Banh Mi - Vietnamesisk baguette.
Banh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts.
Läs mer »Att göra sin egen poké bowl är inte alls svårt och det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Här ett recept med marinerad lax, honungspicklad rödkål, asiatisk gurka, srirachamajjo och ris med mirin.
Fenomenet Poké Bowl slog till som en orkan här i Sverige för något år sedan. Eller i alla fall i de större städerna. Här i min lilla stad, Sala, tror jag den första restaurangen började servera det i somras. Men den som längtar efter något gott sägs det ju.
Visste du att det från början är en klassisk rätt från Hawaii? Där man la ljummet ris i botten och marinerad fisk skuren i bitar ovanpå riset. Idag kan en Poké Bowl se väldigt olika ut, och det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser här. Att göra sin egna poké bowl är inte alls svårt, speciellt inte eftersom du kan förbereda flera av momenten. Både kål, gurka och lax kan läggas i sina marinader i god tid innan. Sedan är det bara att bjuda in vänner och familj och låta var och en plocka ihop sin egna bowl.
4 portioner rundkornigt ris, t ex sushiris
2 msk mirin
Skölj riset noga, koka det sedan enligt anvisningarna på paketet.
Smaksätt det varma riset med mirin.
1 gurka
1 tsk färsk, riven ingefära
2 msk risvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk sesamolja
Strimla gurkan med hjälp av en mandolin eller en skalare i tunna strimlor.
Blanda samman färsk ingefära, vinäger, socker och olja.
Häll över gurkan och låt stå minst 30 minuter.
1 dl majonäs
2 msk sriracha
salt
Blanda samman alla ingredienser och ha upp i en spritspåse utan tyll.
250 g rödkål
2 lime
1 tsk honung
1 msk vatten
salt
Riv rödkålen fint på en mandolin.
Blanda samman saften från lime, honung, vatten och salt.
Häll över rödkålen och låt stå minst 20 minuter.
500 g sashimilax
2 msk soja
1 tsk fisksås
2 msk sesamolja
1 lime
chiliflakes
salt
sesamfrön
Skär laxen i kuber.
Blanda samman soja, fisksås, sesamolja och saft från 1 lime.
Smaka av med chiliflakes och salt. Häll detta över laxen och låt marinera i minst 15 minuter, gärna längre.
Strö sesamfrön över den marinerade laxen.
salladslök
ärtskott
ärtskidor
sesamfrön
chiliflakes
Lägg det kokta riset i en skål.
Toppa med marinerad lax, honungspicklad rödlök, asiatisk gurka, finstrimlade ärtskidor, ärtskott och salladslök.
Klipp ett litet hål i spritspåsen och spritsa srirachamajjo över riset och laxen.
Avsluta med att strö chiliflakes och sesamfrön över bowlen.
Recept: Linnéa Seidel
Banh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts.
Läs mer »Prova Linnéas vietnamesiska sommarrullar tillsammans med ett glas bubbel.
Läs mer »Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs mer »YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.
Läs mer »