Mustig köttgryta med rotfrukter.
Finns det något godare än en mustig gryta under ruggiga höstkvällar? Linnéa har gjort en riktigt köttgryta med rotfrukter som serveras med rostad potatis och ett glas tempranillo.
Läs mer »Grytor och långkok hör vinterhalvåret till men det är inte alltid tiden finns för långkok. Här plockar vi fram lövbiff, som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört, och lagar en snabb och enkel lövbiffsgryta. Perfekt vardagsmat!
Grytor och långkok är verkligen något som hör vinterhalvåret till. Och visst är det härligt att kunna servera en väldoftande, smakrik och varm gryta så här när vintermörkret lägger sig över oss. Dessutom gör det ingenting om den snabbt att laga!
Nackdelen med långkok, det är just att de är långkok. Kanske inget man ställer sig och lagar en fredag efter jobbet. Till vardagsmiddag plockar jag fram lövbiffen istället! För när man gör gryta på lövbiff behöver den inte koka länge för att köttet ska bli mört och underbart gott! Det blir istället en middag som går snabbt att laga. Jag har en svaghet här i livet som lyfter varenda gryta till nästa nivå. Och det är syltlök som är söt, syrlig, mjuk och full av smak.
En annan viktig smaksättning här är dijonsenapen som ger grytan lite sting. Till den snabba lövbiffsgrytan serverar jag sedan nykokt ris som tar upp den goda såsen på ett härligt sätt.
/Linnéa
800 g lövbiff
smör att steka i
2 msk tomatpuré
2 msk oxfond
2 msk soja
1 tsk dijonsenap
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk mjöl
1 burk (395 g) syltlök
salt & svartpeppar
färsk persilja
Strimla nötköttet och stek det i smör i omgångar i en gryta. När allt kött fått fin färg, lägg allt kött i grytan och fortsätt att steka.
Tillsätt tomatpuré, oxfond, soja, senap och grädde.
Rör ut mjölet i lite av mjölken och slå på tillsammans med resterande mängd mjölk. Låt allt koka upp och koka i cirka 20 minuter.
Häll av lagen från syltlöken och ha sedan i den i grytan. Låt koka ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
Toppa med färsk persilja och servera till nykokt ris.
239,00 kr
Servera grytan tillsammans med ett glas CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia, ett medelfylligt, generöst och kryddigt vin med toner av mörka frukter, fat, viol och lakrits.
Finns det något godare än en mustig gryta under ruggiga höstkvällar? Linnéa har gjort en riktigt köttgryta med rotfrukter som serveras med rostad potatis och ett glas tempranillo.
Läs mer »Linnéa har gjort en riktig god och höstig gryta med fläskfilé, champinjoner och kabanoss som kan serveras med både ris, potatis eller bröd.
Läs mer »Sofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade.
Läs mer »En härligt gräddig höstgryta med vilt och svamp från Madeleine Landleys nya bok Grytor. Se recept på hennes jägargryta med skogschampinjoner och lingon här.
Läs mer »