Kroppkakor med hasselnötssmör och rårörda lingon.
Lotta Lundgrens recept på delikatesskroppkakor kommer från boken "Laga mig". Fyllda med rimmat sidfläsk, frasigt stekta och serveras med hasselnötssmör.
Läs mer »Frasiga rårakor av sötpotatis som serveras med lite gräddfil, kaviar och picklad rabarber och rädisa. Passar både som tilltugg eller förrätt.
Finns det något godare än frasiga rårakor, stekta till perfektion? Ja, det skulle kanske vara sötpotatisrårakor som serveras med picklad rabarber och rädisa då. Under många år har vi serverat picklad rödlök till det mesta. Hamburgare, tacos, chips- ja, ungefär allt har känts lite roligare om man tillsatt ett par ringar inlagd rödlök.
Men nu kändes det som om vi var sugna på något annat! Picklad lök fyller sin funktion och är gott men idag ville jag helt enkelt pickla något annat. Och med tanke på den härliga säsong som står framför dörren är det egentligen bara att välja och vraka. Eftersom jag får mer rabarber än en normalstor familj någonsin kan äta upp under en säsong blev valet ändå enkelt. I kylen fanns även ett knippe rädisor som behövde ätas upp, så de fick göra rabarbern sällskap. Och jisses så gott det blev! Rårakorna passar perfekt att antingen servera som små tilltugg innan maten eller som en förrätt.
ca 200 g (ett knippe) rädisor
ca 3 späda stjälkar rabarber
2 dl strösocker
1 dl ättika
3 dl vatten
1 nypa salt
Skölj och ansa rädisorna. Skiva rabarbern, gärna på en mandolin. Lägg i en väl rengjord burk.
Blanda socker, ättika, vatten och salt i en kastrull. Låt allt koka upp och sjuda tills allt socker lösts upp. Häll den varma ättikslagen över grönsakerna.
Sätt lock på burken och förvara svalt.
500 g sötpotatis (eller vanlig potatis om du föredrar det)
1 rödlök
2 ägg
1 dl ströbröd
2 tsk örtsalt
Smör att steka i
Skala och riv sötpotatisen. Krama ur all vätska.
Skala och finhacka en rödlök. Blanda den rivna sötpotatisen med lök, ägg, ströbröd och salt.
Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Forma bollar och lägg i stekpannan, platta ut med hjälp av en stekspade. Stek tills de är gyllene på båda sidor. Det är viktigt att de har hunnit få en fin yta innan du vänder rårakorna, annars fastnar de lätt i stekpannan, så var inte för ivrig.
90 g kaviar (använd tångkaviar för ett vegetariskt alternativ)
2 dl gräddfil
Citron
Salladslök
Lägg upp de nystekta rårakorna, toppa med gräddfil, kaviar och picklad rabarber och rädisa.
Pressa sedan över lite citron och strö över finhackad salladslök. Servera direkt.
Servera ett glas Pata Negra Cava Brut till rårakorna. Det är en torr och fruktig cava med smak av gröna äpplen, örter och päron.
87,00 kr
Pata Negra Cava Brut har en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron. Torr och fruktig smak smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.
Lotta Lundgrens recept på delikatesskroppkakor kommer från boken "Laga mig". Fyllda med rimmat sidfläsk, frasigt stekta och serveras med hasselnötssmör.
Läs mer »Linnéa har gjort rårakor med palsternacka som toppas med färskostcrème, varmrökt lax och picklad rödbeta. Kan serveras både som små och stora!
Läs mer »Den här grillade laxsidan serveras med krossad färskpotatis och ett härligt örtsmör. Linnéa ger även sina bästa tips för hur du lyckas med laxen.
Läs mer »Panerad rödspätta bör stekas i rejält med smör för en fin yta och en gudagod smak! Såsen smaksätts med citron, hummerfond och stenbitsrom.
Läs mer »