Klimatsmart indisk kokbok av Malin Mendel.
folk o folk träffar Malin Mendel och får veta mer om hennes kärlek till indisk mat, landet hon beskriver som en torktumlare och Stora Journalistpriset.
Läs mer »I Indien lagas palak paneer med ett knippe färsk spenat från marknaden, men det går lika bra med grönkål. Recept från Malin Mendels kokbok Mitt indiska liv.
I Indien lagas palak paneer med ett knippe färsk spenat från marknaden, men det går lika bra med grönkål. Man måste inte använda grädde. Det går utmärkt att göra en torrare, lite råare variant utan. Paneer hittar du bland ostar i din butik om du inte väljer att laga den själv från grunden.Receptet kommer från Malin Mendels indiska kokbok Mitt indiska liv.
500 g grönkål eller spenat
1 + 2 msk olja
1½ tsk spiskumminfrön
1 hackad gul lök
1 hackad grön chili
1 msk färsk riven ingefära
1 hackad tomat
½ tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 nypa salt
2 dl valfri grädde
salt och nymalen svartpeppar
ev 1½ msk koncentrerad grönsaksfond eller 1 buljongtärning utspädd i lite vatten
ca 400 g paneer delad i kuber
hackad färsk koriander till garnering
tillbehör: någon sorts ris eller bröd, skivad tomat med lite salt och peppar på
Stek grönkålen/spenaten i 1 msk olja i en gryta tills den är mjuk (grönkål tar längre tid än spenat), ta upp och ställ åt sidan.
Värm 2 msk olja i samma gryta, lägg i spiskumminfrön och fräs tills det doftar från fröna.
Lägg i lök, chili och ingefära, stek tills löken är mjuk.
Tillsätt tomat, gurkmeja, garam masala och salt. Fräs i cirka 10 minuter tills tomaterna blivit mosiga.
Tillsätt spenat/grönkål och grädde. Låt allt koka ihop i några minuter.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Om det behövs mer smak, häll i lite grönsaksbuljong och koka upp en sista gång.
Vänd ner paneer och värm i 2–3 minuter. Strössla över hackad, färsk koriander.
Servera rätter med någon sorts ris eller bröd och skivad tomat med lite salt och peppar på.
95,00 kr
Det här vinet har en viss fruktsötma som balanseras väl av den friska syran. Smaken är fruktig med fin samklang av melon, tropiska frukter, citrus och blommor.
119,00 kr
Allesverloren Chenin Blanc har en fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Lång eftersmak.
Recept: Malin Mendel
folk o folk träffar Malin Mendel och får veta mer om hennes kärlek till indisk mat, landet hon beskriver som en torktumlare och Stora Journalistpriset.
Läs mer »Linnéa tipsar om en matig och god sallad med örtrostade kikärtor, sötpotatis och krutonger som serveras med en fräsch ceasarinspirerad dressing.
Läs mer »Det indiska köket är väldigt poulärt med sina kryddiga smaker och härliga grytor. Men hur ska man matcha den indiska maten med vinet? Vår dryckesexpert ger dig alla tips här.
Läs mer »Det finns två saker som gör den här grytan extra god. Den ena är kokosmjölken, den ger grytan en härlig krämighet och rund smak. Det andra är den stekta svartkålen. Som steks i smör och sedan rörs ner i grytan mot slutet.
Läs mer »