Vegetarisk daal med lättbakat naan.

En vegetarisk indisk daal är en förlåtande rätt som är perfekt när du har lite rester i grönsakslådan! Här har Linnéa gjort en variant med röda linser och massor av härliga kryddor.

Indisk daal.
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

135,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

En vegetarisk daal hamnar högt upp på listan av mina favoriträtter. Du kan göra den som här, på röda linser. Men gröna går precis lika bra. Fräs på lite morötter om du önskar att ha i det, eller låt bli. Har du lite spenat i kylen- perfekt, ha i det!

Med andra ord: En förlåtande maträtt som du kan anpassa efter vad du har hemma eller är sugen på! Jag tycker en påse med Garam Masala tar dig väldigt långt när det kommer till kryddningen. En god bas som sedan bara kan behöva piffas upp. Som här där jag haft i lite mer ingefära och chili. Smaka av så du får den så kryddstark som du önskar!

Jag slängde också ihop ett lättbakat naan-bröd som fick vila medan jag gjorde i ordning grytan. Sedan stekar man bara bröden i medelvarm och torr stekpanna.

/Linnéa

Vegetarisk daal:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 liten chili

  • 2 cm färsk ingefära

  • olja att steka i

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 msk Garam Masala

  • 400 g passerade tomater

  • 2 1/2 dl röda linser

  • ca 6-7 dl vatten

  • 1 umamibuljongtärning

  • 2 dl kokosgrädde

  • saft från 1/2 lime

  • salt

  • chiliflakes

  • färsk persilja

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin och ingefäran. Stek detta på medelvärme tills löken börjar mjukna.

    2. Tillsätt tomatpuré och kryddblandningen. Fortsätt steka ytterligare någon minut.

    3. Tillsätt sedan de passerade tomaterna och låt allt koka upp.

    4. Ha i röda linser, ca 6 dl vatten och buljongtärningen. Låt koka tills linserna mjuknat men inte kokat sönder, ca 15-20 minuter.

    5. Ha i kokosgrädde och eventuellt mer vatten. Smaka av med salt, chili och färsk persilja.

Enkelt naanbröd:

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 nypa salt

  • 1 nypa socker

  • 1 msk olja

  • 1 ½ dl naturell yoghurt

  • 2 msk vatten

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser och arbeta degen i cirka 10 minuter. Låt sedan vila övertäckt i 10-15 minuter.

    2. Dela degen i 6 lika stora delar. Forma till bollar och kavla ut tunt.

    3. Stek i omgångar i en medelvarm, torr stekpanna. Cirka 3 minuter per sida.

Vintips till vegetarisk daal:

YOKO Riesling

135,00 kr


Yoko Riesling är en utmärkt väl till kryddiga, asiatiska rätter som denna daal. Vinets karaktär möter på bästa sätt rätter med sötsyrlighet, kryddhetta från chili, ingefära eller wasabi och rätter som är rika på umami. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras med den friska syran. I vinet finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Recept: Linnéa Seidel

YOKO vinserie till asiatisk mat

YOKO


Vinserien YOKO har som mål att erbjuda de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Erfarna vininköpare, med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen, letar land och rike runt efter de bästa produkterna.  

Läs mer »