Lasagna alla Povera - recept från boken Pizza Wizard.
En av Oskar Montanos favoritpizzor är Lasagna alla povera, en "fattigmanslasagne" skapad av pizzabagaren Ivano Vecchia.
Läs mer »Pizza alla Vodka är en tolkning av den populära pastarätten Penna alla vodka. Oskar Montano bjuder på pizzareceptet från kokboken "Pizza Wizard".
Penne alla vodka är en klassisk pastarätt som innehåller tomat, grädde, lök och vodka. Vad jag kan minnas har jag aldrig sett penne alla vodka på nån restaurang i Italien. I USA har rätten alltid varit populär och på senare tid setts i flera olika tolkningar. På Norm's i New York åt jag för första gången alla vodka på slice och gillade det skarpt.
Såsen på pizzan tillför ett djup och ger en skön chilikick som passar perfekt på pizza. Grandma pie, eller sicilian, bakas på plåt med hög kant och är tjockare än traditionell pizza. Det är enligt mig en av de godaste och mest underskattade pizzorna. Många tycker pizza ska vara tunn men när du väl provat och inser hur gott det är med krispig, nästan friterad, botten och fluffig mitt förstår du det magiska. Tjockleken gör även att du kan ha fler toppings.
/Oskar Montano
1 000 g vetemjöl
750 g + 2 tsk kallt vatten
40 g olivolja
8 g jäst
25 g salt
Häll 750 g vatten och olivolja i en bunke. Tillsätt mjölet och blanda med slev.
Blanda med händerna cirka 5 minuter, tills degen är väl hopblandad. Skrapa ner mjöl från sidorna. Täck med kökshandduk och låt vila 10 minuter i rumstemperatur.
Smula ner jästen i degen och knåda cirka 2 minuter. Blanda salt och 2 tsk vatten i en liten skål. Tillsätt saltblandningen till degen och knåda 3 minuter, tills allt är väl blandat.
Vila degen 5 minuter och knåda den 5 minuter. Vila 5 minuter och knåda 5 minuter till. Vila 5 minuter och knåda 3 minuter till. När du knådat klart ska degen se hyfsat slät ut och släppa från sidorna.
Lägg degen i en inoljad bunke. Vila övertäckt 10 minuter i rumstemperatur och vik sen degen.
Vila degen 1 timme i rumstemperatur. Vik degen var 20:e minut.
Låt degen fortsätta jäsa under bakhandduk 1–2 timmar i rumstemperatur, tills den dubblat i storlek.
Väg därefter upp degen. 730 g för grandma och 850 g för sicilian om du använder en 30 x 40 cm stor plåt.
Forma varje deg till en rund boll, lägg i var sin bunke och sätt på lock eller plasta in. Ställ i kylen över natten.
Dagen därpå: Ta ut degen ur kylen, den ska ha dubblats eller tripplats i storlek.
2 burkar à 400 g hela tomater
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
4 vitlöksklyftor, finhackade
4 hela torkade peperoncino
1 dl vodka
2 msk vispgrädde
salt
Bryn löken i smöret på låg värme cirka 4 minuter. Tillsätt vitlöken och smula ner den torkade chilin och fortsätt bryna 3–4 minuter.
Höj värmen och tillsätt vodkan. Det kommer lukta som en jobbig bakfylla men oroa dig inte utan låt det koka ihop tills minst hälften är kvar.
Slå i tomaterna och koka 20 minuter, tills de kokat ihop till bra såskonsistens. Tillsätt grädden och småputtra 10 minuter till. Smaka av med salt. Om du ska använda såsen till pasta mixar du den slät.
1 pizzadeg
3 msk olivolja + att ringla över
200 g fior di latte, i så tunna skivor som möjligt (skär med tandad kniv)
150 g vanlig tomatsås
1 sats spicy vodka
3 msk finriven parmesan
1 buffelmozzarella (ca 70 g), avrunnen i sil 1 timme
Ta ut degen 1–2 timmar innan du ska baka och sätt ugnen på max med över- och undervärme.
Lägg degen på mjölat bakbord och baka ut med pianoteknik. Vänd och fortsätt trycka ut degen på samma sätt tills degen är nästan lika stor som plåten
Olja in plåten med 3 msk olivolja. Lyft försiktigt upp degen och skaka av överblivet mjöl och placera den på plåten. Låt grandmadegen jäsa i en timma.
Se till att degen når ut fint i kanterna.
Fördela fior di latten över hela pizzan, osten ska nästan täcka degen. Dutta ut tomatsås som om du ska göra en upsidedown-pizza.
Grädda pizzan direkt på bottnen av ugnen cirka 8 minuter, tills den börjar få färg på både under och ovansidan.
Ta ut ur ugnen och lägg på vodkasåsen över hela pizzan. Lämna ingen kant. Toppa med parmesan och mozzarella, och låt den sen gå i ugnen tills osten smält och pizzan fått fin färg.
239,00 kr
CHILL OUT Cabernet Sauvignon är ett vin med medelfyllig, kryddig och generös smak. Här hittar du toner av mörka frukter, fat, viol och lakrits. Gott till Oskar Montanos Pizza alla vodka.
Recept: Oskar Montano
En av Oskar Montanos favoritpizzor är Lasagna alla povera, en "fattigmanslasagne" skapad av pizzabagaren Ivano Vecchia.
Läs mer »Oskar Montano är delägare i det populära pizzastället 800 grader och aktuell med boken Pizza Wizard. Boken för dig som vill laga riktigt bra pizza hemma.
Läs mer »Sofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade.
Läs mer »Blinier är en form av boveteplättar som här har en topping med kaviar, smetana, schalottenlök, cornichons, äggula och gräslök.
Läs mer »