Tacogratäng á la Jenny Warsén.
Recept på tacogratäng ur Jenny Warséns bok "Snabbt, gott och billigt". Enkelt att förbereda, sköter sig själv i ugnen och går alldeles utmärkt att frysa in.
Läs mer »En klassisk renskavsgryta är den perfekta vardagsmaten hemma på hösten. Det går snabbt att göra, är lättlagat och blir otroligt gott. Dessutom utnyttjar du verkligen säsongens råvaror!
När sensommaren smyger över till höst blir det vanligare med någon form av gryta på menyn här hemma. Ofta får man för sig att grytor är ett evighetsprojekt och hamnar inte under kategorin snabbmat.
Men där tar man fel. En renskavsgryta svänger du ihop på mindre än 30 minuter tack vare att köttet är skuret i så tunna skivor och inte behöver koka länge för att bli mört.
Jag hittade ett gäng kantareller på morgonpromenaden, men det går såklart fint att smula i torkade trattkantareller om du inte får tag i skogens gula guld till denna maträtt.
Linnéa
gula kantareller
smör att steka i
1 röd lök
ca 400 g renskav
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk viltfond
1 msk lingonsylt
salt & svartpeppar
färsk persilja
Rensa kantarellerna och förväll dom i en torr, varm stekpanna. När de släppt ifrån sig all vätska, tillsätt smör och stek tills de är gyllene.
Skala och finhacka löken, ha i den tillsammans med renskavet i stekpannan och stek i ca 4 minuter tills köttet fått fin färg.
Pudra över mjölet och häll sedan på grädde, mjölk och viltfond. Låt allt koka ihop i cirka 5-7 minuter. Smaka av med lingonsylt, salt och svartpeppar.
Toppa allt med färsk persilja och lite lingon.
Servera till kokt potatis, potatismos eller ris.
79,00 kr
Till en vilträtt som den här renskavsgrytan passar exempelvis ett fruktigt rödvin från Argentina. Espacio Syrah har en medelfyllig, fruktig smak med runda tanniner, balanserad syra och bra längd. Druvtypisk med mycket mörka bär och örtighet.
Ska du laga en gryta i stil med en renskavsgryta eller kreolskgryta? Råvaran kan vara både rotfrukter, svamp och rött kött från lamm, nöt eller vilt. Men en del av smaksättningen eller tillbehören tillför en tydlig sötma genom exempelvis ett sött starkvin, messmör, gelé eller torkade frukter. Det kan exempelvis vara en renskavsgryta som smaksätts med messmör eller ett rött portvin, eller en kreolsk gryta med syltlök. Här möter man på bästa sätt anrättningen med mjuka och fruktdrivna röda viner. Vinerna är även bra beledsagare om grytan har lite kryddhetta. Läs mer om att välja vin till olika grytor här.
Recept: Linnéa Seidel
Recept på tacogratäng ur Jenny Warséns bok "Snabbt, gott och billigt". Enkelt att förbereda, sköter sig själv i ugnen och går alldeles utmärkt att frysa in.
Läs mer »Att göra grillspett är ett enkelt och smart sätt att få med många smaker på en gång. Här har Linnéa gjort spett med fläskfilé och några med grönsaker som hon serverar med en god sås.
Läs mer »En klassisk argentinsk fläskschnitzel består av panerat fläskkött, prosciutto, tomatsås och mozzarella- helt gudomligt gott med andra ord!
Läs mer »Denna porchetta på lamm blir en maffig huvudattraktion på påskbordet! Servera med krispig potatis och smakrik sky - och varför inte ett gott rödvin?
Läs mer »