Risotto med trattkantareller och ugnsstekt dovhjort.

Linnéa har smaksatt sin risotto med vin, trattkantareller, Västerbottensost, rödbetor och pumpa. Till det har hon ugnsbakat en bit dovhjort och serverar en kryddig Amarone.

Risotto med trattkantareller och ugnsstekt dovhjort
logo

4

logo

1 h 0 min

Idag valde jag att smaksätta min risotto med några av de godaste sakerna jag vet; vin, trattkantareller, västerbottensost, rödbetor och pumpa. Till risotton har jag ugnsbakat en bit dovhjort. Ta gärna ut den innan den når 58°C, eftersom köttet inte avstannar i tillagning direkt efter att du tagit ut det.

Ugnsstekt dovhjort

Ingredienser

  • 700 g dovhjort (rulle/rostbiff blir bra)

  • 1 msk smör

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Torka dovhjorten helt torr.

    2. Hetta upp smör i en ugnsfast stekpanna och bryn dovhjorten väl runt om.

    3. Värm ugnen till 150°. Stick i en stektermometer och låt dovhjorten komma upp i 58°C.

Ugnsrostad pumpa och rödbetor

Ingredienser

  • 400 g pumpa

  • 200 g rödbetor

  • 1 msk olja

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Skala och tärna pumpa och rödbetor i småbitar.

    2. Lägg ut på en ugnsplåt och ringla över olja, salt och peppar.

    3. Ugnsbaka i 150°C i cirka 30 minuter eller tills rotsakerna är helt mjuka.

Risotto med trattkantareller

Ingredienser

  • 2 vitlökskyftor

  • 4 schalottenlökar

  • 4 dl arborioris

  • 1 msk smör

  • 2 dl rött vin

  • 2 dl torkade trattkantareller

  • ca 1 L grönsaksbuljong

  • 2 dl riven Västerbottensost

  • Salt och peppar

  • Färsk gräslök

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite smör i en kastrull och tillsätt all lök.

    2. Häll sedan i riset och stek på medelvärme tills riset börjar bli genomskinligt.

    3. Tillsätt vinet och låt allt börja koka.

    4. Blanda i de torkade trattkantarellerna.

    5. Koka under tiden upp grönsaksbuljongen och tillsätt buljong, lite i taget. Låt riset suga upp all vätska innan du har på mer. Fortsätt ösa på buljong tills risotton är mjuk och krämig men med lite tuggmotstånd.

    6. Rör i riven ost i risotton och låt den smälta ner.

    7. Blanda i pumpan och rödbetorna i din risotto.

    8. SERVERING:Lägg upp risotton på tallrikar tillsammans med skivor av dovhjorten och lite sallad. Toppa med salt, peppar och lite färsk gräslök.

Två vintips till risotto med trattkantareller och ugnsstekt dovhjort: