Tortilla med manchego och mojo verde.

En enkel och mättande potatisomelett i spanskt format som här får underbar smak av manchego-ost. Servera med ett vitt Rioja-vin.

Tortilla med manchego och mojo verde.
Campillo Blanco

Campillo Blanco

Spanien

Systembolaget nr:

2471

129,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

En härlig spansk potatisrätt som tillagas direkt i stekpannan. Jag lagar den helst i ugnen då det är lättast att få den klar utan att den blir bränd. Men du kan även steka den direkt på spisen.

Stekt potatis, stekt lök och ost varvas i stekpannan. Häll över uppvispat ägg och toppa med mer ost. Vad finns inte att älska här? Jag har använt manchego i tortillan, det blir så gott.

Till min tortilla har jag mixat ihop lite mojo verde, alltså en grön sås. Här kan du ha i lite av det du gillar mest. Basen brukar bestå av vitlök, koriander och olja. Hur slät du vill ha den är en smaksak. Jag gillar när den inte är allt för finmixad. Och OM du inte klarar av smaken av koriander – ta persilja. Men klassisk mojo verde görs på koriander.

Linnéa

Tortilla med manchego:

Ingredienser

  • olja att steka i

  • 1 stor gul lök

  • 5 medelstora potatisar

  • 7 ägg

  • färsk persilja

  • salt och peppar

  • 200 g manchego

Gör så här

    Skala och skiva löken tunt. Stek gyllene i lite olja.

    1. Skiva under tiden potatisarna med en mandolin till ca 3 mm tjocka skivor.

    2. Tag ur den stekta löken och stek potatisen i omgångar i mer olja tills de börjar mjukna.

    3. Ha upp ca hälften av potatis och lökblandningen i stekpannan. Ha över hälften av osten. Sprid sedan över resterande mängd potatis och lök.

    4. Vispa upp äggen i en separat skål. Finhacka ett knippe färsk persilja och blanda i tillsammans med salt och peppar. Häll detta över potatis och lök i stekpannan. Toppa med resterande mängd riven ost.

    5. Ställ in stekpannan i en 200°C varm ugn och tillaga tills äggen stannat och potatisen mjuknat, cirka 25 minuter.

    6. Låt tortillan vila cirka 5 minuter. Sätt sedan över en tallrik och vänd den upp och ner. Eller servera direkt ur stekpannan.

Mojo Verde:

Ingredienser

  • 1 knippe koriander

  • 2 vitlöksklyftor

  • 0,5 dl olivolja

  • 0,5 lime

  • 0,5 tsk salt

Gör så här

    1. Mixa koriander, olivolja och vitlöksklyftor i en mixer. Smaka av med lime och salt.

Vintips till tortillan:

Campillo Blanco

129,00 kr


Till tortillan serverar vi gärna ett vitt vin med fyllig smak, som Campillo Blanco. Ett intensivt och öppet vin med toner av söt honung, vita blommor, vanilj. Vinet är runt och elegant med en frisk syra och ett långt avslut.

Recept: Linnéa Seidel