Rökt laxsallad med vaktelägg, ost och hjortrondressing.

En sallad med lax och små fina vaktelägg pryder sin plats på påskbordet.

Rökt laxsallad med vaktelägg, ost och hjortrondressing
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

524401

123,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Jag älskar enkel och fräsch påskmat. Som den här gudomliga salladen med små fina vaktelägg, rökt lax och god ost. Vill man kan man ringla på lite härlig hjortrondressing som verkligen är pricken över i! De otroligt vackra vakteläggen är absolut finast att lägga i salladen med skalet på, så får var och en skala sina ägg, ett härligt inslag under påskmiddagen.

Hjortrondressing

Ingredienser

  • 2 1/2 dl crème fraîche

  • 1 dl hjortronsylt

  • Salt och peppar

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Laxssallad

Ingredienser

  • 12 vaktelägg

  • 400 g rökt lax

  • 65 g mangold

  • 2 fasta päron

  • 250 g dessertost (välj den du gillar bäst, kanske en en mild brie eller en lite mer kraftfull mögelost)

  • Krasse

  • färsk bladpersilja

Gör så här

    1. Koka upp rikligt med vatten. Sänk ner vakteläggen i det kokande vattnet. Koka äggen i tre minuter. Lägg sedan äggen till en skål med iskallt vatten och låt dem kylas helt.

    2. Rök laxen eller köp färdigrökt lax. Skär i tunna skivor.

    3. Lägg upp mangold och lax på ett fat.

    4. Skär päronen i bitar och fördela över laxen tillsammans med ost som du skurit i mindre kuber. Toppa med klippt persilja, krasse och vakteläggen.

    5. Servera tillsammans med dressingen.

Vintips till laxsalladen:

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

123,00 kr


Till den rökta laxsalladen passar det perfekt med det vita vinet Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve. Vinet har en blommig och frisk doft av aprikos och tropiska frukter. Aromatisk smak med viss restsötma, Inslag av honung, rosor, litchi och päron.

Recept: Linnéa Seidel