Ugnsbakad lax fylld med skagenröra.

En av de råvaror jag allra helst använder mig av när det kommer till matlagning är lax. Det är himla gott, lätt att variera och allt som oftast lättlagat. Så idag tänkte jag bjuda på en riktig favorit, nämligen skagenfylld lax.

Lax med skagenröra
logo

4

När man använder sig av fisk och skaldjur blir det ju absolut godast om man får tag på färska råvaror. Jag själv är en riktig inlandskrabba och därför inte alls uppvuxen med färsk fisk. Därför tycker jag det är en riktig lyx när man får tillgång till det.

Som ni kanske redan märkt så gillar jag att mysa till det på fredagar med vällagad, men lättlagad mat. Och det här är verkligen ett sådant recept! Se till att göra mycket skagenröra, det kan det aldrig bli för mycket av!

Ingredienser

  • ca 500 g färsk lax (eller 4 portionsbitar fryst)

  • ca 1 kg räkor (med skal)

  • 2 dl creme fraiche

  • 2 msk finhackad rödlök

  • 2 msk finhackad dill

  • salt & svartpeppar

  • färskpressad citron

Gör så här

    1. Torka laxen torr, skär den i 4 lika stora bitar.

    2. Gör ett långt snitt längs med laxen, i mitten av varje laxbit, men skär inte igenom helt.

    3. Skala räkorna. Blanda räkor (spar några till dekoration), crème fraîche, finhackad rödlök och dill. Smaka av med salt, peppar och citron.

    4. Fyll varje laxbit med ett par matskedar skagenröra. Ugnsbaka i 220°C i cirka 20 minuter. Tag ut fisken ur ugnen.

    5. Lägg på ytterligare en klick skagenröra på varje fiskbit och dekorera med några färska räkor.

    6. Servera tillsammans med en grönsallad och kanske lite pressad potatis.

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

80,00 kr


Santa Rita är ett trevligt sällskapsvin som även gör sig fint till fisk och skaldjur. Vinet har en fruktig doft med inslag av lime, nektarin, fläder, mandarin och litchi samt en fläkt av blommor. Smaken är frisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi och lime med ett stråk av madarinzest.

Recept: Linnéa Seidel