Romflamberade äpplen med pistageglass.

Vår dryckesexpert Mats har här tagit fram en underbar dessert med varma äpplen och pistageglass som perfekt matchar dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC.

Romflamberade äpplen med pistageglass.
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

8119

189,00 kr

199,00 kr


Takamaka St. André Extra Noir Rum

Takamaka St. André Extra Noir Rum

Seychellerna

Systembolaget nr:

85481

499,00 kr


logo

2

Folks o folks egen dryckesexpert Mats Claësson har arbetat med ädla drycker i hela sitt yrkesverksamma liv. Efter nästan 40 års erfarenhet där drycken och maten alltid funnits i centrum är han idag en av Sveriges mest erfarna utbildare inom konsten att kombinera mat och vin.

Nu har Mats, som faktiskt började sin bana som kock, skräddarsytt en dessert på svenska äpplen som passar som handen i handsken till Ruffinos härliga Vin Santo.

Om man bortser från marineringen över natten, så är det en god dessert som man snabbt slänger ihop. Mats valde att köpa en färdig pistageglass för att spara tid. Får ni tag i Noonas Pistacchio Sale så finns det definitivt ingen anledning att göra glassen själv. Den är så nära perfektion man kan komma.

Mats har lagat romflamberade äpplen.

Foto: Mats Claësson

Mats har lagat romflamberade äpplen som han serverar med pistageglass.

Romflamberade äpplen:

Ingredienser

  • 2 äpplen (helst svenska, ex. Ingrid Marie)

  • 10 cl Ruffino Serelle Vin Santo

  • 5-7 cl lagrad rom

  • 1 msk mörk muscovadosocker

  • 0,5 dl valnötskärnor

  • smör till stekning

  • pistageglass

Gör så här

    1. Skala äpplena och ta ur kärnhuset, dela i klyftor.

    2. Blanda 10 cl Vin Santo med 5 cl rom och muscovadosocker och marinera klyftorna i en plastpåse över natten. Vänd gärna på påsen när du har ärende till kylen.

    3. Separera klyftorna från marinaden och stek dem i smör tillsammans med valnötterna. Efter en stund så tar du bort stekpannan från spisen (samt köksfläkten) tillsätter lite rom och tuttar på.

    4. När det brunnit färdigt, sätt tillbaka stekpannan på plattan, tillsätt marinaden och låt den långsamt reduceras tills det inte finns någon vätska kvar.

    5. Servera klyftorna med pistageglass och ett glas Ruffino Serelle Vin Santo.

Dryck till äpplena:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

189,00 kr

199,00 kr


Dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovado socker torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras traditionellt sett till biscotti och desserter med nötter.

Till flamberingen:

Takamaka St. André Extra Noir Rum

499,00 kr


Till flamberingen använder vi Takamaka St. André Extra Noir från Seychellerna. Det är en härlig mörk rom med tropisk, fyllig och kraftfull karaktär. Den har även kryddiga inslag från fransk ek samt söta vaniljtoner från bourbonfat.

Recept: Mats Claësson