Steak frites med bearnaisesås.

Den franska klassikern och bistrorätten steak frites serverad med bearnaisesås och en fräsch tomatsallad. Enkelt, snabbt och otroligt gott.

Steak frites med tomatsallad
Stellenbosch Reserve Vanderstel

Stellenbosch Reserve Vanderstel

Sydafrika

Systembolaget nr:

4638

149,00 kr


logo

4

Frites

Ingredienser

  • 6-10 fasta potatisar

  • Parmesan

  • 1 kruka persilja

  • Olja till fritering

Gör så här

    1. Skär potatisen till pommes och koka i saltat vatten i några minuter tills de är mjuka men ändå håller ihop.

    2. Lägg på hushållspapper och låt ånga av och svalna helt, gärna i kylskåp eller frys.

    3. Innan servering friterar du pommesen på 170 grader tills de är krispiga.

    4. Lägg i skål och slunga i salt, parmesan och hackad persilja.

Béarnaisesås

Ingredienser

  • 2st schalottenlök

  • 2 msk vatten

  • 2 äggulor

  • 150gr smör

  • 1-1,5dl neutral olja

  • 2-3 msk hackad dragon

  • 4 msk hackad persilja

  • Cayennepeppar och salt för smak

Gör så här

    1. Smält smöret och låt komma ner rejält i temperatur. Gärna runt 50 grader.

    2. Koka upp hackad schalottenlök, vinäger och dragonstjälkar i en kastrull.

    3. När det börjar koka slå på vattnet och låt svalna något och plocka upp dragonstjälkarna.

    4. Tillsätt äggulor och vispa under låg värme tills smeten tjocknar lite.

    5. Tillsätt det smälta smöret droppvis medan du rör.

    6. När smöret är slut fortsätter du med oljan tills du har en fin textur.

    7. Smaka upp med cayenne, dragon, persilja, salt och ev en skvätt vinäger.

Tomatsallad

Ingredienser

  • 2 förpackningar körsbärstomater

  • 1 st rödlök

  • 1 kruka persilja

  • Balsamvinäger

  • Olivolja

  • ½ vitlöksklyfta, riven

Gör så här

    1. Skär tomaterna i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med skivad rödlök och hackad persilja.

    2. Tillsätt en skvätt balsamvinäger, olivolja, riven vitlök, salt och massera salladen lite.

    3. Låt stå till servering.

Steak

Ingredienser

  • 4 st oxfilé tournedos

Gör så här

    1. Stek köttet i en panna med en rejäl klick smör och olja.

    2. Salta fettet i pannan så det är rejält salt.

    3. Stek köttet på ena sidan tills det fått fin färg och vänd därefter.

    4. Sänk till medel + värme och ös köttet hela tiden med fettet i pannan tills du når en önskad innertemp mellan 52-60 grader.

Stellenbosch Reserve Vanderstel

149,00 kr


Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.

Kött och potatis på tallrik med hand som lägger upp rödvinssås med sked.

Så lagar du bästa rödvinssåsen.


Det finns flera enkla knep för att få till en god rödvinssås. Mest avgörande är att du låter vinet reducera lagom länge och att du smakar av så att du får till den sötma och mustighet som passar just dig. Enkelt!

Läs mer »