela vägen igenom eller hela vägen ut mot kanterna. Fyll med färskost och smulad ädelost.

  3. Linda in filén i baconskivor. Salta och peppra.

  4. Lägg den baconlindade filén i en stekpanna och bryn hastigt runt om. Ställ in stekpannan i ugnen i 200°C i cirka 20 minuter.

  5. Ta vitlökarna och skär av toppen på klyftorna, men behåll skalet på. Ringla över lite olja och salta. Ställ in i 200°C varm ugn i cirka 20 minuter. Låt vitlöken svalna.

  6. Häll upp vatten i en kastrull och ha i buljongtärningarna. Koka blomkålen mjuk. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av någon minut.

  7. Lossa skalet från vitlökarna, börja med att ha i två vitlökar, smaka dig sedan fram.

  8. Mixa blomkål och vitlök till en slät puré. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

  9. Servera den baconlindade fläskfilén med blomkålspuré och en härlig grönsallad. Låt fredagsmyset börja!

Passande vin till fläskfilén:

Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

149,00 kr


I Tyskland kallas druvan pinot noir för spätburgunder. Robert Weil Junior Spätburgunder Unique har en finstämd doft med inslag av röda plommon, skogshallon samt en fläkt av blommor och kryddor. Smaken är mjuk med fräsch syra och fina toner av skogshallon, röda vinbär samt ett stråk av körsbär och kryddor.

Recept: Linnéa Seidel