Solgul räk- och fisksoppa med lingon.

När Camilla Wahlman lagade den här solgula fisksoppan på sin audition i Sveriges Mästerkock 2023 fick hon Tommy Myllymäki tårögd av lycka. Nu delar hon receptet med folk o folk!

Solgul räk - och fisksoppa med saffran.
Don Simon Nature Chardonnay

Don Simon Nature Chardonnay

Spanien

Systembolaget nr:

5380201

65,00 kr

66,00 kr


Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

206908

230,00 kr


logo

6

Camilla Wahlman är en av deltagarna i Sveriges Mästerkock 2023. Hon hade tidigare en karriär på Sveriges Radio när hon blev diagnosticerad med bröstcancer, något som fick henne att se livet och sin tid på jorden ur ett nytt perspektiv. Hon bytte därför bana och utbildade sig till sommelier och nu är hon en av de tävlande i Sveriges Mästerkock.

Du kan läsa mer om henne, cancern och tävlingen i vår intervju med Camilla här.

I sin audition till tv-programmet lagade hon en solgul fiskgryta med saffran och curry som gjorde jurymedlemmen och kända kocken Tommy Myllymäki tårögd - på ett positivt sätt. Här nedan är receptet!

Solgul räk- och fisksoppa med lingon

Ingredienser

  • MSC-märkt torsk 500 g

  • 500 g laxfilé

  • 200 g räkor

  • 1 fänkål

  • 2 palsternackor

  • 3 morötter

  • ½ purjolök

  • 3 msk smör

  • 1 apelsin, juice och zest

  • 1 msk gul curry

  • 0,5 g saffran (1 pkt)

  • 7 dl vatten

  • 3 dl vitt vin

  • 3,5 dl grädde

  • 0,5 krm cayennepeppar

  • 2 buljongtärningar

  • 1 tsk salt

  • 0,5 dl frysta lingon

Gör så här

    1. Fräs curry i smör, tillsätt de hackade grönsakerna (spara purjolöken) och fräs försiktigt i några minuter.

    2. Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar och låt sjuda under lock tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.

    3. Tillsätt purjo, grädde, saffran, cayenne, apelsin samt smaka av med salt. När du är helt nöjd med smakerna värmer du upp soppan tills den kokar.

    4. Stäng av värmen och häll ner den tärnade fisken, rör om och lägg på ett lock. Låt stå c:a 5 minuter tills fisken blivit klar.

    5. Tillsätt räkorna och strö över de frysta lingonen strax innan servering.

Tunnbröd:

Ingredienser

  • 50 g smör

  • 12 g färsk jäst

  • 5 dl mjölk

  • 2 msk socker

  • 1 msk ljus sirap

  • 7 dl vetemjöl

  • 2 dl rågsikt

  • 1,5 dl grahamsmjöl

  • 1 tsk anis

  • 2 tsk fänkålsfrön

  • 0,5 tsk hjorthornsalt

  • ½ tsk salt

  • vetemjöl till utbakningen

Gör så här

    1. Smält smöret, blanda ner mjölk, socker, sirap och salt och låt bli fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen med lite av degvätskan.

    2. Stöt kryddorna fint i en mortel. Blanda ner hjorthornssaltet i mjölet och rör samman allt till en ganska lös deg. Låt svälla och jäsa övertäckt med kökshandduk i en halvtimme.

    3. Ta upp degen på mjölat bakbord (använd mycket mjöl så degen inte fastnar). Dela upp i c:a 20 bitar. Kavla ut tunna kakor och avsluta med kruskavel eller nagga varje kaka med gaffel.

    4. Skaka bort eller borsta bort överflödigt mjöl innan du gräddar bröden i torr stekpanna. Servera bröden nygräddade med extrasaltat smör till soppan.

Vintips till fisksoppan:

Don Simon Nature Chardonnay

65,00 kr

66,00 kr


Don Simon Nature Chardonnay är tillverkat för att bevara så mycket möjligt av chardonnaydruvans fräschör och fruktighet som möjligt. Vinet har en fruktig doft med inslag av stenfrukter och tropiska frukter. Smaken är fruktig med inslag av persika och tropisk frukt.

Recept: Camilla Wahlman