Soppor - 10 goda och enkla recept.
Soppa är fantastiskt gott och en väldigt omväxlande rätt då du kan göra den på otroligt många sätt. Här listar vi 10 goda och helt olika recept på soppa med tillhörande vintips.
Läs mer »Idag bjuder Linnea på krämig sötpotatissoppa med ostgratinerat bröd. Så lättlagat och rysligt gott! Vad mer kan man egentligen begära av en måltid?
Jag brukar alltid ungsrosta sötpotatis, lök och selleri när jag gör soppa. Det ger så mycket mer smak än om du bara kokar potatisen mjuk.
Sötpotatis är precis som namnet avslöjar rätt söt. Därför är det viktigt att balansera upp all sötma i soppan, till exempel med selleri och buljong, men även också med en skvätt citron.
Vill du göra soppan helt vegansk? Använd grönsaksbuljong och en växtbaserad grädde. Annars går det bra att använda en köttbuljong och den grädden du helst föredrar.
1 gul lök
ca 1 kg sötpotatis
2 selleristjälkar
olja
örtsalt
ca 4 dl buljong
3 dl valfri grädde
2 tsk citronsaft
salt
1 dl solroskärnor
2 stjälkar grönkål
1 tsk lökpulver
2 tsk örtsalt
1 msk dill
Skala och dela löken. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Finhacka selleri.
Lägg upp allt på en ugnsfast plåt och ringla över olja och flingsalt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 20 minuter eller tills potatisen mjuknat helt.
Lägg potatis, lök och selleri i en blender. Tillsätt buljong och mixa slätt.
Ha i grädden och mixa tills allt blandats. Smaka av med citron och salt. Tycker du soppan känns för fast- tillsätt lite mer buljong.
Torrosta solroskärnor och repad grönkål i en stekpanna. Tillsätt sedan lökpulver, örtsalt, olja och till. Fortsätt steka i några minuter på medelvärme.
1 baguette
1 vitlöksklyfta
småtomater
balsamvinäger
ost
Skär brödet i sneda, större skivor.
Dela en vitlöksklyfta och gnugga den mot brödskivorna.
Dela tomater och placera ut över brödskivorna. Ringla över lite balsamvinäger.
Toppa med ost och gratinera i 225°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält och brödet fått lite fin färg.
Servering: Ha upp soppan i skålar, toppa med solroskärnorna och lite grädde. Servera tillsammans med de ostgratinerad smörgåsarna.
119,00 kr
Allesverloren Chenin Blanc har en fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Lång eftersmak.
159,00 kr
Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.
Recept: Linnéa Seidel
Soppa är fantastiskt gott och en väldigt omväxlande rätt då du kan göra den på otroligt många sätt. Här listar vi 10 goda och helt olika recept på soppa med tillhörande vintips.
Läs mer »Frasiga rårakor av sötpotatis som serveras med lite gräddfil, kaviar och picklad rabarber och rädisa. Passar både som tilltugg eller förrätt.
Läs mer »Vinjournalisterna på tidningen Allt om Mat har utsett höstens bästa viner som ingår i Systembolagets fasta sortiment, dvs finns hemma på hyllan i många butiker. Alla viner nedan har fått omdömet Fynd! eller Bra köp.
Läs mer »Anka är underskattat! Här har Linnéa lagat en underbar rätt som kan bli en ny favorit där hemma. Linda filéerna med bacon och servera med en krämig puré och krispig grönkål. Servera med ett glas Shiraz.
Läs mer »