Tarte med mousse på röda vinbär och salt kolasås.

Ida Strid, en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2020, bjuder på hennes recept på fantastisk tarte med mousse på röda vinbär och salt kolasås.

Tarte med mousse på röda vinbär och salt kolasås
logo

8

Här är ett recept på ett fantastiskt smarrigt bakverk från Ida Strid, en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2020. En vacker tarte med syrliga röda vinbär och söt kolasås med en salt touch.

Tarteskal / Sable

Ingredienser

  • 160 g smör

  • 100 g florsocker (ca 0,5 dl)

  • 1 nypa salt

  • 45 gmandelmjöl (0,75 dl)

  • 390 g vetemjöl (6,5 dl)

  • 1,5 st ägg

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft.

    2. Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke.

    3. Tillsätt alla torra ingredienser och nyp snabbt ihop till en smulig massa.

    4. Tillsätt äggen lite i taget och jobba ihop till en deg.

    5. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till ca 3 mm tjock och låt den ligga i kylen för att vila i minst 1h. Detta gör att degen blir lättare att fördela i formar senare.

    6. Tryck ut tartedegen i formar passande till mousseformarna. Trimma kanterna och låt sedan skalen stå i frysen i ca 40 minuter innan de bakas i ungefär 15 minuter och fått en ljusbrun färg. Frysen hjälper skalen att hålla formen och inte sjunka ner från kanterna när de bakas.

Mousse på röda vinbär

Ingredienser

  • 2 st gelatinblad

  • 100 g frysta röda vinbär

  • 50 gströsocker (knappt 1 dl)

  • ½ stvaniljstång

  • 1 msk citronsaft

  • 1 dl vispgrädde

  • 50 ggrekisk yoghurt

Gör så här

    1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 10 minuter.

    2. Dela vaniljstången längst långsidan och skrapa ur fröna. Lägg detta tillsammans med stången i en tjockbottnad kastrull och tillsätt röda vinbär, strösocker och citronsaft. Koka försiktigt upp och låt sedan sjuda i 5 minuter.

    3. Ta av kastrullen från värmen och sila av vinbärskoket för att bli av med eventuella vinbärsfrön.

    4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt i vinbärspurén.

    5. Vispa grädden lätt tills små toppar bildas och vänd ner yoghurten.

    6. Vänd sedan ner yoghurtgrädden i vinbärspurén lite i taget och vänd smeten tills den är helt blandad.

    7. Fördela sedan moussen i små silikonformar som passar till tarteskalen. Låt stå i frysen i minst 3h, helst över natten.

Salt kolasås

Ingredienser

  • 60 gglykossirap

  • 90 gströsocker (ca 1 dl)

  • 1,5 dl vispgrädde

  • 1 msk smör

  • 1 nypa havssalt

  • 0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här

    1. Koka upp glykossirap och strösocker i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Låt det småkoka tills färgen är gyllenbrun och nått 150 grader. Rör om då och då.

    2. Tillsätt sedan lite grädde i taget och låt det koka tills det gått ihop.

    3. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt smör, vaniljsocker och salt efter smak. Rör om och låt stå i rumstemperatur tills det svalnat en aning.

Montering:

1. Fördela den svala kolasåsen i tarteformarna och placera en vinbärsmoussekupol ovan på.

2. Dekorera med röda vinbär och citronmeliss eller atsinakrasse.

Dessertvin perfekt till Idas tarte: