Pulled pork i tunnbröd med äpple, trattkantarell och vitlök
En svensk version av pulled pork med äpple, trattkantarell, timjan och vitlök.
Nu känns det som om sommaren verkligen släppt greppet om oss. Kallare nätter, dagar med hög, frisk luft och trädens löv färgas i så många olika nyanser av rött, gult och orange att man blir alldeles yr!
Lagom tills att den här delen av året knackar på dörren börjar man så smått tröttna på enkla sallader och grillat. Istället känns rejälare mat mer och mer lockande. Men för det behöver man inte stå och laga grytor, det finns så många sätt att tillaga en bit gott kött. Som till veckans fredagsmys till exempel. Där har jag tagit tänket i hur man gör pulled pork, och liksom gjort en svensk variant på det hela. Smakerna från äpple, trattkantarell, timjan, lök och vitlök passar otroligt bra till fläskkött.
Med inspiration från den klassiska renklämman så har jag tagit fram det här receptet. Pulled pork med svenska smaker, serverad i tunnbröd tillsammans med persilja och en riven rödbetssallad. En riktig lyxmåltid! Vill man lyxa till det ännu mer skulle jag använda mig av vildsvinskött istället för fläskkött. Oftast kan din matbutik ta hem det åt dig om du bara säger till i tid.Gör i ordning köttet dagen innan, så du bara kan värma det när det skall serveras. Då har du ett rysligt smidigt och gott fredagsmys att se fram emot!Denna vecka har vi två härliga röda viner som passar utmärkt till de här pulled pork-klämmorna!
/Linnéa
Pulled Pork
Ingredienser
1 1/2 kg benfri fläskkarré
torkad timjan
salt & peppar
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 stjälkselleri
3 dl färskpressad äppeljuice
1 dl rödvin
1 köttbuljongstärning
4 lagerblad
1 näve torkade trattkantareller
Gör så här
Blanda timjan, salt och peppar. Klappa in detta i köttet.
Skala och skiva löken tunt, finhacka vitlök och skiva sellerin tunt.
Bryn köttet hastigt runtom i en klick smör så det får fin färg.
Låt lök, vitlök och selleri steka med tills det mjuknar.
Lägg allt i en gryta med lock. Slå på äppeljuice och rödvin. Smula i en buljongtärning. Lägg i lagerblad och torkade trattkantareller.
Värm ugnen till 125°C och ställ in grytan med lock på i nedre delen av ugnen. Kör köttet i 4-5 timmar eller tills det är riktigt mört så du enkelt kan dra isär det med en gaffel.
Har du mycket vätska kvar när köttet är klart? Ta ur köttbiten och ställ grytan på spisen. Reducera såsen tills du har lagom mängd kvar. Lägg tillbaka köttet och blanda runt det med såsen.
Riven rödbetssallad
Ingredienser
2 färska, okokta rödbetor
1 dl majonnäs
1 dl crème fraîche
salt & peppar
Gör så här
Skala rödbetorna och riv dem grovt på ett rivjärn.
Blanda samman med majonnäs, crème fraîche, salt och peppar.
Tillbehör
Ingredienser
mjukt tunnbröd
färsk persilja
granatäppelkärnor
Gör så här
Blanda pulled pork, rödbetssallad, persilja och granatäppelkärnor.
Lägg på ett tunnbröd, rulla ihop och njut.
Två viner i olika prisklasser till pulled pork.
Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel
141,00 kr
Ett vin på druvan Zinfandel med välbalanserad och fyllig smak av mogen frukt och örter. Mjuka tanniner och sammetslen, relativt lång eftersmak med inslag av söta frukter, mörk choklad och kryddor. God även till kraftigare rätter av lamm, nöt- eller viltkött.
Zinfandel från Ravenswood - en stjärna bland zinfandelvinerna.
Vi översvämmas av insmickrande och publikfriande zinfandelviner som dessvärre överskuggar de riktiga godbitarna. En vinproducent som däremot producerar välsmakande och generösa zinfandelvinder är Ravenswood i Kalifornien.
Läs mer »