Pulled pork i tunnbröd med äpple, trattkantarell och vitlök

En version av pulled pork med svenska smaker som äpple, trattkantarell, timjan och vitlök. Dessutom förpackas denna pulled pork i tunnbröd vilket gör den till perfekt till vinterpicknicken.

En svensk version av pulled pork med äpple, trattkantarell, timjan och vitlök
CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

Australien

Systembolaget nr:

6873

239,00 kr


logo

4

Nu känns det som om sommaren var länge sedan. Kalla dagar med frisk luft och trädens löv har hunnit falla till marken.

Lagom tills att den här delen av året knackar på dörren börjar man sukta efter lite rejälare mat. Men för det behöver man inte stå och laga grytor, det finns så många sätt att tillaga en bit gott kött. Som till veckans fredagsmys till exempel. Där har jag tagit tänket i hur man gör pulled pork, och liksom gjort en svensk variant på det hela. Smakerna från äpple, trattkantarell, timjan, lök och vitlök passar otroligt bra till fläskkött som denna pulled pork.

Pulled pork i tunnbröd

Med inspiration från den klassiska renklämman så har jag tagit fram det här receptet. Pulled pork med svenska smaker, serverad i tunnbröd tillsammans med persilja och en riven rödbetssallad. En riktig lyxmåltid! Vill man lyxa till det ännu mer skulle jag använda mig av vildsvinskött istället för fläskkött till pulled pork. Oftast kan din matbutik ta hem det åt dig om du bara säger till i tid.

Gör i ordning pulled pork-köttet dagen innan, så du bara kan värma det när det ska serveras. Då har du ett rysligt smidigt och gott fredagsmys att se fram emot! Denna vecka har vi ett härligt rött vin som passar utmärkt till de här pulled pork-klämmorna!

/Linnéa

Pulled Pork

Ingredienser

  • 1 1/2 kg benfri fläskkarré

  • torkad timjan

  • salt & peppar

  • 2 rödlökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 stjälkselleri

  • 3 dl färskpressad äppeljuice

  • 1 dl rödvin

  • 1 köttbuljongstärning

  • 4 lagerblad

  • 1 näve torkade trattkantareller

Gör så här

    1. Blanda timjan, salt och peppar. Klappa in detta i köttet.

    2. Skala och skiva löken tunt, finhacka vitlök och skiva sellerin tunt.

    3. Bryn köttet hastigt runtom i en klick smör så det får fin färg.

    4. Låt lök, vitlök och selleri steka med tills det mjuknar.

    5. Lägg allt i en gryta med lock. Slå på äppeljuice och rödvin. Smula i en buljongtärning. Lägg i lagerblad och torkade trattkantareller.

    6. Värm ugnen till 125°C och ställ in grytan med lock på i nedre delen av ugnen. Kör köttet i 4-5 timmar eller tills det är riktigt mört så du enkelt kan dra isär det med en gaffel.

    7. Har du mycket vätska kvar när köttet är klart? Ta ur köttbiten och ställ grytan på spisen. Reducera såsen tills du har lagom mängd kvar. Lägg tillbaka köttet och blanda runt det med såsen.

Riven rödbetssallad

Ingredienser

  • 2 färska, okokta rödbetor

  • 1 dl majonnäs

  • 1 dl crème fraîche

  • salt & peppar

Gör så här

    1. Skala rödbetorna och riv dem grovt på ett rivjärn.

    2. Blanda samman med majonnäs, crème fraîche, salt och peppar.

Tillbehör

Ingredienser

  • mjukt tunnbröd

  • färsk persilja

  • granatäppelkärnor

Gör så här

    1. Blanda pulled pork, rödbetssallad, persilja och granatäppelkärnor.

    2. Lägg på ett tunnbröd, rulla ihop och njut.

Vin till pulled pork:

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Mycket bärig doft med tydligt inslag av svarta vinbär och körsbär. Passar till en mängd olika maträtter, från en grillad stek till en krämig pasta eller till de utvalda ostarna. Den praktiska bag-in-boxen lämpar sig utmärkt till det större sällskapet.

Recept: Linnéa Seidel