Spansk gryta med chorizo, potatis och manchego-toast.

En spansk och mustig köttgryta med chorizo, potatis och paprika som serveras med ett underbart manchego-bröd och klimatsmart rödvin.

spansk gryta med manchegotoast på träbord
Castillo de Gredos Tinto, 1 liters Tetra

Castillo de Gredos Tinto, 1 liters Tetra

Spanien

Systembolaget nr:

1279701

73,00 kr


Låt hela hemmet fyllas av dofterna från vitlök, chorizo, riktigt rökig paprika och vin. Här har jag tagit hem Spanien till mitt egna kök. Med rustik och enkel matlagning av rejäla råvaror med mycket smak.

Jag har alltid en burk grillade paprikor hemma. Det är en snabb genväg till mat med massor av smak. Det går såklart bra att även ta konserverade plommon eller körsbärstomater istället. Men jag tycker att den grillade paprikan ger en bättre smak helt enkelt.

Jag använde gröna linser på tetra, de behöver inte koka länge utan bara bli genomvarma. Men använder du okokta linser har du i dom tillsammans med potatisen. Du kan även behöva tillsätta lite mer vätska om du tar okokta linser.

Spansk gryta med chorizo och potatis:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • olja att steka i

  • 3 msk tomatpuré

  • 1 msk rökigt paprikapulver

  • 250 g chorizo

  • 370 g grillad paprika (på burk)

  • 2 dl rött vin

  • ca 1 l vatten

  • 200 g fast potatis

  • 380 g gröna linser (på tetra)

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • salt & peppar

Gör så här

    1. Skala och skiva lök och vitlök. Stek mjuk i lite olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, fortsätt steka några minuter till. Slanta korven och ha i den.

    2. Låt den grillade paprikan rinna av helt. Hacka den i riktigt små bitar och ha i grytan. Slå på vin och vatten. Låt allt koka upp och sjuda under lock.

    3. Skär potatisen i cirka 5 mm breda skivor. Stek tills de fått fin yta i en stekpanna med lite olja. Ha sedan i potatisarna och låt dom koka helt klart i grytan.

    4. Skölj linserna helt rena och ha i dom i grytan. Smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar.

Manchego-toast:

Ingredienser

  • 12 bitar baguette

  • 1 vitlöksklyfta

  • 150 g manchego

Gör så här

    1. Dela vitlöksklyftan och gnugga halvorna mot brödbitarna så de tar smak.

    2. Riv eller skiva osten och strö över brödbitarna. Gratinera i 225°C i cirka 5-10 minuter eller tills osten smält helt.

Vintips till spansk gryta:

Castillo de Gredos Tinto, 1 liters Tetra

73,00 kr


Avnjut den här spanska och mustiga grytan tillsammans med att bärigt rödvin i klimatsmart förpackning. Castillo de Gredos har en medelstor och bärig doft med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Smaken är mjuk med inslag av körsbär, blåbär och kryddor.

Recept: Linnéa Seidel