Parmesanrostade rotfrukter med pinjenötter, palsternackspuré och kalvfilé.
Varmrätten till Linnéas trerättersmeny som består av kalvfilé med parmesanrostade rotfrukter och palsternackspuré!
Varmrätten på Linnéas trerättersmeny består av kalvfilé med parmesanrostade rotfrukter och palsternackspuré. Magiskt gott!
Gratinernade rotfrukter
Ingredienser
3 morötter
2 stora rötbetor
2 sötpotatisar
Olivolja
Parmesanost
1 dl pinjenötter
Ev. flingsalt
Gör så här
Skala morötter, rödbetor och sötpotatis. Skär i små kuber. Lägg på en ugnsfast plåt och ringla över olivolja.
Stek i 225°C i ugnen i 25 minuter. Tag ut plåten och riv över parmesanost. Strö sist över pinjenötter. Ugnsstek i ca 5-10 minuter till.
Palsternackspuré
Ingredienser
3 stora palsternackor
100 g smör
1 dl grädde
Salt
Gör så här
Skala och skär palsternackorna i mindre bitar. Koka i rikligt med vatten i cirka 15 minuter eller tills palsternackorna är helt mjuka.
Häll av vattnet och låt ånga av en stund.
Blanda i smör och grädde. Mixa helt slätt. Smaka av med lite salt.
Kalvfilé
Ingredienser
Ca 700 g kalvfilé i bit
Nymald svartpeppar
Grönsaksbuljongpulver
Gör så här
Rulla kalvfilén i svartpeppar och buljongpulver.
Dela i cirka 2 cm breda skivor. Stek hastigt i en het panna tills filén fått fin färg runt om.
Låt sedan kalvfilén gå klart i ugnen i 120 °C tills innertemperaturen är ca 55-60 °C. Köttet är då medium.
2 vintips i olika prisklass till kalvfilén:
CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia
220,00 kr
Till den här rätter rekommenderar vi ett medelfylligt, kryddigt vin med generös smak och toner av mörka frukter, fat, viol och lakrits.
Santedame Chianti Classico Organic
151,00 kr
169,00 kr
En välgjord ekologisk Chianti Classico som har en medelstor doft med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor, och kakao, Smaken är medelfyllig med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter.