Somalisk falafel.

Bajiye är ett populärt somaliskt street food. Här hittar du Khadija Mohamuds recept från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika".

Bajiye - somalisk falafel
CHILL OUT Riesling Pfalz Organic

CHILL OUT Riesling Pfalz Organic

Tyskland

Systembolaget nr:

53600

81,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Khadija Mohamuds recept på Bajiye, ett populärt street food som du hittar överallt i Somalia. Receptet på denna somaliska falafel kommer från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika" och Khadija tipsar om att den passar till allt – på buffén, som mellanmål och även på utflykten. Kom ihåg att blötlägga bönorna över natten.

Falafel

Ingredienser

  • 3 dl black eye-bönor

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 tomat

  • 2 gröna chilifrukter (kan uteslutas)

  • 1 msk xawaash (somalisk kryddblandning)

  • 1,5 dl koriander

  • 1 tsk salt

  • 0,5 tsk svartpeppar

  • 2 msk vatten

  • 1 liter rapsolja att fritera i

Gör så här

    1. Skölj bönorna ordentligt, två till tre gånger, blötlägg dem sedan enligt anvisning på förpackningen och låt dem stå över natten. Sila av bönorna. För att få bort skalet kan du köra dem kort, två varv, i en matberedare. Skölj dem igen, tills det mesta av skalet är borta. Låt rinna av helt.

    2. Mixa bönorna väl med övriga ingredienser. Häll över i en sil och låt röran rinna av under 30 minuter. Lägg bönröran i en skål och smaka av med salt och peppar.

    3. Hetta upp olja i en stor kastrull, ta en matsked i taget av röran och fritera 3–4 minuter på varje sida. Ta upp de friterade bollarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

    4. Servera gärna med salladsblad, hackade grönsaker och en het grön chilisås.

Vintips till falafel:

CHILL OUT Riesling Pfalz Organic

81,00 kr


Denna ekologiska och veganvänliga CHILL OUT Riesling Pfalz Organic passar fint till falafel. Vinet bjuder på härliga och friska toner av citrus och päron med inslag av mineralitet. I den generösa smaken finns solmogen citron, gråpäron, litet stänk av mango och ananas.

Recept: Khadija Mohamud