Saftiga hamburgare med ugnsrostade morotsstavar.
Den 28 maj är det hamburgarens dag som vi firar med saftiga burgare och hemmagjorda tillbehör.
Grillen är tänd, hamburgarna ligger klara, alla tillbehören likaså. Och i glasen häller vi upp ett vin på vår nya favoritdruva, nämligen zinfandel. Att vinet gör sig otroligt bra till just grillat är säkert en bidragande faktor till att vi verkligen har tagit denna druva till våra hjärtan här i Sverige .Det här med att göra egna hamburgare, för många är det en hel vetenskap. Hur ska man göra för att lyckas? Mitt bästa tips är att alltid använda kött av hög kvalité. Det är liksom grunden till allt. Sedan tycker jag man får allra bäst resultat om man skippar allt vad ägg och lök heter. Jag brukar bara ta färsen och blanda i goda kryddor och sedan forma till burgare. När det kommer till just smaksättning så har jag ett par säkra kort jag nästan alltid använder mig av. Det ena är att ha i en klick senap. Kryddor som paprika, örtsalt, och vitlökspulver är också sådant jag brukar ha i för att få till en riktigt god smak!
Hamburgare
Ingredienser
800 g nötfärs, gärna av högrev
1 msk senap
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 tsk vitlökspulver
örtsalt
Gör så här
Blanda färsen tillsammans med senap, paprikapulver, tomatpuré, vitlökspulver och örtsalt. Låt vila i cirka 30 min i kylen.
Forma färsen till 8 stycken hamburgare. Grilla tills de fått fin färg och är klara.
Dressing
Ingredienser
1 dl majonäs
1 tsk chilisås
1 tsk senap
1 msk bostongurka
1 tsk vinäger
salt & svartpeppar
Gör så här
Blanda samman alla ingredienser till dressingen och låt vila i kylen mist 15 minuter.
Morotsstavar i ugn
Ingredienser
4 morötter
flingsalt
svartpeppar
olivolja
Gör så här
Skala och skär morötterna i små stavar. Fördela på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och peppar. Ringla över lite olja.
Ugnsbaka i 225 °c i cirka 30 minuter eller tills de är helt mjuka och fått lite färg.
Tillbehör
Ingredienser
avokado
sallad
tomatketchup
hamburgerbröd
Gör så här
Tillaga hamburgare och morötter, gör dressingen.
Bygg ihop din hamburgare med bröd, sallad, dressing, avokado och tomat.
Ät tillsammans med de ugnsrostade morötterna.
Låt fredagsmyset börja!
Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel
145,00 kr
Som sagt, i glasen häller vi upp ett Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel. Ett rött vin med generös och fruktig doft av mogna körsbär, hallon och blåbär. Vinet är mjukt och sammetslent med lång eftersmak. Perfekt att avnjuta till en väl tillagad hamburgare!
Recept: Linnéa Seidel
Pulled Pork-burgare med rökiga och kryddiga toner.
Pulled pork var den stora grejen för något år sedan. Fullt förståeligt då det är minimalt med arbete som är insatsen och maximalt med smakrik, vällagad mat som är resultatet. Mer pulled pork till folket!
Läs mer »Zinfandel från Ravenswood - en stjärna bland zinfandelvinerna.
Vi översvämmas av insmickrande och publikfriande zinfandelviner som dessvärre överskuggar de riktiga godbitarna. En vinproducent som däremot producerar välsmakande och generösa zinfandelvinder är Ravenswood i Kalifornien.
Läs mer »Röda grillviner som klarar biffen.
Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.
Läs mer »