Thailändsk curry med räkor och kokosmjölk.
Linnéa har tagit fram en förrätt som passar perfekt för den som vill värma sig i vinter. Går lika bra att servera som huvudrätt tillsammans med ris eller glasnudlar.
Läs mer »En vegetarisk indisk daal är en förlåtande rätt som är perfekt när du har lite rester i grönsakslådan! Här har Linnéa gjort en variant med röda linser och massor av härliga kryddor.
En vegetarisk daal hamnar högt upp på listan av mina favoriträtter. Du kan göra den som här, på röda linser. Men gröna går precis lika bra. Fräs på lite morötter om du önskar att ha i det, eller låt bli. Har du lite spenat i kylen- perfekt, ha i det!
Med andra ord: En förlåtande maträtt som du kan anpassa efter vad du har hemma eller är sugen på! Jag tycker en påse med Garam Masala tar dig väldigt långt när det kommer till kryddningen. En god bas som sedan bara kan behöva piffas upp. Som här där jag haft i lite mer ingefära och chili. Smaka av så du får den så kryddstark som du önskar!
Jag slängde också ihop ett lättbakat naan-bröd som fick vila medan jag gjorde i ordning grytan. Sedan stekar man bara bröden i medelvarm och torr stekpanna.
/Linnéa
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 liten chili
2 cm färsk ingefära
olja att steka i
2 msk tomatpuré
1 msk Garam Masala
400 g passerade tomater
2 1/2 dl röda linser
ca 6-7 dl vatten
1 umamibuljongtärning
2 dl kokosgrädde
saft från 1/2 lime
salt
chiliflakes
färsk persilja
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin och ingefäran. Stek detta på medelvärme tills löken börjar mjukna.
Tillsätt tomatpuré och kryddblandningen. Fortsätt steka ytterligare någon minut.
Tillsätt sedan de passerade tomaterna och låt allt koka upp.
Ha i röda linser, ca 6 dl vatten och buljongtärningen. Låt koka tills linserna mjuknat men inte kokat sönder, ca 15-20 minuter.
Ha i kokosgrädde och eventuellt mer vatten. Smaka av med salt, chili och färsk persilja.
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 nypa socker
1 msk olja
1 ½ dl naturell yoghurt
2 msk vatten
Blanda samman alla ingredienser och arbeta degen i cirka 10 minuter. Låt sedan vila övertäckt i 10-15 minuter.
Dela degen i 6 lika stora delar. Forma till bollar och kavla ut tunt.
Stek i omgångar i en medelvarm, torr stekpanna. Cirka 3 minuter per sida.
135,00 kr
Yoko Riesling är en utmärkt väl till kryddiga, asiatiska rätter som denna daal. Vinets karaktär möter på bästa sätt rätter med sötsyrlighet, kryddhetta från chili, ingefära eller wasabi och rätter som är rika på umami. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras med den friska syran. I vinet finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa har tagit fram en förrätt som passar perfekt för den som vill värma sig i vinter. Går lika bra att servera som huvudrätt tillsammans med ris eller glasnudlar.
Läs mer »Vietnamesiska vårrullar går att göra på oändligt många sätt. Här ger vi dig ett klassiskt recept med räkor, avokado, glasnudlar och andra grönsaker.
Läs mer »Linnéas asiatiska lax är utmärkt att servera antingen som förrätt eller varmrätt. Laxen ackompanjeras av en riktigt god sojamajonnäs.
Läs mer »Bibimbap är en koreansk maträtt som betyder "blanda ihop". Rätten består av ris som toppas med massa goda grejer som marinerad svamp, kimchi och grönsaker.
Läs mer »