Parmalindad oxfilé med svamp- och tryffelkräm och hasselbacksrödbetor.
Linnéa lindar oxfilén med parmaskinka och serverar med en smakrik svamp- & tryffelkräm och hasselbacksrödbetor med brynt smör.
Förutom hummer så är nog oxfilé den råvara vi förknippar mest med nyår. Och i år är inget undantag! Här har jag lindat oxfilén med parmaskinka och sedan serverar jag den med en smakrik svampkräm och hasselbacksrödbetor med brynt smör. Jag är nog lite barnsligt förtjust i de här rödbetorna. Men de har verkligen allt man kan önska i smakväg!
Svamp- och tryffelkräm
Ingredienser
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
100 g svamp
1 msk smör
1/2 tsk tryffelolja
salt
svartpeppar
200 g färskost
1 dl krasse
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär svampen i riktigt små bitar.
Stek lök och svamp i smör tills löken mjuknat och svampen fått fin färg.
Vispa upp färskosten och rör i den stekta löken och svampen.
Smaka av med tryffelolja, salt och svartpeppar. Ställ svalt ett par timmar innan servering.
Parmalindad oxfilé
Ingredienser
800 g oxfilé i 4 bitar
salt & svartpeppar
4-8 skivor parmaskinka
Gör så här
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt runt om så köttet får en fin stekyta.
Linda parmaskinka tight runt köttbitarna. Stick i en köttermometer i den ena köttbiten. Värm ugnen till 100°C och ugnsstek köttbitarna tills de uppnår ca 60°C (då är köttet medium).
Låt köttet vila minst 10 minuter under folie innan det serveras.
Hasselbacksrödbetor med brynt smör
Ingredienser
400 g små rödbetor
smör
salt & peppar
50 g smör
västerbottensost
Gör så här
Skala rödbetorna och skär tunna snitt i betorna. De ska fortfarande hänga ihop i botten.
Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i rödbetorna. Krydda med salt och peppar.
Ugnsbaka i 200°C i cirka 35-40 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
Bryn smöret och ös det över de mjuka rödbetorna. Hyvla lite ost över varje rödbeta.
Sätt på grillfunktionen på ugnen och stek i ugnen tills osten smält.
Servera den parmalindade oxfilén tillsammans med de varma hasselbacksrödbetorna, svampkrämen och sallad. Klipp lite krasse och strö över svampkrämen.
Expedition Malbec Organic
69,00 kr
I en liten billigare prisklass rekommenderar vi Expedition Malbec Organic. Vinet har en mycket fruktig, ungdomlig och trevlig doft med inslag av blåbär, körsbär och viol. Smaken är mjuk, balanserad och fruktig med inslag av blåbär, körsbär, viol, och färska örter.
Faustino I Gran Reserva 2010
189,00 kr
En rund och elegant Rioja från Faustino blir pricken över i till oxfilén. Vinet har cederträaktig fatkaraktär tillsammans med smaker av bär och mörk frukt. Lagrad sedan 2010 och är verkligen mycket vin för pengarna.
Hjortronglass med bränd maräng och färska hallon.
Avsluta nyårsmiddagen med stil! Gör en hjortronglass som du smaksätter med dessertvin. Spritsa på fina marängtoppar som du bränner av och toppa med hallon.
Läs mer »Bästa bubblet till nyår.
Snart är dagen kommen då vi eftertänksamt blickar tillbaks till året som varit och fulla med förhoppningar välkomnar det nya. Inget känns då mer naturligt än ett vackert flöjtglas med vin som brusar. Vi hjälper dig att hitta rätt!
Läs mer »Duka till nyår med återanvänt, naturprodukter och närodlat i säsong.
Catharina Lindeberg Bernhardsson som är expert på dukning. Hon delar med sig av några tips på dukning som kan förgylla nyårsmiddagen.
Läs mer »