Varmrökt laxspread med gravad citron.

En ljuvlig smårätt med krämig röra av varmrökt lax, citron och dill som passar perfekt både som förrätt och tilltugg. Serveras gärna på danskt rågbröd med krispig sallad.

Varmrökt laxspread med gravad citron
O.P. Anderson Dill

O.P. Anderson Dill

Sverige

Systembolaget nr:

117622

229,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Gravad citron:

Ingredienser

  • 2 citroner, skal och filéer

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk strösocker

Gör så här

    1. Skala citronerna med potatisskalare.

    2. Förväll citronskalen i kokande vatten.

    3. Häll av, koka upp nytt vatten och förväll igen för att få bort den bittra smaken.

    4. Filea citronen genom att skära bort resterande skal med en kniv och skär ut filéerna.

    5. Blanda de förvällda skalen med citronfiléerna, salt och socker.

    6. Låt stå minst 1 timme.

Varmrökt laxspread:

Ingredienser

  • 200 g naturell färskost

  • 200 g varmrökt lax

  • 2 msk majonnäs

  • 2 msk pressad citronjuice

  • Zest från ½ citron

  • Nymald svartpeppar

  • Salt

Gör så här

    1. Ta bort eventuella ben och skinn från laxen.

    2. Lägg lax tillsammans med färskost och majonnäs i en matberedare, mixa slätt.

    3. Tillsätt citronjuice, zest och nymald svartpeppar.

    4. Smaka av med salt.

Dillolja (valfritt):

Ingredienser

  • 1 dl plockad dill

  • 1 dl olivolja

Gör så här

    1. Mixa 1 dl färsk dill tillsammans med 1 dl olivolja med stavmixer.

    2. Sila genom finmaskig sil.

Servering:

Ingredienser

  • Danskt rågbröd

  • Sallad

Gör så här

    1. Bred på ett ordentligt lager laxspread på danskt rågbröd.

    2. Servera med krispiga salladsblad.

    3. Hacka den gravade citronen och lägg rikligt över laxröran.

    4. Droppa över dillolja och strössla över flingsalt och nymald svartpeppar.

    5. Dekorera med färsk dill.

O.P. Anderson Dill

229,00 kr


Till denna laxspread passar det perfekt med ett litet glas O.P. Anderson Dill Aquavit till. Med sin friska och fylliga kryddighet från dillfrö och citron och med inslag av kummin, anis och fänkål, gifter den sig mycket väl med rätten.