Somalisk falafel.

Bajiye är ett populärt somaliskt street food. Här hittar du Khadija Mohamuds recept från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika".

Bajiye - somalisk falafel
Pinot Noir for you and for me

Pinot Noir for you and for me

Moldavien

Systembolaget nr:

51117

79,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Khadija Mohamuds recept på Bajiye, ett populärt street food som du hittar överallt i Somalia. Receptet på denna somaliska falafel kommer från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika" och Khadija tipsar om att den passar till allt – på buffén, som mellanmål och även på utflykten. Kom ihåg att blötlägga bönorna över natten.

Falafel

Ingredienser

  • 3 dl black eye-bönor

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 tomat

  • 2 gröna chilifrukter (kan uteslutas)

  • 1 msk xawaash (somalisk kryddblandning)

  • 1,5 dl koriander

  • 1 tsk salt

  • 0,5 tsk svartpeppar

  • 2 msk vatten

  • 1 liter rapsolja att fritera i

Gör så här

    1. Skölj bönorna ordentligt, två till tre gånger, blötlägg dem sedan enligt anvisning på förpackningen och låt dem stå över natten. Sila av bönorna. För att få bort skalet kan du köra dem kort, två varv, i en matberedare. Skölj dem igen, tills det mesta av skalet är borta. Låt rinna av helt.

    2. Mixa bönorna väl med övriga ingredienser. Häll över i en sil och låt röran rinna av under 30 minuter. Lägg bönröran i en skål och smaka av med salt och peppar.

    3. Hetta upp olja i en stor kastrull, ta en matsked i taget av röran och fritera 3–4 minuter på varje sida. Ta upp de friterade bollarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

    4. Servera gärna med salladsblad, hackade grönsaker och en het grön chilisås.

Vintips till falafel

Här vill vi föreslå ett vin på druvan pinot noir:

Pinot Noir for you and for me

79,00 kr


Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

159,00 kr


Stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt fatiga toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Lång, kryddig eftersmak.

Recept: Khadija Mohamud