Tagine - marockansk kycklinggryta.

En smakrik gryta med kyckling och nordafrikanska kryddor möter sötman i aprikoser och russin. En fantastiskt god tagine som garanterat imponerar på gästerna.

Tagine, marockansk kycklinggryta.
logo

4

logo

0 h 50 min

För många år sedan var detta en av mina favoritgrytor. Som varierats genom att göra den vegetarisk och byta ut kyckling mot kikärtor. Ändrat lite i kryddningen. Bytt ut lagt till. Men så landade jag i detta. Där jag nog föredrar att göra denna marockanska tagine med kyckling. Och aprikoser. Och små gula russin.

Jag blir alltid fascinerad av hur mycket smak de här kryddorna bär med sig. Precis som när man bakar med saffran passar det bra med något sött och något fett för att få fram saffranssmaken. Här hittar du sötman i aprikoserna och i russinen. Stek i smör och tillsätt sedan gärna en rejäl klick fet yoghurt. MUMS!

Jag älskar smaken av torkade aprikoser i den är grytan, men ett tips är att klippa dom i mindre bitar, annars är det lätt att dom tar över lite i smak när man biter på dom och man får för stor bit i munnen.

Marockansk kycklinggryta:

Ingredienser

  • 0,5 g saffran

  • 2 tsk mald ingefära

  • 1 msk paprikapulver

  • 1 tsk örtsalt

  • 3 msk tomatpuré

  • 1 dl vatten

  • 900 g kycklingbröstfiléer

  • 1 röd lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • smör att steka i

  • 100 g torkade aprikoser

  • 1 dl gula russin

  • 1 apelsin

  • 3 kanelstänger

  • 1 dl vatten

  • ris

  • 1 granatäpple

  • fet yoghurt

  • färsk persilja

Gör så här

    1. Blanda saffran, ingefära, paprika, salt, tomatpuré och vatten i en skål. Skär kycklingen i bitar, ca 3x3 cm. Blanda i kycklingen i kryddorna och låt marinera i cirka 20 minuter.

    2. Finhacka lök och vitlök, stek riktigt mjuk i smör. Stek på medelvärme i cirka 10 minuter.

    3. Tillsätt kycklingen och alla kryddor. Höj värmen och stek ett par minuter.

    4. Skär aprikoserna i mindre bitar. Tillsätt aprikoser, russin, saft och skal från 1 apelsin, kanelstänger och vatten.

    5. Låt allt sjuda på medelvärme tills kycklingen är helt klar, cirka 20 minuter. Tillsätt ev mer vatten om det behövs. Smaka av med lite mer salt.

    6. Servera med ris, yoghurt, granatäpple och färsk persilja.

Vin till kycklinggrytan:

Recept: Linnea Seidel