Palak Paneer med grönkål.

I Indien lagas palak paneer med ett knippe färsk spenat från marknaden, men det går lika bra med grönkål. Recept från Malin Mendels kokbok Mitt indiska liv.

Palak paneer
Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

79299

95,00 kr


Allesverloren Chenin Blanc

Allesverloren Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

75986

119,00 kr


logo

4

I Indien lagas palak paneer med ett knippe färsk spenat från marknaden, men det går lika bra med grönkål. Man måste inte använda grädde. Det går utmärkt att göra en torrare, lite råare variant utan. Paneer hittar du bland ostar i din butik om du inte väljer att laga den själv från grunden.Receptet kommer från Malin Mendels indiska kokbok Mitt indiska liv.

Ingredienser

  • 500 g grönkål eller spenat

  • 1 + 2 msk olja

  • 1½ tsk spiskumminfrön

  • 1 hackad gul lök

  • 1 hackad grön chili

  • 1 msk färsk riven ingefära

  • 1 hackad tomat

  • ½ tsk gurkmeja

  • 1 tsk garam masala

  • 1 nypa salt

  • 2 dl valfri grädde

  • salt och nymalen svartpeppar

  • ev 1½ msk koncentrerad grönsaksfond eller 1 buljongtärning utspädd i lite vatten

  • ca 400 g paneer delad i kuber

  • hackad färsk koriander till garnering

  • tillbehör: någon sorts ris eller bröd, skivad tomat med lite salt och peppar på

Gör så här

    1. Stek grönkålen/spenaten i 1 msk olja i en gryta tills den är mjuk (grönkål tar längre tid än spenat), ta upp och ställ åt sidan.

    2. Värm 2 msk olja i samma gryta, lägg i spiskumminfrön och fräs tills det doftar från fröna.

    3. Lägg i lök, chili och ingefära, stek tills löken är mjuk.

    4. Tillsätt tomat, gurkmeja, garam masala och salt. Fräs i cirka 10 minuter tills tomaterna blivit mosiga.

    5. Tillsätt spenat/grönkål och grädde. Låt allt koka ihop i några minuter.

    6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Om det behövs mer smak, häll i lite grönsaksbuljong och koka upp en sista gång.

    7. Vänd ner paneer och värm i 2–3 minuter. Strössla över hackad, färsk koriander.

    8. Servera rätter med någon sorts ris eller bröd och skivad tomat med lite salt och peppar på.

Vin som passar till Palak paneer:

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

95,00 kr


Det här vinet har en viss fruktsötma som balanseras väl av den friska syran. Smaken är fruktig med fin samklang av melon, tropiska frukter, citrus och blommor.

Allesverloren Chenin Blanc

119,00 kr


Allesverloren Chenin Blanc har en fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Lång eftersmak.

Recept: Malin Mendel