Pulled pork i tunnbröd med äpple, trattkantarell och vitlök

En version av pulled pork med svenska smaker som äpple, trattkantarell, timjan och vitlök. Dessutom förpackas denna pulled pork i tunnbröd vilket gör den till perfekt picknickmat.

En svensk version av pulled pork med äpple, trattkantarell, timjan och vitlök
Pinot Noir for you and for me

Pinot Noir for you and for me

Moldavien

Systembolaget nr:

5111701

79,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir

Villa Wolf Pinot Noir

Tyskland

Systembolaget nr:

7678801

129,00 kr


Nu känns det som om sommaren verkligen släppt greppet om oss. Kallare nätter, dagar med hög, frisk luft och trädens löv färgas i så många olika nyanser av rött, gult och orange att man blir alldeles yr!

Lagom tills att den här delen av året knackar på dörren börjar man så smått tröttna på enkla sallader och grillat. Istället känns rejälare mat mer och mer lockande. Men för det behöver man inte stå och laga grytor, det finns så många sätt att tillaga en bit gott kött. Som till veckans fredagsmys till exempel. Där har jag tagit tänket i hur man gör pulled pork, och liksom gjort en svensk variant på det hela. Smakerna från äpple, trattkantarell, timjan, lök och vitlök passar otroligt bra till fläskkött som denna pulled pork.

Pulled pork i tunnbröd

Med inspiration från den klassiska renklämman så har jag tagit fram det här receptet. Pulled pork med svenska smaker, serverad i tunnbröd tillsammans med persilja och en riven rödbetssallad. En riktig lyxmåltid! Vill man lyxa till det ännu mer skulle jag använda mig av vildsvinskött istället för fläskkött till pulled pork. Oftast kan din matbutik ta hem det åt dig om du bara säger till i tid.

Gör i ordning pulled pork-köttet dagen innan, så du bara kan värma det när det skall serveras. Då har du ett rysligt smidigt och gott fredagsmys att se fram emot! Denna vecka har vi ett härligt rött vin som passar utmärkt till de här pulled pork-klämmorna!

/Linnéa

Pulled Pork

Ingredienser

  • 1 1/2 kg benfri fläskkarré

  • torkad timjan

  • salt & peppar

  • 2 rödlökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 stjälkselleri

  • 3 dl färskpressad äppeljuice

  • 1 dl rödvin

  • 1 köttbuljongstärning

  • 4 lagerblad

  • 1 näve torkade trattkantareller

Gör så här

    1. Blanda timjan, salt och peppar. Klappa in detta i köttet.

    2. Skala och skiva löken tunt, finhacka vitlök och skiva sellerin tunt.

    3. Bryn köttet hastigt runtom i en klick smör så det får fin färg.

    4. Låt lök, vitlök och selleri steka med tills det mjuknar.

    5. Lägg allt i en gryta med lock. Slå på äppeljuice och rödvin. Smula i en buljongtärning. Lägg i lagerblad och torkade trattkantareller.

    6. Värm ugnen till 125°C och ställ in grytan med lock på i nedre delen av ugnen. Kör köttet i 4-5 timmar eller tills det är riktigt mört så du enkelt kan dra isär det med en gaffel.

    7. Har du mycket vätska kvar när köttet är klart? Ta ur köttbiten och ställ grytan på spisen. Reducera såsen tills du har lagom mängd kvar. Lägg tillbaka köttet och blanda runt det med såsen.

Riven rödbetssallad

Ingredienser

  • 2 färska, okokta rödbetor

  • 1 dl majonnäs

  • 1 dl crème fraîche

  • salt & peppar

Gör så här

    1. Skala rödbetorna och riv dem grovt på ett rivjärn.

    2. Blanda samman med majonnäs, crème fraîche, salt och peppar.

Tillbehör

Ingredienser

  • mjukt tunnbröd

  • färsk persilja

  • granatäppelkärnor

Gör så här

    1. Blanda pulled pork, rödbetssallad, persilja och granatäppelkärnor.

    2. Lägg på ett tunnbröd, rulla ihop och njut.

Vin till pulled pork:

Pinot Noir for you and for me

79,00 kr


Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.

Villa Wolf Pinot Noir

129,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir har en vackert rödblå färg. I doften känns toner av jordgubbar, mörka körsbär samt en viss kryddighet. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra samt en lätt jordig rökighet. Finns även på halvflaska.

Recept: Linnéa Seidel