Poké Bowl med marinerad lax och srirachamajjo.
Att göra sin egen poké bowl är inte alls svårt och det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Här ett recept med marinerad lax, honungspicklad rödkål, asiatisk gurka, srirachamajjo och ris med mirin.
Fenomenet Poké Bowl slog till som en orkan här i Sverige för något år sedan. Eller i alla fall i de större städerna. Här i min lilla stad tror jag den första restaurangen började servera det i somras. Men den som längtar efter något gott sägs det ju.Visste du att det från början är en klassisk rätt från Hawaii? Där man la ljummet ris i botten och marinerad fisk skuren i bitar ovanpå riset. Idag kan en Poké Bowl se väldigt olika ut, och det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser här. Att göra sin egna poké bowl är inte alls svårt, speciellt inte eftersom du kan förbereda flera av momenten. Både kål, gurka och lax kan läggas i sina marinader i god tid innan. Sedan är det bara att bjuda in vänner och familj och låta var och en plocka ihop sin egna bowl.
Ris med mirin
Ingredienser
4 portioner rundkornigt ris, t ex sushiris
2 msk mirin
Gör så här
Skölj riset noga, koka det sedan enligt anvisningarna på paketet.
Smaksätt det varma riset med mirin.
Asiatisk gurka
Ingredienser
1 gurka
1 tsk färsk, riven ingefära
2 msk risvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk sesamolja
Gör så här
Strimla gurkan med hjälp av en mandolin eller en skalare i tunna strimlor.
Blanda samman färsk ingefära, vinäger, socker och olja.
Häll över gurkan och låt stå minst 30 minuter.
Srirachamajjo
Ingredienser
1 dl majonäs
2 msk sriracha
salt
Gör så här
Blanda samman alla ingredienser och ha upp i en spritspåse utan tyll.
Honungspicklad rödkål
Ingredienser
250 g rödkål
2 lime
1 tsk honung
1 msk vatten
salt
Gör så här
Riv rödkålen fint på en mandolin.
Blanda samman saften från lime, honung, vatten och salt.
Häll över rödkålen och låt stå minst 20 minuter.
Marinerad lax
Ingredienser
500 g sashimilax
2 msk soja
1 tsk fisksås
2 msk sesamolja
1 lime
chiliflakes
salt
sesamfrön
Gör så här
Skär laxen i kuber.
Blanda samman soja, fisksås, sesamolja och saft från 1 lime.
Smaka av med chiliflakes och salt. Häll detta över laxen och låt marinera i minst 15 minuter, gärna längre.
Strö sesamfrön över den marinerade laxen.
Uppläggning av poké bowl
Ingredienser
salladslök
ärtskott
ärtskidor
sesamfrön
chiliflakes
Gör så här
Lägg det kokta riset i en skål.
Toppa med marinerad lax, honungspicklad rödlök, asiatisk gurka, finstrimlade ärtskidor, ärtskott och salladslök.
Klipp ett litet hål i spritspåsen och spritsa srirachamajjo över riset och laxen.
Avsluta med att strö chiliflakes och sesamfrön över bowlen.
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve
114,00 kr
Till din poké bowl med lax och asiatiska tillbehör ska du välja ett vin som är aromatiskt och har lite sötma som möter smakerna och kryddhettan. Vi rekommenderar ett glas Gewurztraminer från Gustave Lorentz. Det är ett generöst vin med smak av honung, rosor, litchi och päron.
Du kanske också är intresserad av:
Vietnamesiska sommarrullar i regnbågens alla färger.
Grillad tonfisk med mango- och avokadosalsa.
De bästa vinerna till lax.
Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »