Sommarsallad med färskpotatis, varmrökt lax, hallon och getost.

Sommarsallad med färskpotatis, varmrökt lax, hallon och getost - hur gott låter inte det? Passar lika bra till söndagsmiddagen som till större bjudningar.

Sommarsallad med färskpotatis, varmrökt lax, hallon och getost
logo

4 personer

Lax är alltid ett säkert kort som uppskattas av många. Adderar du getost till det blir det inget annat än succé. Denna goda sallad med färskpotatis är härligt somrig och perfekt att servera på buffén. I detta recept matchar vi salladen med O.P. Anderson Petronella som bjuder på en fyllig och frisk smak av äpple.

Sommarsallad:

Ingredienser

  • 900 g färskpotatis

  • Skal och saft av halv citron

  • 2 msk olivolja

  • 1/2 dl finhackad dill

  • Flingsalt

  • Nymald svartpeppar

  • 150 g sockerärtor

  • 1 liten fänkål

  • 4-6 snacksgurkor alt 1 vanlig gurka

  • 2 st gemsallad eller 1 romansallad

  • 1 st rosésallad

  • 65 g finbladig grönkål eller babyspenat

  • 600 g varmrökt lax

  • 150 g getost

  • Färska hallon, ca 125 g

Gör så här

    1. Koka potatisen i rikligt med saltat vatten. Låt svalna något och halvera den sedan. Blanda potatisen med citronskal, saft, olivolja och finhackad dill. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

    2. Koka sockerärtorna hastigt, max en halv minut. Ta upp ur vattnet och skölj kallt. Skär fänkål tunt på mandolin och lägg minst 5 minuter i iskallt vatten.

    3. Skölj och skär snacksgurka i oregelbundna bitar. Skölj salladen och slunga den samt fänkål torrt.

    4. Bryt bitar av laxen. Fördela lax, sallad, potatis, spenat/grönkål, hallon, fänkål och sockerärter på fyra tallrikar.

    5. Bryt över getost och dekorera med halverade hallon. Ringla över dressingen. Servera gärna baguette till.

Green goddess dressing:

Ingredienser

  • 2 dl turkisk yogurt

  • 1 dl plockad bladpersilja

  • 2 dl majonnäs

  • 1 msk dijonsenap

Gör så här

    1. Mixa bladpersilja med 1 dl turkisk yoghurt till en grön dressing, blanda i resten av yoghurten, majonnäs och dijonsenap till en slät kräm.

    2. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

149,00 kr


Ett kryddat brännvin med en frisk och fyllig äppelkaraktär och lite lägre alkoholhalt. Dessutom har den en tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål.

O.P. Anderson Petronella är en trevlig följeslagare till många rätter men passar även utmärkt att blanda drinkar på.

Silltårta med tre sorters sill.

Silltårta


En spännande variant på silltårta som kan göras i portionsstorlek. Linnéa har använt tre sorters sill och hönökaka till denna skapelse, och till detta serverar vi gärna en god snaps!

Läs mer »