Tonfisksallad - Salade Niçoise.

Linnéa har gjort en somrig variant på den franska klassikern Salade Niçoise som serveras med ett fruktigt glas rosé.

Tonfisksallad - Salade Niçoise
Tonfisksallad - Salade Niçoise
CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc
CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

Frankrike

Systembolaget nr:

5638301

89,00 kr


Som många av våra nu högt älskade recept var ursprunget till denna klassiker ”enkel mat för fattiga människor”. I efterhand har ingredienser adderats och numera brukar en Salade Niçoise innehålla både färsk tonfisk eller tonfisk på burk, potatis, tomater och ägg. Men som alltid finns det mängder av åsikter om vad salladen får och inte får innehålla. Jag bryter kanske mot alla regler men jag ville ge min sallad lite smak av sommaren och tillsatte färsk persika i skivor. Det är en favorit till färsk tonfisk. En härlig sallad som får sparka igång den soliga säsongen på året. Stek på lite gott bröd att servera till din sallad.

Tonfisksallad - Salade Niçoise:

Ingredienser

  • 400 g färsk tonfiskfilé

  • 4 ägg

  • 8 kokta, kalla potatisar

  • 1 kruka romansallad

  • 250 g småtomater

  • 2 persikor

  • 1 rödlök (gärna färsk)

  • 200 g ärtskidor eller haricot verts

  • oliver

Gör så här

    1. Stek tonfisken i en het grillpanna, cirka 2 minuter per sida. Tonfisken ska inte vara genomstekt utan bara få fin yta.

    2. Koka äggen och låt svalna helt.

    3. Dela potatisen i bitar. Dela salladen och tomaterna, skär persikan i skivor. Skiva rödlöken. Skala och halvera de avsvalnade äggen.

    4. Varva potatis, sallad, tomater och persika på ett fat. Toppa med rödlök, ägg, oliver och tonfisk skuren i skivor.

Vinägrette:

Ingredienser

  • 1 dl olivolja

  • 1/2 dl rödvinsvinäger

  • 1 nypa strösocker

  • ca 1 msk färskpressad citron

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser till vinägretten och ringla över salladen.

    2. Servera direkt.

Vintips till Salade Niçoise:

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

89,00 kr


Till den här salladen rekommenderar vi rosévinet CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc som har en fräsch och fruktig doft med inslag av hallon, röda vinbär, citrus och örter. Smaken är fruktig med toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.

Vinet passar utmärkt till grillad fisk, kycklingrätter, säsongens sallader eller en chèvre chaud.