Rökt hjortfile med sultanrussin- och macadamianötschutney.

Imponera på gästerna med denna Sydafrikainspirerade rätt med rökt hjort och en söt och nötig chutney. Servera med ett fylligt cabernet sauvignon-vin från Sydafrika.

Rökt hjortfile med sultanrussin- och macadamianötschutney.
Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, box 3000 ml

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, box 3000 ml

Sydafrika

Systembolaget nr:

57479

199,00 kr

300,00 kr


logo

4

logo

1 h 15 min

Här är ett recept på hjort med en läcker chutney, med smaker hämtade från den sydafrikanska matkulturen.

Rökt hjortfile:

Ingredienser

  • 500 g hjortytterfilé

  • 1/2 liter vatten

  • 60 g salt

  • 60 g råsocker

  • 1/2 msk enbär

  • 2 kvistar färsk timjan

  • 1/2 msk svartpepparkorn

  • 2 kryddnejlikor

Gör så här

    1. Börja med att blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt sedan svalna.

    2. Stek sedan köttet på hög värme så att det får yta. Lägg sedan ner i lagen och låt ligga minst 30 minuter. Lyft ut och torka av.

    3. Lägg sedan köttet i en rök med ekchips och rök tills det är medium rare, cirka 55 grader.

    4. Låt det vila och skär i tunna skivor. Servera med chutney.

Sultanrussin- och macadamianötschutney:

Ingredienser

  • 1 gul lök, finhackad

  • 1/2 msk senapsfrön

  • 1 tsk riven ingefära

  • 2 äpplen, skalade och finhackade

  • 250 g sultanrussin

  • 150 g rörsocker

  • 150 ml äppelcidervinäger

  • 50 g rostade macadamianötter, grovhackade

Gör så här

    1. Stek löken i en panna. Tillsätt senapsfrön och ingefära.

    2. Tillsätt övriga ingredienser förutom nötterna.

    3. Reducera och koka ner i cirka 20 minuter tills det är en chutney.

    4. Ta bort från plattan och lägg ner de hackade nötterna. Låt svalna något och servera med köttet.

Vin till hjortfilén:

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, box 3000 ml

199,00 kr

300,00 kr


Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon har en inbjudande doft med inslag av av både mörka och röda bär, kryddor och ek. Smaken är medelfyllig med mogna tanniner och en bra smakintensitet. Passar till både medelkraftiga och kraftigare rätter med fågel, kött eller grönsaker.

Recept: Sofia Henriksson

Nederburg herrgård

Nederburg


Det prisbelönta varumärket Nederburg har utmärkt sig under snart 250 år. De är speciellt kända för sina ypperliga cabernet sauvignon-viner som man kan säga är deras "signaturdruva".

Läs mer »