Ida Strid – kaffeexpert och tårtmästare i Hela Sverige bakar.
Ida Strid är en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2020. Läs vår intervju med kaffenörden från Norrland som siktar på att bli en kvinnlig version av Ernst.
Läs mer »Ida Strid, en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2020, bjuder på hennes recept på fantastisk tarte med mousse på röda vinbär och salt kolasås.
Här är ett recept på ett fantastiskt smarrigt bakverk från Ida Strid, en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2020. En vacker tarte med syrliga röda vinbär och söt kolasås med en salt touch.
160 g smör
100 g florsocker (ca 0,5 dl)
1 nypa salt
45 gmandelmjöl (0,75 dl)
390 g vetemjöl (6,5 dl)
1,5 st ägg
Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke.
Tillsätt alla torra ingredienser och nyp snabbt ihop till en smulig massa.
Tillsätt äggen lite i taget och jobba ihop till en deg.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till ca 3 mm tjock och låt den ligga i kylen för att vila i minst 1h. Detta gör att degen blir lättare att fördela i formar senare.
Tryck ut tartedegen i formar passande till mousseformarna. Trimma kanterna och låt sedan skalen stå i frysen i ca 40 minuter innan de bakas i ungefär 15 minuter och fått en ljusbrun färg. Frysen hjälper skalen att hålla formen och inte sjunka ner från kanterna när de bakas.
2 st gelatinblad
100 g frysta röda vinbär
50 gströsocker (knappt 1 dl)
½ stvaniljstång
1 msk citronsaft
1 dl vispgrädde
50 ggrekisk yoghurt
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 10 minuter.
Dela vaniljstången längst långsidan och skrapa ur fröna. Lägg detta tillsammans med stången i en tjockbottnad kastrull och tillsätt röda vinbär, strösocker och citronsaft. Koka försiktigt upp och låt sedan sjuda i 5 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och sila av vinbärskoket för att bli av med eventuella vinbärsfrön.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt i vinbärspurén.
Vispa grädden lätt tills små toppar bildas och vänd ner yoghurten.
Vänd sedan ner yoghurtgrädden i vinbärspurén lite i taget och vänd smeten tills den är helt blandad.
Fördela sedan moussen i små silikonformar som passar till tarteskalen. Låt stå i frysen i minst 3h, helst över natten.
60 gglykossirap
90 gströsocker (ca 1 dl)
1,5 dl vispgrädde
1 msk smör
1 nypa havssalt
0,5 tsk vaniljsocker
Koka upp glykossirap och strösocker i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Låt det småkoka tills färgen är gyllenbrun och nått 150 grader. Rör om då och då.
Tillsätt sedan lite grädde i taget och låt det koka tills det gått ihop.
Dra av kastrullen från värmen och tillsätt smör, vaniljsocker och salt efter smak. Rör om och låt stå i rumstemperatur tills det svalnat en aning.
1. Fördela den svala kolasåsen i tarteformarna och placera en vinbärsmoussekupol ovan på.
2. Dekorera med röda vinbär och citronmeliss eller atsinakrasse.
119,00 kr
Ett vin som passar fint till desserter med bär eller rabarber. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchi, fläder, rosenvatten, och russin.
109,00 kr
Söt, aromatisk med en fruktig smak av päron, citrus och fläderblom. Fina små bubblor och mycket fräsch eftersmak. Ett av de dessertviner som har det bredaste användningsområdet. Lika gott till glass/sorbet, fruktdesserter, syrliga desserter som till mer kraftiga efterrätter.
Recept: Ida Strid
Ida Strid är en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2020. Läs vår intervju med kaffenörden från Norrland som siktar på att bli en kvinnlig version av Ernst.
Läs mer »Bjud gästerna på en oförglömlig tårta med mascarponekräm. Perfekt avslut på en kräftafton.
Läs mer »En ljuvlig körsbärstarte med salviagrädde är desserten i vår grosshandlarlunch, speciellt framtagen för firandet av O.P. Anderson som fyller 130 år 2021.
Läs mer »En förenklad, somrig variant av Tiramisu med ett lager skivade jordgubbar och Amarula. Gör din tiramisu i en stor form, eller som här i portioner.
Läs mer »