Spetskål med äpple, brysselkål och kryddpeppar.

En vegetarisk rätt som passar utmärkt som en mellanrätt under julmiddagen.

Spetskål med äpple, brysselkål och kryddpeppar
logo

4-6

Krögaren Fredrik Eriksson har skapat fyra välkomponerade rätter till vilka Jonas Odland, Master Blender och kryddmästare för O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika många snapsar. Både recept och snapsar har sina ursprung i svenska råvaror och traditioner med julens smaker som utgångspunkt.Denna vegetariska rätt kan med fördel serveras som en mellanrätt under julmiddagen. Den krämiga kålen som kokats i grädde toppas av en fräsch äppel- och kryddsallad.

Ingredienser

  • 1/2 huvud spetskål

  • 1 äpple, gärna av sorten Ingrid Marie

  • 10 brysselkål

  • 1 tsk kryddpeppar

  • 1/2 dl grädde

  • 1 msk sirap

  • 1 msk vatten

  • 1 msk rapsolja

  • 1/2 citron (finrivet skal samt saft)

  • salt

Gör så här

    1. Putsa brysselkålen och spar de yttersta gröna bladen till servering. Skär resten av brysselkålen i små klyftor.

    2. Finstrimla spetskålen. Lägg båda kålsorterna i en kastrull med vatten salt, sirap och låt sjuda under lock i några minuter. Tillsätt grädden och låt koka in tills i stort sett all vätska är borta.

    3. Fintärna äpplet och blanda med återstoden av brysselkålsbladen, skal från citronen, citronsaft, rapsolja, salt och kryddpeppar till en kryddsallad.

    4. Smaka av kålblandningen med salt. Smaken ska vara neutral med viss sötma från sirapen.

    5. Servera rätten varm med kryddsalladen på toppen.

Spetskål med äpple, brysselkål och kryddpeppar serveras med fördel tillsammans med:

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

149,00 kr


Till denna spetskål med sin äppel- och kryddsallad passar ett litet glas med O.P. Anderson Petronella med sina äppeltoner perfekt!

Recept: Fredrik Eriksson