Stekt ankbröst med rotfruktsrösti och portvinssås.

Här har Linnéa satt ihop en rätt med anka och rotfruktsrösti som ackompanjeras av en underbar portvinssås. Servera med en varm kålsallad och ett glas rött vin.

Anka med portvinssås.
Red Port

Red Port

Portugal

Systembolaget nr:

808701

135,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Ankbröst tillagas enklast i en het torr stekpanna för att sedan gå klart i ugnen. Steker du med fettsidan ner smälter fettet och ankan tillagas och blir alldeles krispig och god. Jag serverade rotfruktsrösti på potatis, morot och palsternacka till. Men ta de rotfrukter du gillar bäst. Både rotselleri och rödbeta är gott att ha i.

Jag stekte även på lite svartkål och pumpakärnor att ha till maten. Till rätten en silkeslen portvinssås. Godare än så blir det inte!

/Linnéa

Rotfruktsrösti:

Ingredienser

  • 400 g potatis

  • 400 g morot

  • 200 g palsternacka

  • 1 gul lök

  • 3 msk mjöl

  • salt

  • smör att steka i

Gör så här

    1. Riv potatis, morot, palsternacka och lök på ett rivjärn.

    2. Pudra över mjöl och salt. Rör allt klumpfritt.

    3. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek små plättar av rotfruktsrivet i omgångar på medelvärme tills de fått fin yta och är genomstekta.

Ankbröst:

Ingredienser

  • 4 st ankbröst

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Gör tunna snitt i ett rutmönster på skinnsidan av ankbrösten.

    2. Lägg ankbrösten med skinnsidan ner i en riktigt het, torr stekpanna. Sänk värmen till medel och stek ankbrösten tills de fått en gyllene, krispig yta och släpper från stekpannan. Strö över salt och peppar.

    3. Vänd och stick i en stektermometer. Baka klart ankbröstet i 125°C varm ugn tills innertemperaturen uppnår 62°C. Låt vila under folie.

Portvinssås:

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 0,5 tsk torkad timjan

  • 1 dl balsamvinäger

  • 1 msk strösocker

  • 3 dl portvin

  • 2 msk oxfond

  • 1 dl vatten

  • 1,5 msk maizenamjöl

  • 25 g smör

  • ev salt

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs detta mjukt i en kastrull med torkad timjan.

    2. Tillsätt balsamvinäger och socker, reducera tills ca hälften av vätskan är kvar.

    3. Tillsätt portvinet och reducera tills hälften av vätskan är kvar.

    4. Ha i oxfond och vatten. Låt allt koka utan lock i cirka 5 minuter.

    5. Sila av såsen och ha upp i ren kastrull. Rör ut maizenamjöl i lite vatten och ha i såsen.

    6. Skär smöret i småbitar och låt det smälta ner i såsen. Sjud tills såsen tjocknat. Smaka ev av med salt.

Kålsallad:

Ingredienser

  • 200 g svartkål

  • 10 cm purjolök

  • 1 dl pumpakärnor

  • olja att steka i

  • örtsalt

Gör så här

    1. Repa kålen och finhacka purjolöken. Stek i olja tillsammans med pumpakärnora.

    2. Smaka av med örtsalt.

    3. Servera ankbrösten med rotfruktsrösti och denna kålsallad bredvid, toppa med portvinssåsen.

Portvin till såsen:

Red Port

135,00 kr


Portvinssås är ett härligt smakrikt tillbehör som passar lika bra till fågel som till mörkare kött. Gör såsen med Vintry's Red Port, som har en fylligt fruktig och söt smak med inslag av katrinplommon, svartpeppar, torkade fikon och nötter.

Vintips till maten:

Pinot Noir for you and for me

79,00 kr


Till fågeln serverar vi gärna ett mjukt och fruktigt rött vin, som Pinot Noir for you and for me. Ett välbalanserat vin med en nyanserad doft av hallon, björnbär, mogna körsbär och en fläkt av torkade örter. Smaken är fruktig och frisk med bra intensitet.

Recept: Linnéa Seidel