Rödvinbrässerad oxkind med tryfferad potatispuré och brysselkål.

Till huvudrätten i år byter vi oxfilén mot oxkind – en underbart mör och smakrik detalj som ofta är mer prisvärd än filén. Till den en rödvinssås och potatis med en doft av tryffel.

Oxkind med tryfferad potatis.
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Systembolaget nr:

6267

289,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Årets sista middag förtjänar lite extra omtanke. Oxkinden blir otroligt mör av timmarna i ugnen och smaken i såsen oslagbart fyllig. Snåla inte med vinet i såsen eller tryffeloljan i potatisen! Och unna dig och dina gäster ett riktigt gott vin till det hela så är succén ett faktum.

Rödvinbrässerad oxkind:

Ingredienser

  • 800 g oxkind

  • smör att steka i

  • 1 morot

  • 1 gul lök

  • 0,5 rotselleri

  • 0,5 purjolök

  • 70 cl rött vin

  • lagerblad

  • 2 msk smör

  • 1 tsk rörsocker

Gör så här

    1. Bryn oxkinden runt om i smör i en gryta. Skala och dela morot, lök och rotselleri i bitar. Strimla purjolöken.

    2. Fördela detta runt köttbiten i grytan.

    3. Slå på vinet och tillaga köttet i ugnen under lock i ca 6 timmar i 80°C varm ugn.

    4. Tag ut det möra köttet och lägg det i en form täckt med aluminiumfolie.

    5. Sila av såsen och ha upp i en ren kastrull. Låt reducera till cirka hälften av vätskan återstår. Smaka av med lite socker och smör.

Tryfferad potatispuré:

Ingredienser

  • 800 g mandelpotatis

  • 2 dl grädde

  • 1 dl mjölk

  • 100 g smör

  • 1 tsk tryffelolja

  • salt

Gör så här

    Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm grädden och mjölken, häll den över potatisen och vispa till en slät pure. Klicka i smöret och smaka av med tryffel och salt.

Brysselkål:

Ingredienser

  • 500 g färsk brysselkål

  • smör att steka i

  • salt

  • 1 granatäpple

Gör så här

    1. Rensa brysselkålen och stek i smör på medelhög värme tills de fått fin färg. Salta efter smak.

    2. Halvera och bryt försiktigt loss kärnorna ur granatäpplet. Blanda med brysslarna i en skål och servera till oxkinden.

Vintips till oxkinden:

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

289,00 kr


Den senaste årgången av Xavier Vignons Châteauneuf-du-Pape är både fruktig och fräsch med balans, intensitet och elegans. Här finns toner av röda frukter och blommor. Smaken är intensiv, nyanserad med toner av röda bär, körsbär, kryddor, lavendel, fat, viol och färska örter.

Recept: Linnéa Seidel