Sotad lax med citrussalsa.
Linnéa bjuder denna vecka på ett av sina favoritrecept. Nämligen sotad lax med en härligt fräsch citrussalsa!
Läs mer »En av de råvaror jag allra helst använder mig av när det kommer till matlagning är lax. Det är himla gott, lätt att variera och allt som oftast lättlagat. Så idag tänkte jag bjuda på en riktig favorit, nämligen skagenfylld lax.
När man använder sig av fisk och skaldjur blir det ju absolut godast om man får tag på färska råvaror. Jag själv är en riktig inlandskrabba och därför inte alls uppvuxen med färsk fisk. Därför tycker jag det är en riktig lyx när man får tillgång till det.
Som ni kanske redan märkt så gillar jag att mysa till det på fredagar med vällagad, men lättlagad mat. Och det här är verkligen ett sådant recept! Se till att göra mycket skagenröra, det kan det aldrig bli för mycket av!
ca 500 g färsk lax (eller 4 portionsbitar fryst)
ca 1 kg räkor (med skal)
2 dl creme fraiche
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill
salt & svartpeppar
färskpressad citron
Torka laxen torr, skär den i 4 lika stora bitar.
Gör ett långt snitt längs med laxen, i mitten av varje laxbit, men skär inte igenom helt.
Skala räkorna. Blanda räkor (spar några till dekoration), crème fraîche, finhackad rödlök och dill. Smaka av med salt, peppar och citron.
Fyll varje laxbit med ett par matskedar skagenröra. Ugnsbaka i 220°C i cirka 20 minuter. Tag ut fisken ur ugnen.
Lägg på ytterligare en klick skagenröra på varje fiskbit och dekorera med några färska räkor.
Servera tillsammans med en grönsallad och kanske lite pressad potatis.
80,00 kr
Santa Rita är ett trevligt sällskapsvin som även gör sig fint till fisk och skaldjur. Vinet har en fruktig doft med inslag av lime, nektarin, fläder, mandarin och litchi samt en fläkt av blommor. Smaken är frisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi och lime med ett stråk av madarinzest.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa bjuder denna vecka på ett av sina favoritrecept. Nämligen sotad lax med en härligt fräsch citrussalsa!
Läs mer »En fantastisk rätt till fredagsmyset med lax, vitlök och ugnsbakad sötpotatis.
Läs mer »Linnéa bjuder här på ett enkelt men löjligt gott recept på härlig stekt fjällröding med smörslungad färskpotatis och stekta gröna primörer.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »