Ugnsbakade äpplen med toscatäcke och vaniljglass.
Avsluta Alla hjärtans dag med den här gudomligt goda desserten. Kombinationen av äpple, tosca och vanilj tillsammans med ett glas Vintry's Taverna får smaklökarna att jubla.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats har här tagit fram en underbar dessert med varma äpplen och pistageglass som perfekt matchar dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC.
Folks o folks egen dryckesexpert Mats Claësson har arbetat med ädla drycker i hela sitt yrkesverksamma liv. Efter nästan 40 års erfarenhet där drycken och maten alltid funnits i centrum är han idag en av Sveriges mest erfarna utbildare inom konsten att kombinera mat och vin.
Nu har Mats, som faktiskt började sin bana som kock, skräddarsytt en dessert på svenska äpplen som passar som handen i handsken till Ruffinos härliga Vin Santo.
Om man bortser från marineringen över natten, så är det en god dessert som man snabbt slänger ihop. Mats valde att köpa en färdig pistageglass för att spara tid. Får ni tag i Noonas Pistacchio Sale så finns det definitivt ingen anledning att göra glassen själv. Den är så nära perfektion man kan komma.
Foto: Mats Claësson
2 äpplen (helst svenska, ex. Ingrid Marie)
10 cl Ruffino Serelle Vin Santo
5-7 cl lagrad rom
1 msk mörk muscovadosocker
0,5 dl valnötskärnor
smör till stekning
pistageglass
Skala äpplena och ta ur kärnhuset, dela i klyftor.
Blanda 10 cl Vin Santo med 5 cl rom och muscovadosocker och marinera klyftorna i en plastpåse över natten. Vänd gärna på påsen när du har ärende till kylen.
Separera klyftorna från marinaden och stek dem i smör tillsammans med valnötterna. Efter en stund så tar du bort stekpannan från spisen (samt köksfläkten) tillsätter lite rom och tuttar på.
När det brunnit färdigt, sätt tillbaka stekpannan på plattan, tillsätt marinaden och låt den långsamt reduceras tills det inte finns någon vätska kvar.
Servera klyftorna med pistageglass och ett glas Ruffino Serelle Vin Santo.
189,00 kr
199,00 kr
Dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovado socker torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras traditionellt sett till biscotti och desserter med nötter.
499,00 kr
Till flamberingen använder vi Takamaka St. André Extra Noir från Seychellerna. Det är en härlig mörk rom med tropisk, fyllig och kraftfull karaktär. Den har även kryddiga inslag från fransk ek samt söta vaniljtoner från bourbonfat.
Recept: Mats Claësson
Avsluta Alla hjärtans dag med den här gudomligt goda desserten. Kombinationen av äpple, tosca och vanilj tillsammans med ett glas Vintry's Taverna får smaklökarna att jubla.
Läs mer »Underbart god dessert som går fort att göra och där calvados får vara med och förgylla äppelsmaken.
Läs mer »Knäckig smulpaj där äpplena får djup smak av att marineras i Fireball. Serveras med vaniljglass och hemkokt, salt kolasås som också smaksätts med likören.
Läs mer »En ljuvlig äppeltarte med fyllning av mandelmassa och knackigt toscatäcke. Servera med lättvispad grädde eller en god vaniljglass och ett glas dessertvin.
Läs mer »