Rårakor av sötpotatis med picklad rabarber och rädisa.

Frasiga rårakor av sötpotatis som serveras med lite gräddfil, kaviar och picklad rabarber och rädisa. Passar både som tilltugg eller förrätt.

Rårakor av sötpotatis med picklad rabarber och rädisa
Pata Negra Cava Brut

Pata Negra Cava Brut

Spanien

Systembolaget nr:

768401

69,00 kr


Finns det något godare än frasiga rårakor, stekta till perfektion? Ja, det skulle kanske vara sötpotatisrårakor som serveras med picklad rabarber och rädisa då. Under många år har vi serverat picklad rödlök till det mesta. Hamburgare, tacos, chips- ja, ungefär allt har känts lite roligare om man tillsatt ett par ringar inlagd rödlök. Men nu kändes det som om vi var sugna på något annat! Picklad lök fyller sin funktion och är gott men idag ville jag helt enkelt pickla något annat. Och med tanke på den härliga säsong som står framför dörren är det egentligen bara att välja och vraka. Eftersom jag får mer rabarber än en normalstor familj någonsin kan äta upp under en säsong blev valet ändå enkelt. I kylen fanns även ett knippe rädisor som behövde ätas upp, så de fick göra rabarbern sällskap. Och jisses så gott det blev! Rårakorna passar perfekt att antingen servera som små tilltugg innan maten eller som en förrätt.

Picklad rabarber och rädisa

Ingredienser

  • ca 200 g (ett knippe) rädisor

  • ca 3 späda stjälkar rabarber

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl ättika

  • 3 dl vatten

  • 1 nypa salt

Gör så här

    1. Skölj och ansa rädisorna. Skiva rabarbern, gärna på en mandolin. Lägg i en väl rengjord burk.

    2. Blanda socker, ättika, vatten och salt i en kastrull. Låt allt koka upp och sjuda tills allt socker lösts upp. Häll den varma ättikslagen över grönsakerna.

    3. Sätt lock på burken och förvara svalt.

Rårakor av sötpotatis

Ingredienser

  • 500 g sötpotatis (eller vanlig potatis om du föredrar det)

  • 1 rödlök

  • 2 ägg

  • 1 dl ströbröd

  • 2 tsk örtsalt

  • Smör att steka i

Gör så här

    1. Skala och riv sötpotatisen. Krama ur all vätska.

    2. Skala och finhacka en rödlök. Blanda den rivna sötpotatisen med lök, ägg, ströbröd och salt.

    3. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Forma bollar och lägg i stekpannan, platta ut med hjälp av en stekspade. Stek tills de är gyllene på båda sidor. Det är viktigt att de har hunnit få en fin yta innan du vänder rårakorna, annars fastnar de lätt i stekpannan, så var inte för ivrig.

Servering

Ingredienser

  • 90 g kaviar (använd tångkaviar för ett vegetariskt alternativ)

  • 2 dl gräddfil

  • Citron

  • Salladslök

Gör så här

    1. Lägg upp de nystekta rårakorna, toppa med gräddfil, kaviar och picklad rabarber och rädisa.

    2. Pressa sedan över lite citron och strö över finhackad salladslök. Servera direkt.

    3. Servera ett glas Pata Negra Cava Brut till rårakorna. Det är en torr och fruktig cava med smak av gröna äpplen, örter och päron.

Dryckestips till Linnéas rårakor:

Pata Negra Cava Brut

69,00 kr


Pata Negra Cava Brut har en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron. Torr och fruktig smak smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.