De bästa vinerna till lax.
Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »Utnyttja säsongens goda rotfrukter till en god laxbit panerad i svarta och vita sesamfrön.
Använd säsongens goda rotfrukter till en god laxbit panerad i svarta och vita sesamfrön. Lättångade morötter, rödbetor och palsternackor serveras tillsammans med sockerärtor och en jättegod citronaioli. Lättlagat, nyttigt och gott!
4 st laxfiléer
1/2 dl svarta sesamfrön
1/2 dl vita sesamfrön
salt & peppar
Torka laxfiléerna torrt. Blanda svarta och vita sesamfrön. Krydda med salt och peppar.
Rulla laxen i sesamfröna så de täcker runt om. Lägg i en ugnsfast form och ugnsbaka i 200°C i cirka 15 minuter.
8 st späda morötter
3 rödbetor
1 palsternacka
150 g sockerärtor
salt
olivolja
citron
Skala morötter, rödbeta och palsternacka. Skär palsternacka och rödbeta i tunna skivor. Trimma morötterna, dela dom längst med om de är stora.
Har du en ångkokare, följ instruktionerna och använd den. Om inte:
Ånga först de lite större morötterna genom att koka upp cirka 2 cm vatten i en kastrull. Lägg på ett durkslag eller en sil i metall.
Lägg i morötterna och sätt på locket. Ånga tills morötterna mjuknat något.
Ånga sedan på samma sätt rödbetor och palsternacka.
Lägg upp de ångade grönsakerna och sockerärtorna på ett fat, strö över salt, ringla över olja och pressa över citron.
1 helt ägg
1 1/2 tsk dijonsenap
salt
1 msk citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
2 dl neutral olja (t ex en mild rapsolja)
Lägg ägg, salt, citronsaft, vitlöksklyftor och olja i en hög bunke, t ex ett litermått.
Sätt stavmixern i botten och börja mixa.
Vicka lite på mixern och för den sakta uppåt medan en tjock och krämig aioli bildas. Smaka av och tillsätt ev mer citron, salt eller senap.
229,00 kr
Till denna sesampanerade lax föreslår vi ett chenin blanc-vin som har skapats som en hyllning till Philippus Wolvaart, mannen som lade grunden till ett av Sydafrikas mest legendariska vinerier Nederburg. Smaken är komplex, fräsch och fruktig med toner av mogna aprikoser och apelsiner.
Recept: Linnéa Seidel
Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »Här har jag gjort en varm grönkålssallad som fått sällskap av både lax, svenskt äpple och granatäpple. En otroligt god kombination till julbordet!
Läs mer »Har du provat kålsorten pak choi? Underbart god till nästan allt! Här är Linnéas recept på en oslagbar asiatisk rätt med marinerad lax och glasnudlar.
Läs mer »Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs mer »