Ugnsbakad lax med matvetesallad och jordgubbssalsa.

Linnéa har gjort en läcker ugnsbakad lax med matvetesallad och en jordgubbssalsa. Recept hittar du här!

Ugnsbakad lax med matvetesallad och jordgubbssalsa
Don Simon Nature Tempranillo Rosé

Don Simon Nature Tempranillo Rosé

Spanien

Systembolaget nr:

5840001

69,00 kr


Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé

Frankrike

Systembolaget nr:

7234901

249,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

Får man säga äntligen? Att våren har kommit nu, på riktigt? Eller är det att jinxa? Jag hoppas inte det! Krokusarna har börjat kika upp ur rabatterna i min del av Sverige och det känns faktiskt som vår i luften. Det var faktiskt nästan så att jag tog fram grillen när jag skulle laga veckans recept, men den får nog vänta någon vecka till tror jag ändå.Med veckans recept kan man verkligen drömma sig bort till varmare dagar. Med en fräsch, ugnsbakad lax, matvetesallad och jordgubbssalsa. Jag byter ofta ut både ris och pasta mot matvete eller mathavre. Ett lite matigare alternativ som dessutom kan produceras här hemma i Sverige, vilket jag gillar!

Ugnsbakad lax

Ingredienser

  • 800 g färsk lax

  • 1 lime

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Klappa laxen helt torr med hushållspapper.

    2. Riv skalet och pressa saften från en lime.

    3. Krydda laxen med lime, salt och peppar.

    4. Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper. Ugnsbaka laxen i cirka 20 minuter i 175°C.

Jordgubb- och mangosalsa

Ingredienser

  • 500 g jordgubbar

  • 1 medelstor mango

  • Saft från en lime

  • 2 tsk honung

  • 1 dl finhackad persilja

  • 1 liten röd lök

  • Chiliflakes efter smak

Gör så här

    1. Ansa och dela jordgubbarna i små bitar.

    2. Skala och skär ner mangon i bitar.

    3. Blanda jordgubbar och mango i en skål.

    4. Pressa över lime och rör i honung.

    5. Finhacka persiljan. Skala och finhacka löken. Blanda i detta i skålen med jordgubbar och mango. Smaka av med chiliflakes.

Matvetesallad

Ingredienser

  • 4 port matvete

  • 65 g babyspenat

  • Färska rädisor

Gör så här

    1. Koka matvetet enligt instruktionerna på förpackningen.

    2. Hacka spenaten grovt och blanda den med det kokta matvetet.

    3. Servera matvetesalladen med ugnsbakad lax, jordgubbssalsa och tunt skivade rädisor.

Tips på roséviner till den ugnsbakade laxen

Don Simon Nature Tempranillo Rosé

69,00 kr


Don Simon Nature Rosé är ett fruktigt och smakrikt vin med ljust laxrosa färg. Mycket välbalanserat med tydliga inslag av röda bär, smultron, hallon, vinbär, liten fruktsötma, blodapelsin, melon, exotiska frukter med lätt kryddighet i avslut. 

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé

249,00 kr


Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé är nyanserad och elegant med inslag av röda frukter, blodapelsin, krusbär och färska örter. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.

Recept: Linnéa Seidel