Sötpotatissoppa med ostgratinerat bröd.

Idag bjuder Linnea på krämig sötpotatissoppa med ostgratinerat bröd. Så lättlagat och rysligt gott! Vad mer kan man egentligen begära av en måltid?

Sötpotatissoppa med ostgratinerad bröd.
Allesverloren Chenin Blanc

Allesverloren Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

7598601

119,00 kr


Stellenrust Secrets & Lies

Stellenrust Secrets & Lies

Sydafrika

Systembolaget nr:

2006801

159,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

Jag brukar alltid ungsrosta sötpotatis, lök och selleri när jag gör soppa. Det ger så mycket mer smak än om du bara kokar potatisen mjuk.

Sötpotatis är precis som namnet avslöjar rätt söt. Därför är det viktigt att balansera upp all sötma i soppan, till exempel med selleri och buljong, men även också med en skvätt citron.

Vill du göra soppan helt vegansk? Använd grönsaksbuljong och en växtbaserad grädde. Annars går det bra att använda en köttbuljong och den grädden du helst föredrar.

Sötpotatissoppa:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • ca 1 kg sötpotatis

  • 2 selleristjälkar

  • olja

  • örtsalt

  • ca 4 dl buljong

  • 3 dl valfri grädde

  • 2 tsk citronsaft

  • salt

  • 1 dl solroskärnor

  • 2 stjälkar grönkål

  • 1 tsk lökpulver

  • 2 tsk örtsalt

  • 1 msk dill

Gör så här

    1. Skala och dela löken. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Finhacka selleri.

    2. Lägg upp allt på en ugnsfast plåt och ringla över olja och flingsalt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 20 minuter eller tills potatisen mjuknat helt.

    3. Lägg potatis, lök och selleri i en blender. Tillsätt buljong och mixa slätt.

    4. Ha i grädden och mixa tills allt blandats. Smaka av med citron och salt. Tycker du soppan känns för fast- tillsätt lite mer buljong.

    5. Torrosta solroskärnor och repad grönkål i en stekpanna. Tillsätt sedan lökpulver, örtsalt, olja och till. Fortsätt steka i några minuter på medelvärme.

Ostgratinerat bröd:

Ingredienser

  • 1 baguette

  • 1 vitlöksklyfta

  • småtomater

  • balsamvinäger

  • ost

Gör så här

    1. Skär brödet i sneda, större skivor.

    2. Dela en vitlöksklyfta och gnugga den mot brödskivorna.

    3. Dela tomater och placera ut över brödskivorna. Ringla över lite balsamvinäger.

    4. Toppa med ost och gratinera i 225°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält och brödet fått lite fin färg.

    5. Servering: Ha upp soppan i skålar, toppa med solroskärnorna och lite grädde. Servera tillsammans med de ostgratinerad smörgåsarna.

Vintips till sötpotatissoppa:

Allesverloren Chenin Blanc

119,00 kr


Allesverloren Chenin Blanc har en fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Lång eftersmak.

Stellenrust Secrets & Lies

159,00 kr


Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.

Recept: Linnéa Seidel