Saffransrulltårta med apelsinchokladfyllning.

Linda Hanssons recept på drömtårta från tv-programmet Hela Sverige bakar 2019. Linda vann hela tävlingen och receptet kommer från hennes bok Fika är livet.

Saffransrulltårta med apelsinchokladfyllning
Blossa Trestjärnig Silver

Blossa Trestjärnig Silver

Sverige

Systembolaget nr:

96518

132,00 kr


logo

10-12 bitar

logo

0 h 30 min

”Ni ska göra en drömtårta, ni får 30 minuter på er och ni får varken använda elvisp eller bakpulver.” Linda Hansson, vinnaren av Hela Sverige bakar 2019, kände mjölksyran redan innan de hade ropat ”VARSÅGODA, BÖRJA BAKA!”

- Jag låg nästan ner på golvet och vispade för att armarna var så trötta men så bra det gick, min blev nog bäst om jag får säga det själv. Jag var sjukt nöjd och hade sjukt kul under utmaningen. Så här efteråt kan man ju fuska med både elvisp och bakpulver så detta är en baggis, men en sinnessjukt god baggis.

Om du vill kan du byta ut krämen mot sylt, grädde smaksatt med punsch, eller chokladsmörkräm. Man kan även variera den genom att hacka i något knastrigt i fyllningen: daim, pistagenötter eller annat gott.

Saffransrulltårta

Ingredienser

  • ½ g saffran (1 pkt)

  • ½ dl vatten

  • 3 ägg

  • 1 ½ dl socker

  • 2 dl vetemjöl (120 g)

  • 1 tsk bakpulver

Gör så här

    1. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm, och smörj det med lite smör.

    2. Stöt saffran med lite socker i en mortel, koka upp vattnet och rör ut saffranen i det. Låt svalna.

    3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner det i äggsmeten och häll i saffransvattnet. Vänd runt försiktigt med en slickepott.

    4. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

    5. Strö lite socker på ett bakplåtspapper och när kakan är färdiggräddad, vänd upp den på det sockrade pappret. Lägg över allt på ett galler och dra försiktigt bortpappret som kakan gräddats på. Låt kakan kallna.

Apelsinchokladfyllning

Ingredienser

  • 50 g mörk choklad

  • 1 apelsin, finrivet skal

  • 250 g mascarpone

  • ½ dl florsocker

Gör så här

    1. Riv chokladen grovt och blanda med apelsinskalet.

    2. Rör ihop mascarpone med florsocker, apelsinskal och choklad.

    3. Bred ut krämen jämnt över kakan och rulla ihop den från långsidan. Se till att skarven hamnar under rullen.

    4. Dekorera överdådigt eller enkelt utifrån vad som passar för tillfället.

Blossa Trestjärnig Silver

132,00 kr


Vi rekommenderar att du serverar glögg till saffransrulltårtan. Den här är spetsad med rom som tillsammans med glöggkryddor ger den en smak av romrussin, punsch och arrak.

Recept: Linda Hansson