Rökt hjortfile med sultanrussin- och macadamianötschutney.

Imponera på gästerna med denna Sydafrikainspirerade rätt med rökt hjort och en söt och nötig chutney. Servera med ett fylligt shiraz-vin från Sydafrika.

Rökt hjortfile med sultanrussin- och macadamianötschutney.
Allesverloren Shiraz

Allesverloren Shiraz

Sydafrika

Systembolaget nr:

29002

135,00 kr


logo

4

logo

1 h 15 min

Här är ett recept på hjort med en läcker chutney, med smaker hämtade från den sydafrikanska matkulturen.

Rökt hjortfile:

Ingredienser

  • 500 g hjortytterfilé

  • 1/2 liter vatten

  • 60 g salt

  • 60 g råsocker

  • 1/2 msk enbär

  • 2 kvistar färsk timjan

  • 1/2 msk svartpepparkorn

  • 2 kryddnejlikor

Gör så här

    1. Börja med att blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt sedan svalna.

    2. Stek sedan köttet på hög värme så att det får yta. Lägg sedan ner i lagen och låt ligga minst 30 minuter. Lyft ut och torka av.

    3. Lägg sedan köttet i en rök med ekchips och rök tills det är medium rare, cirka 55 grader.

    4. Låt det vila och skär i tunna skivor. Servera med chutney.

Sultanrussin- och macadamianötschutney:

Ingredienser

  • 1 gul lök, finhackad

  • 1/2 msk senapsfrön

  • 1 tsk riven ingefära

  • 2 äpplen, skalade och finhackade

  • 250 g sultanrussin

  • 150 g rörsocker

  • 150 ml äppelcidervinäger

  • 50 g rostade macadamianötter, grovhackade

Gör så här

    1. Stek löken i en panna. Tillsätt senapsfrön och ingefära.

    2. Tillsätt övriga ingredienser förutom nötterna.

    3. Reducera och koka ner i cirka 20 minuter tills det är en chutney.

    4. Ta bort från plattan och lägg ner de hackade nötterna. Låt svalna något och servera med köttet.

Vin till hjortfilén:

Allesverloren Shiraz

135,00 kr


Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.

Recept: Sofia Henriksson