Parmalindad oxfilé med svamp- och tryffelkräm och hasselbacksrödbetor.

Linnéa lindar oxfilén med parmaskinka och serverar med en smakrik svamp- & tryffelkräm och hasselbacksrödbetor med brynt smör.

Parmalindad oxfilé med svamp- och tryffelkräm och hasselbacksrödbetor.
Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

267801

199,00 kr


logo

4

logo

1 h 45 min

Förutom hummer så är nog oxfilé den råvara vi förknippar mest med nyår. Och i år är inget undantag! Här har jag lindat oxfilén med parmaskinka och sedan serverar jag den med en smakrik svampkräm och hasselbacksrödbetor med brynt smör. Jag är nog lite barnsligt förtjust i de här rödbetorna. Men de är verkligen allt man kan önska i smakväg!

Svamp- och tryffelkräm

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 100 g svamp

  • 1 msk smör

  • 1/2 tsk tryffelolja

  • salt

  • svartpeppar

  • 200 g färskost

  • 1 dl krasse

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär svampen i riktigt små bitar.

    2. Stek lök och svamp i smör tills löken mjuknat och svampen fått fin färg.

    3. Vispa upp färskosten och rör i den stekta löken och svampen.

    4. Smaka av med tryffelolja, salt och svartpeppar. Ställ svalt ett par timmar innan servering.

Parmalindad oxfilé

Ingredienser

  • 800 g oxfilé i 4 bitar

  • salt & svartpeppar

  • 4-8 skivor parmaskinka

Gör så här

    1. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt runt om så köttet får en fin stekyta.

    2. Linda parmaskinka tight runt köttbitarna. Stick i en köttermometer i den ena köttbiten. Värm ugnen till 100°C och ugnsstek köttbitarna tills de uppnår ca 60°C (då är köttet medium).

    3. Låt köttet vila minst 10 minuter under folie innan det serveras.

Hasselbacksrödbetor med brynt smör

Ingredienser

  • 400 g små rödbetor

  • smör

  • salt & peppar

  • 50 g smör

  • västerbottensost

Gör så här

    1. Skala rödbetorna och skär tunna snitt i betorna. De ska fortfarande hänga ihop i botten.

    2. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i rödbetorna. Krydda med salt och peppar.

    3. Ugnsbaka i 200°C i cirka 35-40 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.

    4. Bryn smöret och ös det över de mjuka rödbetorna. Hyvla lite ost över varje rödbeta.

    5. Sätt på grillfunktionen på ugnen och stek i ugnen tills osten smält.

    6. Servera den parmalindade oxfilén tillsammans med de varma hasselbacksrödbetorna, svampkrämen och sallad. Klipp lite krasse och strö över svampkrämen.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Recept: Linnéa Seidel

Champagneglas och ishink

Bästa bubblet till nyår.


Snart är dagen kommen då vi eftertänksamt blickar tillbaks till året som varit och fulla med förhoppningar välkomnar det nya. Inget känns då mer naturligt än ett vackert flöjtglas med vin som brusar. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Läs mer »