Vegansk boeuf bourguignon.
En vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.
Läs mer »Viner tillverkas ju av druvor så alla viner är väl lämpliga för veganer, eller? Mats reder ut begreppen och tipsar om viner för veganer.
Linnéa bjuder på ett härligt recept på veganska köttbullar gjorda på kikärtor och solroskärnor i en mustig tomatsås. Dessutom reder vår dryckesexpert Mats ut begreppet "veganskt vin" och tipsar om viner för veganer i filmen nedan.
1 dl solroskärnor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g soltorkade tomater
700 g kikärtor
Färsk basilika
saft från 0,5 citron
Salt & svartpeppar
Lägg solroskärnor, gul lök och vitlök i en matberedare med knivarna monterade.
Mixa tills solroskärnorna och löken finfördelats. Ha i väl sköljda kikärtor och soltorkade tomater, fortsätt mixa. Du kan behöva pausa då och då för att skrapa ned på sidorna.
Lägg i ett knippe färsk basilika och smaka av med citron, salt och peppar. Fortsätt mixa till en slät massa.
Fukta händerna med kallt vatten och forma sedan kikärtsröran till små runda bollar. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt och platta till något.
Ugnsbaka de veganska köttbullarna i 200°C i cirka 30 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
2 gula lökar
smör att steka i
1 msk tomatpuré
2 msk balsamicovinäger
800 g hela, konserverade tomater
salt & svartpeppar
Skala och finhacka löken.
Stek den långsamt på medelvärme i en klick smör tills den mjuknat och nästan blivit genomskinlig.
Tillsätt tomatpuré och balsamicovinäger. Låt allt fräsa ihop en liten stund.
Tillsätt de konserverade tomaterna. Låt allt småkoka på låg värme i minst 20 minuter, gärna längre.
Kokar inte tomaterna sönder av sig själv kan du dela på dom med hjälp av en trägaffel medan tomatsåsen kokar. Smaka av med salt och peppar.
Servera de veganska köttbullarna tillsammans med tomatsåsen och strö gärna över lite färsk basilika.
119,00 kr
Till dessa veganska köttbullar rekommenderas ett glas Pinot Noir från La Petite Perrière. Det är en klassisk och ung Pinot Noir med en härligt fruktig och lite bärig smak som matchar de veganska köttbullarna och tomatsåsen perfekt utan att ta över smaken. Det är dessutom ett veganskt vin!
Recept: Linnéa Seidel
En vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.
Läs mer »Tips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.
Läs mer »En vegansk viltgryta från Gustav Johanssons nya kokbok Vegansk Hemkunskap.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats har komponerat en mustig gryta, skräddarsydd till en medelfyllig beaujolais från Domaine Richard Rottiers.
Läs mer »