Sötpotatissoppa med ostgratinerat bröd.

Idag bjuder Linnea på krämig sötpotatissoppa med ostgratinerat bröd. Så lättlagat och rysligt gott! Vad mer kan man egentligen begära av en måltid?

Sötpotatissoppa med ostgratinerad bröd.
logo

4

logo

0 h 40 min

Jag brukar alltid ungsrosta sötpotatis, lök och selleri när jag gör soppa. Det ger så mycket mer smak än om du bara kokar potatisen mjuk.

Sötpotatis är precis som namnet avslöjar rätt söt. Därför är det viktigt att balansera upp all sötma i soppan, till exempel med selleri och buljong, men även också med en skvätt citron.

Vill du göra soppan helt vegansk? Använd grönsaksbuljong och en växtbaserad grädde. Annars går det bra att använda en köttbuljong och den grädden du helst föredrar.

Sötpotatissoppa:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • ca 1 kg sötpotatis

  • 2 selleristjälkar

  • olja

  • örtsalt

  • ca 4 dl buljong

  • 3 dl valfri grädde

  • 2 tsk citronsaft

  • salt

  • 1 dl solroskärnor

  • 2 stjälkar grönkål

  • 1 tsk lökpulver

  • 2 tsk örtsalt

  • 1 msk dill

Gör så här

    1. Skala och dela löken. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Finhacka selleri.

    2. Lägg upp allt på en ugnsfast plåt och ringla över olja och flingsalt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 20 minuter eller tills potatisen mjuknat helt.

    3. Lägg potatis, lök och selleri i en blender. Tillsätt buljong och mixa slätt.

    4. Ha i grädden och mixa tills allt blandats. Smaka av med citron och salt. Tycker du soppan känns för fast- tillsätt lite mer buljong.

    5. Torrosta solroskärnor och repad grönkål i en stekpanna. Tillsätt sedan lökpulver, örtsalt, olja och till. Fortsätt steka i några minuter på medelvärme.

Ostgratinerat bröd:

Ingredienser

  • 1 baguette

  • 1 vitlöksklyfta

  • småtomater

  • balsamvinäger

  • ost

Gör så här

    1. Skär brödet i sneda, större skivor.

    2. Dela en vitlöksklyfta och gnugga den mot brödskivorna.

    3. Dela tomater och placera ut över brödskivorna. Ringla över lite balsamvinäger.

    4. Toppa med ost och gratinera i 225°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält och brödet fått lite fin färg.

    5. Servering: Ha upp soppan i skålar, toppa med solroskärnorna och lite grädde. Servera tillsammans med de ostgratinerad smörgåsarna.

Vin till sötpotatissoppa:

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, box 3000 ml

300,00 kr


Till sötpotatissoppan rekommenderar vi Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon. Vinet har en inbjudande doft med inslag av av både mörka och röda bär, kryddor och ek. Smaken är medelfyllig med mogna tanniner och en bra smakintensitet som visar upp toner både av svarta vinbär, svarta mullbär, mörka körsbär och exotiska kryddor.

Recept: Linnéa Seidel