Sesampanerad lax med rotfrukter och citronaioli.

Utnyttja säsongens goda rotfrukter till en god laxbit panerad i svarta och vita sesamfrön. Lättångade morötter, rödbetor och palsternackor serveras tillsammans med sockerärtor och en jättegod citronaioli. Lättlagat, nyttigt och gott!

Sesampanerad lax med rotfrukter
Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

7665901

189,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Använd säsongens goda rotfrukter till en god laxbit panerad i svarta och vita sesamfrön. Lättångade morötter, rödbetor och palsternackor serveras tillsammans med sockerärtor och en jättegod citronaioli. Lättlagat, nyttigt och gott!

Sesampanerad lax

Ingredienser

  • 4 st laxfiléer

  • 1/2 dl svarta sesamfrön

  • 1/2 dl vita sesamfrön

  • salt  & peppar

Gör så här

    1. Torka laxfiléerna torrt. Blanda svarta och vita sesamfrön. Krydda med salt och peppar.

    2. Rulla laxen i sesamfröna så de täcker runt om. Lägg i en ugnsfast form och ugnsbaka i 200°C i cirka 15 minuter.

Ångade rotfrukter

Ingredienser

  • 8 st späda morötter

  • 3 rödbetor

  • 1 palsternacka

  • 150 g sockerärtor

  • salt

  • olivolja

  • citron

Gör så här

    1. Skala morötter, rödbeta och palsternacka. Skär palsternacka och rödbeta i tunna skivor. Trimma morötterna, dela dom längst med om de är stora.

    2. Har du en ångkokare, följ instruktionerna och använd den. Om inte:

    3. Ånga först de lite större morötterna genom att koka upp cirka 2 cm vatten i en kastrull. Lägg på ett durkslag eller en sil i metall.

    4. Lägg i morötterna och sätt på locket. Ånga tills morötterna mjuknat något.

    5. Ånga sedan på samma sätt rödbetor och palsternacka.

    6. Lägg upp de ångade grönsakerna och sockerärtorna på ett fat, strö över salt, ringla över olja och pressa över citron.

Aioli

Ingredienser

  • 1 helt ägg

  • 1 1/2 tsk dijonsenap

  • salt

  • 1 msk citronsaft

  • 1-2 vitlöksklyftor

  • 2 dl neutral olja (t ex en mild rapsolja)

Gör så här

    1. Lägg ägg, salt, citronsaft, vitlöksklyftor och olja i en hög bunke, t ex ett litermått.

    2. Sätt stavmixern i botten och börja mixa.

    3. Vicka lite på mixern och för den sakta uppåt medan en tjock och krämig aioli bildas. Smaka av och tillsätt ev mer citron, salt eller senap.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

189,00 kr


Till denna sesampanerade lax föreslår vi ett chenin blanc-vin som har skapats som en hyllning till Philippus Wolvaart, mannen som lade grunden till ett av Sydafrikas mest legendariska vinerier Nederburg. Smaken är komplex, fräsch och fruktig med toner av mogna aprikoser och apelsiner.