Recept på klassiska kanelbullar från bakproffset Fredrik Nylén.

Den 4/10 är det kanelbullens dag och det firar vi genom att dela med oss av vårt bästa recept på klassiska kanelbullar.

Kanelbullar
Barracuda Caribbean Dark 700 ml

Barracuda Caribbean Dark 700 ml

Nederländerna

Systembolaget nr:

806

320,00 kr


logo

ca 24 st

logo

0 h 55 min

Den 4:e oktober varje år infaller Kanelbullens dag. Dagen, som instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt, var tänkt för att öka konsumtionen av jäst, socker, mjöl och margarin. Traditionen blev snabbt ett faktum och med åren så har kanelbullarna börjat spridas ut i världen med emigrerade svenskar. Det är en tradition som håller i sig och som inte tycks tappa i värde. Och tur är väl det! Vi bjuder på ett recept på riktigt goda klassiska kanelbullar. Receptet är hämtat ur Fredrik Nyléns bok "Baka bullar: Älskade Klassiker och nya favoriter".

Klassiska kanelbullar

Ingredienser

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 1 dl strösocker

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk mortlad kardemumma

  • 13 dl vetemjöl (780 g)

  • 150 g rumsvarmt smör

  • FYLLNING:

  • 150 g rumsvarmt smör

  • 1 dl strösocker

  • 2 msk mald kanel

  • 1 msk ströbröd

  • PENSLING OCH DEKORATION:

  • 1 dl vatten

  • 1 dl strösocker pärlsocker

Gör så här

    1. Värm mjölken till 37 grader.

    2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löst upp sig.

    3. Tillsätt socker, salt, kardemumma, vetemjöl och smör. Arbeta degen med maskin 10 minuter.

    4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk 30 minuter.

    5. Rör ihop smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen.

    6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel på cirka 60 x 40 centimeter.

    7. Bred ett tunt lager fyllning på degen. Vik degen en gång långsida mot långsida. Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i.

    8. Skär centimetertjocka remsor. Rulla remsan två gånger runt fingrarna, sno änden över hela bullen och fäst den under bullen. Lägg kanelbullarna på plåtar med bakplåtspapper.

    9. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

    10. Baka kanelbullarna mitt i ugnen 8–10 minuter.

    11. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Pensla bullarna med sockerlagen direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen och strö på pärlsocker. Lägg kanelbullarna på galler och låt svalna.

Gott i glaset till kaffe och kanelbulle:

Barracuda Caribbean Dark 700 ml

320,00 kr


En passande avec till kaffet och den söta bullen!

Barracuda Caribbean Dark är en nyanserad, fruktig och något kryddig rom med sötma och tydlig fatkaraktär samt inslag av torkad frukt, knäck, arrak, rostade nötter, vanilj, kardemumma och aprikosmarmelad.

Recept: Fredrik Nylén

Barracuda Vanilla Spiced

Barracuda


I nästan 100 år har Barracuda varit en av de mest populära romsorterna i Sverige.

Läs mer »