Thailändsk curry med räkor och kokosmjölk.

Linnéa har tagit fram en förrätt som passar perfekt för den som vill värma sig i vinter. Går lika bra att servera som huvudrätt tillsammans med ris eller glasnudlar.

Thailändsk curry med räkor och kokosmjölk.
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

135,00 kr


Efter alla söta, feta och smakrika jul- och nyårsbjudningar kommer här ett förslag på en het och currydoftande thailändsk gryta med räkor. Ger definitivt värme i vinterkylan!

Ta en chili som passar er i styrka. Serverar jag det här som förrätt brukar jag inte ha ris eller nudlar till. Och då räcker det lagom till två portioner, men har du ris eller nudlar till räcker det till fyra. Men med det gör man ju såklart som man vill.

Jag brukar få justera mängden socker, fisksås och lime i curryn, smaka dig fram. Själva curryn kan du med fördel göra i ordning i förväg och sedan bara värma på när du steker räkorna. En perfekt rätt att starta middagen med! Självklart går receptet bra att dubbla om ni är fler än två som ska äta.

/Linnéa Seidel

Röd curry med räkor:

Ingredienser

  • 4 cm färsk ingefära

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 salladslökar

  • 1 chili

  • olja att steka i

  • 2 msk röd currypasta

  • 1 msk fisksås

  • 400 ml kokosmjölk

  • 1 nypa socker

  • 1/2 dl vatten

  • 400 g räkor

  • neutral olja

  • 1 lime

  • salt

  • koriander

  • ris eller glasnudlar

Gör så här

    1. Skala och riv ingefära och vitlök.

    2. Finhacka salladslöken och chili. Stek allt i lite olja tills löken börjar mjukna. Tillsätt currypasta och fisksås och fortsätt steka ett par minuter. Slå på kokosmjölk, socker och vatten. Låt allt sjuda i cirka 5 minuter. Smaka av med saften från 1 lime.

    3. Hetta upp oljan och ha i räkorna. Stek ett par minuter. Pressa saften från 1 lime över räkorna. Salta.

    4. Ha i räkorna i curryn och toppa med lite färsk chili och hackad koriander.

    5. Servera eventuellt med nykokt ris eller glasnudlar.

Vintips till röd curry med räkor:

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en fruktig smak med en fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor. En utmärkt matchning till den röda curryn.

Recept: Linnéa Seidel

Vietnamesiska vårrullar på fat

Vietnamesiska vårrullar med lax.


Vietnamesiska vårrullar eller spring rolls som de också kallas är lite pilliga att göra men oerhört goda. Du kan fylla rullarna med vad du önskar men här har Linnéa gjort dem med lax, krispiga grönsaker, risnudlar, jordnötssås och sötstark srirachamajo.

Läs mer »