Spaghetti alla carbonara.

Luciano Monosilio kallar sig för kungen av carbonara och det här är hans krämiga recept med många äggulor. Recept med vintips hittar du här.

Spaghetti alla carbonara
Villabella Morlongo Bardolino Classico

Villabella Morlongo Bardolino Classico

Italien

Systembolaget nr:

7824401

155,00 kr


Planeta Nocera

Planeta Nocera

Italien

Systembolaget nr:

7587801

209,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

Carbonara är en av Roms mest kända rätter! Luciano Monosilio kallar sig för "kungen av carbonara" och det här är hans krämiga recept med många äggulor i såsen. Receptet kommer från kokboken "Pasta på italienska" av Sara Berg.

Spaghetti alla carbonara:

Ingredienser

 • 400 g spaghettoni eller spaghetti

 • 300 g guanciale, ½ cm stora i tärningar

 • 6 äggulor

 • 40 g grana padana, riven

 • 30 g + 30 g pecorino, riven

 • 2 g grovmald svartpeppar

 • salt

Gör så här

  1. Koka upp pastavatten i en stor kastrull, salta försiktigt. Stek guancialen i en torr panna på låg till medelhög värme. Fettet ska smälta och guancialen ska bli frasig utan att brännas. Lägg guancialen på en tallrik och spara stekfettet.

  2. Vispa ihop äggulor, grana padana och 30 g pecorino i en stor skål eller tjockbottnad kastrull. Det blir en tjock kräm så rör kraftigt. Vispa ner hälften av fettet, lite åt gången, och 1 dl av kokvattnet samt nästan all peppar.

  3. Koka pastan al dente och hetta under tiden upp äggkrämen till 65 grader. Antingen genom att använda pastavattnet som vattenbad åt skålen eller genom att sätta kastrullen på låg värme på spisen. Vispa hela tiden, tills krämen blivit ljusare och fluffigare. Ta genast av den från värmen.

  4. Spara 2 dl kokvatten och häll av resten. Häll över pastan i skålen med äggkrämen och blanda ordentligt. Späd med mer vatten om såsen är för tjock.

  5. Arrangera pastan på tallrikar med hjälp av stekpincett och slev. Strö över guanciale, pecorino och extra peppar.

Vintips till Carbonara:

Villabella Morlongo Bardolino Classico

155,00 kr


Doften i Villabella Morlongo Bardolino är ett elegant och lätt vin med fräsch syra och fina smaker av röda frukter samt en klädsam fläkt av kryddor och blommor. Passar utmärkt till pasta och utvalda ostar.

Planeta Nocera

209,00 kr


Planeta Nocera är ett medelfylligt och fruktigt vin med frisk syra. Vinet har en stor personlighet med bra balans, intensitet och smaklängd där det finns en rik fruktighet, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.

Recept: Sara Berg