Grillspett från Tanzania.
Från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika" kommer detta härliga recept på grillspett med smak av timjan, vitlök, ingefära och tamarind.
Läs mer »Bajiye är ett populärt somaliskt street food. Här hittar du Khadija Mohamuds recept från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika".
Khadija Mohamuds recept på Bajiye, ett populärt street food som du hittar överallt i Somalia. Receptet på denna somaliska falafel kommer från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika" och Khadija tipsar om att den passar till allt – på buffén, som mellanmål och även på utflykten. Kom ihåg att blötlägga bönorna över natten.
3 dl black eye-bönor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tomat
2 gröna chilifrukter (kan uteslutas)
1 msk xawaash (somalisk kryddblandning)
1,5 dl koriander
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk vatten
1 liter rapsolja att fritera i
Skölj bönorna ordentligt, två till tre gånger, blötlägg dem sedan enligt anvisning på förpackningen och låt dem stå över natten. Sila av bönorna. För att få bort skalet kan du köra dem kort, två varv, i en matberedare. Skölj dem igen, tills det mesta av skalet är borta. Låt rinna av helt.
Mixa bönorna väl med övriga ingredienser. Häll över i en sil och låt röran rinna av under 30 minuter. Lägg bönröran i en skål och smaka av med salt och peppar.
Hetta upp olja i en stor kastrull, ta en matsked i taget av röran och fritera 3–4 minuter på varje sida. Ta upp de friterade bollarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera gärna med salladsblad, hackade grönsaker och en het grön chilisås.
Här vill vi föreslå ett vin på druvan pinot noir:
79,00 kr
Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.
159,00 kr
Stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt fatiga toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Lång, kryddig eftersmak.
Recept: Khadija Mohamud
Från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika" kommer detta härliga recept på grillspett med smak av timjan, vitlök, ingefära och tamarind.
Läs mer »En saftig mandel- och kokoskaka från Sudan med fräsch smak av lime. Receptet kommer från "Khadijas kök: Recept från Östafrika."
Läs mer »Khadija Mohamud driver den populära matbloggen och instagramkontot Khadijas Kitchen. Nu släpper hon sin första kokbok med en massa inspirerande recept från Östafrika.
Läs mer »Härliga lammfärsbiffar som du allra helst grillar, men självklart går de att tillaga i ugnen också. Servera med couscous och myntasås!
Läs mer »