Rökt laxsallad med vaktelägg, ost och hjortrondressing.

En sallad med lax och små fina vaktelägg pryder sin plats på påskbordet.

Rökt laxsallad med vaktelägg, ost och hjortrondressing
logo

4

logo

0 h 30 min

Jag älskar enkel och fräsch påskmat. Som den här gudomliga salladen med små fina vaktelägg, rökt lax och god ost. Vill man kan man ringla på lite härlig hjortrondressing som verkligen är pricken över i! De otroligt vackra vakteläggen är absolut finast att lägga i salladen med skalet på, så får var och en skala sina ägg, ett härligt inslag under påskmiddagen.

Hjortrondressing

Ingredienser

  • 2 1/2 dl crème fraîche

  • 1 dl hjortronsylt

  • Salt och peppar

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Laxssallad

Ingredienser

  • 12 vaktelägg

  • 400 g rökt lax

  • 65 g mangold

  • 2 fasta päron

  • 250 g dessertost (välj den du gillar bäst, kanske en en mild brie eller en lite mer kraftfull mögelost)

  • Krasse

  • färsk bladpersilja

Gör så här

    1. Koka upp rikligt med vatten. Sänk ner vakteläggen i det kokande vattnet. Koka äggen i tre minuter. Lägg sedan äggen till en skål med iskallt vatten och låt dem kylas helt.

    2. Rök laxen eller köp färdigrökt lax. Skär i tunna skivor.

    3. Lägg upp mangold och lax på ett fat.

    4. Skär päronen i bitar och fördela över laxen tillsammans med ost som du skurit i mindre kuber. Toppa med klippt persilja, krasse och vakteläggen.

    5. Servera tillsammans med dressingen.

Vintips till laxsalladen:

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika och litchi. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

Recept: Linnéa Seidel