Viltstek med hasselbackspotatis, rödbetor och ädelostsås.
En fin viltstek passar bra till nyår. Kom ihåg att ta tillvara på allt det goda från både stekpanna och sky - det gör grunden till världens godaste sås.
Läs mer »En bit riktigt gott kött med klassiska tillbehör som bearnaisesås, ugnsrostad potatis och tomater samt en fräsch persiljemarinad som sätter en härlig smak på allt.
Ibland behöver man gå back to basic. Glömma alla tillkrånglade recept och helt enkelt servera en bit riktigt gott kött och en hemslagen bea. Till köttbiten tycker jag det blir så bra med klassiska tillbehör som bearnaisesås, ugnsrostad potatis, ugnsrostade tomater och en fräsch persiljemarinad som sätter en härlig smak på allt. Enkelt, vällagat och alltid lika uppskattat.
/Linnéa Seidel
4 skivor rostbiff (ca 2 cm tjocka)
persiljemarinad (se recept nedan)
salt & peppar
smör att steka i
Låt köttet bli rumstempererat.
Torka av köttet och pensla på persiljemarinad (blir det marinad över är den god att servera som tillbehör till maten sedan).
Salta och peppra köttskivorna.
Hetta upp en stekpanna med en klick smör i.
När smöret slutat fräsa är det dags att lägga i köttet. Stek cirka 3 minuter per sida för ett mediumstekt kött.
Låt köttet vila under folie cirka 15 minuter innan det serveras.
ca 2 dl färsk persilja
2 skalade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 msk färskpressad citron
svartpeppar
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en slät marinad.
Tillsätt ev. mer olja om den upplevs för fast.
ca 1 kg ekologisk delikatesspotatis
salt
olja
Skrubba potatisarna rena, men behåll skalet på.
Skär potatisen i lika stora klyftor. Gnid in dom med olja och salt.
Lägg på en stor plåt så potatisen inte ligger på varandra.
Ugnsrosta i 225 °C i cirka 40 minuter eller tills potatisen fått fin färg och är klar.
250 g smör
3 äggulor
2 schalottenlökar
dragon
salt och peppar
1/2 dl vatten
1/4 dl rödvinsvinäger
Skira smöret, vilket innebär att du smälter smöret på låg värme i en kastrull.
Smöret delar sig nu så du får en smörgul del och en lite vitare del som lägger sig i botten på kastrullen. Det är den smörgula delen vi ska använda oss av.
Skala och finhacka lökarna och lägg dom i en kastrull tillsammans med dragon, vatten och rödvinsvinäger.
Låt reducera tills cirka hälften av vätskan är kvar. Sila ner lökskyn i en ren bunke.
Häll i äggulorna i en hög bunke eller tillbringare, häll över lökskyn.
Sätt en stavmixer i botten och börja mixa.
Tillsätt det skirade smöret i en fin stråle och mixa tills såsen tjocknat. Smaka av med lite mer dragon, salt och peppar.
Ställ gärna såsen kallt en liten stund så tjocknar den till sig lite mer.
Servera det stekta köttet, ugnsrostad potatis, ugnsrostade tomater och bearnaisesås tillsammans med ett glas rött och låt fredagsmyset börja!
159,00 kr
Och vad känns bättre till en rejäl bit kött än ett riktigt gott glas rött vin? Den här veckan tycker jag du ska prova Portia Roble som har en elegant och välbalanserad smak med stram syra, mjuk frukt, avrundade tanniner och lång eftersmak. Komplext och elegant.
Recept: Linnéa Seidel
En fin viltstek passar bra till nyår. Kom ihåg att ta tillvara på allt det goda från både stekpanna och sky - det gör grunden till världens godaste sås.
Läs mer »Linnéas recept på ryggbiff. Här har hon bytt ut potatisgratängen mot gratinerad rotselleri!
Läs mer »Inget nyår utan oxfilé! Till det har jag valt att servera en gudomligt god sås med svartkål och parmesan.
Läs mer »Linnéa bjuder på underbart god grillad rådjursfilé med örtkrossad potatis, vitlökssmör, rostad majs och smörstekt sparris.
Läs mer »