Att välja vin till hummer.
folk o folk har provat fram vilka viner som passar bäst till både naturell och tillagad hummer.
Läs mer »För att lyxa till det lite extra har Linnéa även haft i havskräftor. Vill du hellre ha gratinerad hummer passar den här risotton även utmärkt att ha till!
Idag tänkte jag bjuda på en risotto med hummer och smörstekta kantareller. Och för att lyxa till det lite extra har jag även haft i havskräftor. Jag personligen tycker att det blir en oemotståndlig kombo! Men vill man otroligt gärna ha just gratinerad hummer, då passar den här risotton utmärkt att ha till!
När det kommer till det här med buljongen, ja då finns det flera olika sätt att göra det hela på. Oavsett vad du väljer så är det viktigaste att du använder en varm buljong. Låt den stå och sjuda i en kastrull på spisen medan du tillagar risotton. Det absolut godaste blir förstås om du har kokat din egen skaldjursbuljong. Det är inte alls svårt men det tar sin lilla tid och det kanske man inte alltid ha tid och ork för en fredagskväll. Spara däremot gärna skalen från den här middagen och koka buljong på när du har tid! Ett annat alternativ är att blanda hummer-/skaldjursfond med vatten.
2 schalottenlökar
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
5 dl avorioris
2 dl vitt vin
1 1/2 L skaldjursbuljong
2 dl parmesanost
färsk persilja
färsk dill
svartpeppar
250 g kantareller
2 kokta humrar
1/2 kg havskräftor
salladslök
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek all lök genomskinlig i en klick smör.
Tillsätt riset och stek under omrörning i ett par minuter. Häll sedan i vinet och låt koka tills nästan allt vin ångat bort.
Ös sedan i varm buljong i riset, ca 1 dl åt gången. Rör försiktigt om hela tiden.
Efter ca 20 minuter bör riset vara mjukt och du har en härligt krämig risotto.
Rör i riven parmesan, finhackad persilja och dill.
Rensa och förväll kantarellerna. Tillsätt en klick smör och salt. Stek dem sedan gyllene.
Dela de kokta humrarna och lossa allt kött från skalen. Kom ihåg köttet i klorna! Skala havskräftorna. Skär ner allt kött i mindre bitar och blanda ner i risotton.
Häll upp risotton i skålar och toppa varje portion med smörstekta kantareller och salladslök. Häll upp ett glas vitt vin och njut.
Låt fredagsmyset börja!
149,00 kr
Laroche Bourgogne Réserve har en inbjudande, fruktig och nyansrik doft med inslag av fat. Smaken är fruktig, och frisk med toner av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och citron. Passar utmärkt till grillade eller halstrade anrättningar med fisk och skaldjur.
349,00 kr
Vinet är ren elegans och erbjuder en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon, vita blommor, ostronskal och en lätt integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av citrus, stenfrukt, ostronskal och ett stråk av fat. Eftersmaken är lång och elegant. Vinet lanseras den 15 mars.
Recept: Linnéa Seidel
folk o folk har provat fram vilka viner som passar bäst till både naturell och tillagad hummer.
Läs mer »Att laga risotto är betydligt enklare än du tror. Här ger Linnéa sitt bästa recept på en härligt krämig risotto med trattkantareller och pilgrimsmusslor!
Läs mer »Prova Linnéas utsökt goda skaldjurspasta. En mustig pastasås med tomat, vitlök, kräftor och musslor.
Läs mer »Här får du Sofia Woods bästa recept på linguine vongole som lätt gör att man drömmer sig bort till semester och salta bad. Ett riktigt drömmigt pastarecept!
Läs mer »