Risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli.

Linnéa visar hur du lyckas med en krämig risotto som serveras till en stekt färsk rödtunga med egen aioli.

Krämig risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli
Krämig risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli
CHILL OUT Chardonnay South Africa
CHILL OUT Chardonnay South Africa

CHILL OUT Chardonnay South Africa

Sydafrika

Systembolaget nr:

205301

79,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 35 min

Äntligen är våren här på riktigt. Träden börjar grönska, människor går runt och fryser i shorts och pollenallergierna nyser och snorar som aldrig förr! Med vårljuset kommer också en önskan om lättare mat. En matig sallad eller som idag, en enkel men otroligt god fiskrätt med krämig risotto känns precis helt rätt. Idag har jag lagat en krämig risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli. Så gott i all sin enkelhet.

Smörstekt rödtunga

Ingredienser

  • 8 filéer av rödtunga

  • smör att steka i

Gör så här

    1. Torka av filéerna noga och krydda med salt och peppar.

    2. Stek gyllene på båda sidor i en klick smör.

Krämig risotto

Ingredienser

  • 1 msk smör

  • 2 klyftor vitlök

  • 2 schalottenlökar

  • 2 1/2 dl avorioris

  • 1 dl vitt vin

  • ca 7 dl grönsaksbuljong

  • 1 dl riven parmesanost

  • ca 200 g kräftstjärtar

Gör så här

    1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och ha i smöret.

    2. Skala och skär lök och vitlök fint. Låt fräsa i smöret tillsammans med ris.

    3. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.

    4. Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den sedan stå på låg värme.

    5. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong. Rör om efter varje gång så att inte riset bränner vid i botten.

    6. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.

    7. Blanda i den rivna osten och kräftstjärtar.

Aioli

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök

  • 1 eko lime

  • 2 äggulor

  • 2 1/2 dl neutral olja

  • salt och peppar

  • Färsk smörstekt sparris

  • Blandad grön sallad

Gör så här

    1. Skala vitlöken och lägg i en bunke eller litermått med höga kanter.

    2. Riv i det gröna skalet från limen och pressa ur saften.

    3. Häll i äggulorna och häll på oljan. Sätt i stavmixern i botten och börja mixa. Vicka lite på stavmixerna så att allt blandas väl. Mixa tills du har en krämig aioli.

    4. Lägg upp fisk, risotto, aioli, sallad och smörstekt sallad på en tallrik. Häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!

2 vintips till risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli:

CHILL OUT Chardonnay South Africa

79,00 kr


Till min fisk med den krämiga risotton serverar jag ett glas vitt från Sydafrika. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, tropisk frukt, örter och citrus