De bästa vinerna till lax.
Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »Linnéa har gjort en läcker ugnsbakad lax med matvetesallad och en jordgubbssalsa. Recept hittar du här!
Får man säga äntligen? Att våren har kommit nu, på riktigt? Eller är det att jinxa? Jag hoppas inte det! Krokusarna har börjat kika upp ur rabatterna i min del av Sverige och det känns faktiskt som vår i luften. Det var faktiskt nästan så att jag tog fram grillen när jag skulle laga veckans recept, men den får nog vänta någon vecka till tror jag ändå.Med veckans recept kan man verkligen drömma sig bort till varmare dagar. Med en fräsch, ugnsbakad lax, matvetesallad och jordgubbssalsa. Jag byter ofta ut både ris och pasta mot matvete eller mathavre. Ett lite matigare alternativ som dessutom kan produceras här hemma i Sverige, vilket jag gillar!
800 g färsk lax
1 lime
salt och svartpeppar
Klappa laxen helt torr med hushållspapper.
Riv skalet och pressa saften från en lime.
Krydda laxen med lime, salt och peppar.
Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper. Ugnsbaka laxen i cirka 20 minuter i 175°C.
500 g jordgubbar
1 medelstor mango
Saft från en lime
2 tsk honung
1 dl finhackad persilja
1 liten röd lök
Chiliflakes efter smak
Ansa och dela jordgubbarna i små bitar.
Skala och skär ner mangon i bitar.
Blanda jordgubbar och mango i en skål.
Pressa över lime och rör i honung.
Finhacka persiljan. Skala och finhacka löken. Blanda i detta i skålen med jordgubbar och mango. Smaka av med chiliflakes.
4 port matvete
65 g babyspenat
Färska rädisor
Koka matvetet enligt instruktionerna på förpackningen.
Hacka spenaten grovt och blanda den med det kokta matvetet.
Servera matvetesalladen med ugnsbakad lax, jordgubbssalsa och tunt skivade rädisor.
69,00 kr
Don Simon Nature Rosé är ett fruktigt och smakrikt vin med ljust laxrosa färg. Mycket välbalanserat med tydliga inslag av röda bär, smultron, hallon, vinbär, liten fruktsötma, blodapelsin, melon, exotiska frukter med lätt kryddighet i avslut.
249,00 kr
Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé är nyanserad och elegant med inslag av röda frukter, blodapelsin, krusbär och färska örter. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.
Recept: Linnéa Seidel
Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »Kräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs mer »En fantastisk rätt till fredagsmyset med lax, vitlök och ugnsbakad sötpotatis.
Läs mer »Ett riktigt bra basrecept på fisksoppa med torsk, lax och saffran som du kokar på 30 minuter.
Läs mer »