Spetskål med äpple, brysselkål och kryddpeppar.

En vegetarisk rätt som passar utmärkt som en mellanrätt under julmiddagen.

Spetskål med O.P. Anderson Petronella julsnaps
logo

4-6

Krögaren Fredrik Eriksson har skapat fyra välkomponerade rätter till vilka Jonas Odland, Master Blender och kryddmästare för O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika många snapsar. Både recept och snapsar har sina ursprung i svenska råvaror och traditioner med julens smaker som utgångspunkt.Denna vegetariska rätt kan med fördel serveras som en mellanrätt under julmiddagen. Den krämiga kålen som kokats i grädde toppas av en fräsch äppel- och kryddsallad.

Ingredienser

  • 1/2 huvud spetskål

  • 1 äpple, gärna av sorten Ingrid Marie

  • 10 brysselkål

  • 1 tsk kryddpeppar

  • 1/2 dl grädde

  • 1 msk sirap

  • 1 msk vatten

  • 1 msk rapsolja

  • 1/2 citron (finrivet skal samt saft)

  • salt

Gör så här

    1. Putsa brysselkålen och spar de yttersta gröna bladen till servering. Skär resten av brysselkålen i små klyftor.

    2. Finstrimla spetskålen. Lägg båda kålsorterna i en kastrull med vatten salt, sirap och låt sjuda under lock i några minuter. Tillsätt grädden och låt koka in tills i stort sett all vätska är borta.

    3. Fintärna äpplet och blanda med återstoden av brysselkålsbladen, skal från citronen, citronsaft, rapsolja, salt och kryddpeppar till en kryddsallad.

    4. Smaka av kålblandningen med salt. Smaken ska vara neutral med viss sötma från sirapen.

    5. Servera rätten varm med kryddsalladen på toppen.

Spetskål med äpple, brysselkål och kryddpeppar serveras med fördel tillsammans med:

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Föredrar du vin framför öl till maten vill vi tipsa om denna Riesling. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, litchi samt en touch av citruszest.

Recept: Fredrik Eriksson