Så använder du vin i matlagning.
Vin i mat kan definitivt höja smaken på både såser, grytor, soppor och efterrätter. Men hur ska man tänka och vad finns det för fallgropar? Här får du alla tips för att använda vin i matlagningen.
Läs mer »Här har Linnéa satt ihop en rätt med anka och rotfruktsrösti som ackompanjeras av en underbar portvinssås. Servera med en varm kålsallad och ett glas rött vin.
Ankbröst tillagas enklast i en het torr stekpanna för att sedan gå klart i ugnen. Steker du med fettsidan ner smälter fettet och ankan tillagas och blir alldeles krispig och god. Jag serverade rotfruktsrösti på potatis, morot och palsternacka till. Men ta de rotfrukter du gillar bäst. Både rotselleri och rödbeta är gott att ha i.
Jag stekte även på lite svartkål och pumpakärnor att ha till maten. Till rätten en silkeslen portvinssås. Godare än så blir det inte!
/Linnéa
400 g potatis
400 g morot
200 g palsternacka
1 gul lök
3 msk mjöl
salt
smör att steka i
Riv potatis, morot, palsternacka och lök på ett rivjärn.
Pudra över mjöl och salt. Rör allt klumpfritt.
Hetta upp smör i en stekpanna. Stek små plättar av rotfruktsrivet i omgångar på medelvärme tills de fått fin yta och är genomstekta.
4 st ankbröst
salt
svartpeppar
Gör tunna snitt i ett rutmönster på skinnsidan av ankbrösten.
Lägg ankbrösten med skinnsidan ner i en riktigt het, torr stekpanna. Sänk värmen till medel och stek ankbrösten tills de fått en gyllene, krispig yta och släpper från stekpannan. Strö över salt och peppar.
Vänd och stick i en stektermometer. Baka klart ankbröstet i 125°C varm ugn tills innertemperaturen uppnår 62°C. Låt vila under folie.
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk torkad timjan
1 dl balsamvinäger
1 msk strösocker
3 dl portvin
2 msk oxfond
1 dl vatten
1,5 msk maizenamjöl
25 g smör
ev salt
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs detta mjukt i en kastrull med torkad timjan.
Tillsätt balsamvinäger och socker, reducera tills ca hälften av vätskan är kvar.
Tillsätt portvinet och reducera tills hälften av vätskan är kvar.
Ha i oxfond och vatten. Låt allt koka utan lock i cirka 5 minuter.
Sila av såsen och ha upp i ren kastrull. Rör ut maizenamjöl i lite vatten och ha i såsen.
Skär smöret i småbitar och låt det smälta ner i såsen. Sjud tills såsen tjocknat. Smaka ev av med salt.
200 g svartkål
10 cm purjolök
1 dl pumpakärnor
olja att steka i
örtsalt
Repa kålen och finhacka purjolöken. Stek i olja tillsammans med pumpakärnora.
Smaka av med örtsalt.
Servera ankbrösten med rotfruktsrösti och denna kålsallad bredvid, toppa med portvinssåsen.
79,00 kr
Till fågeln serverar vi gärna ett mjukt och fruktigt rött vin, som Pinot Noir for you and for me. Ett välbalanserat vin med en nyanserad doft av hallon, björnbär, mogna körsbär och en fläkt av torkade örter. Smaken är fruktig och frisk med bra intensitet.
Recept: Linnéa Seidel
Vin i mat kan definitivt höja smaken på både såser, grytor, soppor och efterrätter. Men hur ska man tänka och vad finns det för fallgropar? Här får du alla tips för att använda vin i matlagningen.
Läs mer »Portvin är ett sött starkvin som är uppkallat efter hamnstaden Porto. De flesta portviner är röda, men det finns även vita och roséport. Lär dig mer och få vintips.
Läs mer »Låt årets sista middag bli något spektakulärt gott! Här tipsar Linnéa om den klassiska Biff Wellington - smördegsinbakad oxfilé. Här serverad med krispig hasselbackspotatis och smakrik sås.
Läs mer »Anka är underskattat! Här har Linnéa lagat en underbar rätt som kan bli en ny favorit där hemma. Linda filéerna med bacon och servera med en krämig puré och krispig grönkål. Servera med ett glas Shiraz.
Läs mer »